Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 18

Top 4: Opgevallen! week 18
Joost  Eric Dikeb  Mai Tai  ABBA 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Joost

Het is de week van de waarheid voor Joost. Komende donderdag zullen miljoenen kijkers in Europa, Israël, Australië en waar dan ook ter wereld kennismaken met de gekte die Europapa heet. Afgelopen week was de 26-jarige zanger in Malmö om net als alle andere 36 kandidaten zijn act te repeteren. Tijdens deze repetities werd onder meer bekend dat Joosts vriend Appie Mussa verkleed als grote blauwe vogel met gele laarzen achter de toetsen op het podium zal staan. Veel songfestivalfans trokken de vergelijking met de inzending van Luxemburg van 1980 en van Italië 2017, waarbij respectievelijk iemand in een pinguïnpak en iemand in een gorillapak op het podium stond. Deze beide inzendingen presteerden uiteindelijk beneden verwachting. Joost heeft uitgelegd dat de vogel symbool staat voor zijn kindertijd en hun act precies is wat hij zelf als kind had willen zien. Bij de wedkantoren zijn de winstkansen voor Joost iets afgenomen, maar het ziet er nog wel naar uit dat hij met gemak de finale zal halen. Hoe Joosts songfestivalavontuur afloopt, weten we pas in de nacht van zaterdag op zondag, waarschijnlijk tegen een uur of 1.

2 (--) Eric Dikeb

Eric Dikeb scoorde in 2001 samen met Rastafaraman een bescheiden hit met High, maar zou onsterfelijk worden dankzij het après-skinummer De Pizzahut. Vreemd genoeg heeft dat nummer in Nederland nooit de Top 40 bereikt, maar in andere landen werden lokale uitvoeringen wel grote hits. Dat heeft Eric geen windeieren gelegd. Eric is sindsdien doorgegaan met het schrijven van nummers, maar hij bleef toch vooral in de spotlights door op te duiken in allerlei televisieprogramma's. Eind oktober dook hij op in het naakt-datingprogramma Adam Zkt. Eva VIPS, maar zijn date met Babs heeft kennelijk niet tot een blijvende relatie geleid. Afgelopen maandag en dinsdag was hij namelijk te zien in het SBS-programma Lang Leve De Liefde, waarin de 53-jarige feestzanger werd gekoppeld aan de 56-jarige Monique uit Nijmegen. Hoewel er wel sprake leek van een klik, besloot Eric na 24 uur niet te verlengen. Eric vulde voor Monique in dat zij waarschijnlijk niet met hem verder zou willen, omdat er meer sprake was van vriendschap dan van liefde. Bovendien vreesde hij dat zij hem met zijn 126 kg 'te zwaar om mee te seksen' zou vinden.

3 (--) Mai Tai

Als artiesten die lang geleden hits hebben gescoord, opduiken in het RTL-programma Secret Duets, dan staat dat vaak garant voor een notering in deze rubriek. Zo stonden dit seizoen Mathilde Santing, Saskia & Serge en Sita al in deze rubriek. Deze week is het de beurt aan Mai Tai. Dit meidentrio had midden jaren 80 veel succes, onder andere met de top 10-hits Female Intuition en Turn Your Love Around. Ook in het buitenland haalde Mai Tai de hitlijsten, waaronder twee top 10-hits in Engeland en een 71e plaats voor Female Intuation in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Mai Tai mocht het programma afsluiten met een duet met gastheer Jamai. Zijn zongen samen I'm So Excited van de Pointer Sisters. In de hintsvideo werden de ingrediënten van de cocktail Mai Tai, een Zilveren Harp en drie lippenstiften getoond. Als extra hint kreeg het panel nog dat Fluitsma & Van Tijn het trio samen heeft gebracht. Geen van de panelleden herkende de groep en Jamai kon niet op de naam komen. Van de originele bezetting is Mildred Douglas overigens niet meer van de partij. Haar plaats werd bij Secret Duits ingenomen door Rowena Oemar.

4 (--) ABBA

Precies een maand geleden was het precies 50 jaar geleden dat ABBA met Waterloo het Eurovisiesongfestival won. De kans is groot dat daar bij het songfestival in Malmö deze week veel aandacht aan besteed wordt. De publieke omroep is dit feit ook niet ontgaan. Op NPO 3 was zondagavond de documentaire ABBA: Against The Odds te zien. In deze nieuwe film belicht documentairemaker James Rogan, die eerder de film Freddie Mercury: The Final Act maakte, het succesverhaal van de Zweeds groep van hun overwinning op het songfestival tot 1980. Daarbij ligt de focus voor een groot deel op de tegenslagen die ABBA te verwerken kreeg, zoals de kritische linkse pers in Zweden, opkomst en ondergang van andere muziekstromingen zoals punk en disco, de lasten van het touren en natuurlijk de huwelijksproblemen van de groepsleden. Daarnaast zien we ook hun poging om even groot te worden in Amerika als in Europa, wat ondanks een nummer 1-hit met Dancing Queen nooit echt helemaal gelukt is. Wie de uitzending gemist heeft, kan ABBA: Against The Odds terugkijken via NPO Start.

(Foto: NPO Start | YouTube | Het is kwetsbaar en tegelijkertijd knettergek - Europapa - Joost Klein | Sophie en Jeroen | BNNVARA | CC BY-SA 3.0)

(06-05-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It