The Weight in bijzonder rijtje

- Nieuws

 Jay-Z Kanye West Danny Vera Martin Solveig Miss Montreal Phil Collins Ella Henderson
The Weight in bijzonder rijtje

The Weight van Danny Vera staat inmiddels vijf weken in de Top 40. Met de plekken 40-40-39-37-37 is de Zeeuwse zanger nog niet verder gekomen dan nummer 37. De track staat nu dan ook bij de vier ‘grootste’ Top 40-hits die nooit hoger kwamen dan die positie.

Dat overkwamen namelijk ook 453 andere Top 40-hits. Dit jaar zagen we via Hier van Miss Montreal al eerder zo’n hit die bleef steken bij de onderste vier. Check hieronder welke tracks op die posities de meeste Top 40-punten bij elkaar wisten te sprokkelen. We zetten er vijf voor je op een rij!

NI**AS IN PARIS – Jay Z & Kanye West (2012)
Watch The Throne, het samenwerkingsalbum van Jay Z en Kanye West, sloeg in 2012 in als een bom. Het brak destijds alle verkooprecords bij iTunes. De vierde single van het album was Ni**as In Paris, dat volgens Kanye is geïnspireerd op zijn reizen naar de Franse hoofdstad, die hij in zijn hart heeft gesloten. Het eerste woord in de titel zorgde voor opschudding, waardoor sommige radiostations het nummer aankondigden als ‘In Paris’. 4 weken stond de track in de Top 40, met 37 als hoogste positie. Aan het einde van de rit stond de puntenteller op 12.* 

ROCKING MUSIC – Martin Solveig (2004)
Hello (met Dragonette) was in 2010 natuurlijk zijn grote doorbraak, maar zo’n 6 jaar eerder maakten wel al kennis met de Franse Martin Solveig. Zijn track Rocking Music was op 17 april 2004 één van de vijf nieuwe binnenkomers in de Top 40 en viel binnen op nummer 39. In de drie weken daarna zou het nummer niet verder komen dan 37. 12 Top 40-punten wist de track te behalen.

THE WEIGHT – Danny Vera (2020)
"Anders blijf ik toch altijd die ballad-jongen,” antwoordde Danny Vera, op de vraag waarom The Weight meer uptempo is dan we van hem gewend waren. De eerste single van zijn album The New Now staat inmiddels 5 weken in de Top 40, met nummer 37 als hoogst behaalde stek. Goed voor evenveel punten als Rocking Music, maar The Weight heeft een extra voordeel: de track kan nog hoger komen en meer punten verzamelen.

HIER – Miss Montreal (2020)
Hier gaat over het missen en niet kunnen loslaten van iemand waar je heel veel van houdt. Iets wat Sanne zelf heeft meegemaakt, want vorig jaar verloor ze haar ‘bonusvader’, die 15 jaar samen was met haar moeder. Het verdriet schreef ze van zich af en brengt ze in verschillende delen uit op EP’s. Hier staat op deel 1 van de gelijknamige EP, met daarop ook de hit Een Stap Terug. Het nummer werd eerder dit jaar Alarmschijf en stond 5 weken in de Top 40, met nummer 37 als hoogtepunt. Hier wist wel 1 Top 40-punt meer te scoren, dan The Weight tot nu toe deed.

YOU’LL BE IN MY HEART – Phil Collins (1999)
Sommige hits lijken in je geheugen groter te zijn, dan ze in werkelijkheid zijn geweest. You’ll Be In My Heart is er daar één van. Het is één van de tracks die de Britse zanger schreef voor de Disney-animatiefilm Tarzan. Hij vulde er zijn toch al goedgevulde prijzenkast mee aan, want hij won bijvoorbeeld een Golden Globe en een Oscar in de categorie Best Original Song. In de Nederlandse Top 40 viel het succes wat tegen. Op 21 augustus 1999 kwam You’ll Be In My Heart de lijst binnen op 37 en hoger kwam de track ook niet. Na vijf weken was het klaar. De score? 13 Top 40-punten.

GHOST – Ella Henderson (2014)
Er kan er maar één de grootste zijn en in dit geval is het de vraag of je daar als artiest trots op moet zijn. Ghost van Ella Henderson is tot nu toe de track die de meeste punten (15 Top 40-punten) bij elkaar wist te krijgen, zonder hoger dan 37 te komen. Ella, die eigenlijk Gabriella heet, werd zesde bij de Britse X Factor en kreeg in 2012 een contract bij Syco Music op, het label van X Factor-baas Simon Cowell. Ghost werd mede geproduceerd door Ryan Tedder, die je natuurlijk kent als frontman van OneRepublic en die eerder al nummers schreef voor onder anderen Beyoncé en Kelly Clarkson. Na Ghost stond Ella in 2015 nog in de Top 40 met Here For You (met Kygo), dat tot 11 kwam. In 2011 bereikte ze de Tipparade met Glitterball (met Sigma) en dat deed ze ook vorig jaar met This Is Real (met Jax Jones). Solo wil het tot nu toe niet echt meer lukken.

* De punten zijn gebaseerd op het Top 40-puntensysteem, waarbij de nummer 1 elke week 40 punten krijgt, de nummer 2 39 punten, enzovoort. Wanneer een hit uit de Top 40 verdwijnt, levert dit een totaal op.

Foto: covers singles