Nieuws
Alarmschijf

Luke Combs pakt Alarmschijf met Fast Car

Luke Combs pakt Alarmschijf met Fast Car
Luke Combs 

Countryzanger Luke Combs heeft in de VS al veel succes met zijn cover van de jaren 80-klassieker Fast Car. Komende week hoor je hem extra vaak, want hij is Alarmschijf bij Qmusic.

Luke Combs heeft nog nooit in de Top 40 gestaan, maar dat zal nu niet lang meer duren. In zijn eigen land is de 33-jarige Amerikaan echter al lang een gevestigde naam. Sinds 2016 scoort hij aan de lopende band top 3-hits in de Amerikaanse countryhitlijst en op dit moment staat hij zelfs hoog genoteerd in de mainstream Billboard Hot 100. Fast Car staat daar al verschillende weken op nummer 2. Hij heeft ook al verschillende prijzen gewonnen met zijn muziek.

Countryrevival
Hoewel countrymuziek in Amerika natuurlijk nooit weg is geweest, is op dit moment een opvallende opleving van het genre te zien in de Billboard Hot 100. Vorige maand werd voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse hitparade de hele top 3 bezet door countrynummers. Fast Car was er daar eentje van. Misschien zorgt Luke er wel voor dat deze golf ook naar Europa overwaait. Onlangs werd het countrypopnummer Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain ook al tot Alarmschijf gebombardeerd, dus de deur staat al op een kier.

Tracy Chapman
Fast Car is natuurlijk geen onbekend nummer. In de zomer van 1988 stond de originele uitvoering van Tracy Chapman al twee weken op nummer 1 in de Top 40. Het nummer gaat over een jonge vrouw die ervan droomt om een beter leven voor zichzelf en diens geliefde op te bouwen. Ze wil ontsnappen aan de moeilijke omstandigheden uit haar jeugd en hoopt samen in de snelle auto van haar partner weg te rijden naar een nieuwe toekomst. De originele versie leverde Tracy Chapman in 1989 drie Grammy's op, waaronder die voor 'Song Of The Year' en 'Record Of The Year'. Het feit dat Luke er een countryversie van de Tracy Chapman-hit heeft gemaakt, zorgt overigens ook meteen voor een bijzondere situatie. Er zijn namelijk niet veel countryhits die zijn geschreven door een Afro-Amerikaanse vrouw. Tracy heeft positief gereageerd op de nieuwe versie van Luke. "Ik had nooit verwacht dat ik ooit in de countryhitlijst zou staan, maar ik ben vereerd," zei ze in een interview met Billboard. "Ik ben blij voor Luke en zijn succes en dankbaar dat er nieuwe fans zijn die Fast Car hebben ontdekt en omarmd."

Kassameisje
Luke Combs is zeker niet de eerste artiest die het nummer covert. In 2016 maakten de Britse producer Jonas Blue en zangeres Dakota hun Top 40-debuut met een tropicalhouseversie van het nummer. Die bereikte toen de 3e plaats in de Top 40. Bijzonder aan de uitvoering van Luke is dat hij de ik-persoon in het lied vrouwelijk heeft gelaten. Hij zingt dus gewoon "I work in the market as a checkout girl" (Ik werk in de supermarkt als een kassameisje). Luke zegt hierover dat het nooit bij hem is opgekomen om de regel aan te passen en dat hij de perfectie van het origineel in ere wilde laten.

Binnenkort zullen we weten of Luke Combs ook zo'n hoge positie kan bereiken als Tracy Chapman en Jonas Blue en Dakota.

Elke vrijdag tegen de klok van 16:00 uur maakt Domien tijdens de Top 40 de nieuwe Alarmschijf van Qmusic bekend. De Alarmschijf is een nieuwe track waarvan ze bij Qmusic denken dat-ie een grote Top 40-toekomst voor zich heeft liggen. Daarom hoor je dit nummer de hele week extra vaak, zodat iedereen kennis kan maken met deze potentiële hit. Alle Alarmschijven vanaf 1969 check je in onze playlist op Spotify.

(01/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist