Nieuws
Unicum in de Amerikaanse hitlijst

Countryzangers domineren top 3 van de Billboard Hot 100

Countryzangers domineren top 3 van de Billboard Hot 100
Morgan Wallen  Luke Combs 

Voor het eerst staan er drie countrynummers in de top 3 van de Billboard Hot 100. Daarmee zorgen Jason Aldean, Morgan Wallen en Luke Combs voor een unicum in de 65-jarige Amerikaanse Hot 100-geschiedenis.

De top 3 van de Amerikaanse Billboard Hot 100 ziet er deze week als volgt uit:

  1. (2) Jason Aldean - Try That In A Small Town
  2. (3) Morgan Wallen - Last Night
  3. (4) Luke Combs - Fast Car

De top 3 ziet er hetzelfde uit als de top 3 van de speciale countryhitlijst die Billboard ook wekelijks samengesteld. Sinds het begin van de Billboard Hot 100 in augustus 1958 is het nog nooit eerder voorgekomen dat de top 3 precies gelijk is aan die van de countrylijst. Nu is het zo dat crossovers met andere muziekgenres weleens geweigerd of verwijderd worden in de countrylijst, zoals Old Town Road, maar volgens Billboard is het ook de eerste keer dat de hele top 3 van de Hot 100 uit countrynummers bestaat.

Alle drie de zangers hebben nog nooit een hit gehad in de Nederlandse Top 40. Morgan en Luke staan op dit moment wel in de Tipparade. Morgan Wallen overigens wel met een ander nummer. Hij komt deze week op 27 binnen in de Tipparade met One Thing At A Time. Deze titeltrack van zijn album bereikte eerder de 10e plaats in de Billboard Hot 100, maar heeft inmiddels de lijst verlaten.

Racistisch
In Amerika zijn de drie zangers allang geen onbekenden meer. Morgan en Luke scoorden rond 2016 al hun eerste hits, terwijl Jason Aldean zelfs al sinds 2005 succes heeft. De 46-jarige zanger heeft 18 jaar na zijn Hot 100-debuut met Try That In A Small Town zijn eerste nummer 1-hit te pakken. Die heeft hij wellicht mede te danken aan de controverse die afgelopen maand rond het nummer en videoclip ontstond. Het nummer zou een racistische ondertoon hebben en wapenbezit promoten. De Amerikaanse muziekzender CMT (Country Music Television) heeft besloten de videoclip niet meer uit te zenden, maar heeft geen officiële toelichting gegeven over de reden.

36 hits
Morgan Wallen zette in maart nog de Hot 100 volledig op zijn kop. Hij kwam met 27 nummers tegelijk binnen in de lijst en stond toen in totaal met 36 hits genoteerd. Het was voor het eerst dat één artiest meer dan een derde van alle posities in de lijst bezette. In die week steeg Last Night naar de eerste plaats. Het nummer heeft tussen maart en juli maar liefst 14 weken op nummer gestaan en staat daarmee in de top 5 van hits die het langst op nummer 1 hebben gestaan. Fast Car van Luke Combs is ook bijzonder. Het is namelijk een cover van het gelijknamige nummer waarmee singer-songwriter Tracy Chapman in juli 1988 twee weken de Top 40 aanvoerde. Doordat Luke er een countryversie van heeft gemaakt, is Fast Car een van de weinige countryhits die solo is geschreven door een Afro-Amerikaanse vrouw.

Nederlandse Top 40
Het is voor de 21e keer dat een nummer 1-hit in de Amerikaanse countrylijst ook op nummer 1 komt in de mainstream Billboard Hot 100. Het gebeurde opvallend vaak in de periode 1973-1983. Bekende voorbeelden uit die tijd zijn The Most Beautiful Girl van Charlie Rich (1973), Rhinestone Cowboy van Glen Campbell (1975), 9 To 5 van Dolly Parton (1981) en Islands in the Stream van Kenny Rogers en Dolly Parton (1983). In ons land bereikten deze nummers wel de top 10, maar niet de eerste plaats. De enige Amerikaanse countryhits die in ons land op nummer 1 hebben gestaan, zijn Stand By Your Man van Tammy Wynette (1975) en You Are van Dolly Parton (1983). Andere country-nummer 1-hits in ons land zijn op de vingers van één hand te tellen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we in ons land nog nooit een country-top 3 hebben gehad. De enige keer dat we enigszins in de buurt van een country-top 3 kwamen, was eind 1975. Toen stond Mississippi van de Limburgse groep Pussycat op nummer 1 terwijl John Denver met Calypso naar de tweede plaats steeg. Hoewel John Denver een countryzanger was, was Calypso echter meer een folknummer dan een countrynummer. Calypso stond destijds dan ook niet in de Amerikaanse countryhitlijst, maar wel in de Billboard Hot 100.

Luister hieronder naar de drie nummers die deze week de top 3 van Amerikaanse Billboard Hot 100 vullen.

1. Jason Aldean - Try That In A Small Town

2. Morgan Wallen - Last Night

3. Luke Combs - Fast Car

(03-08-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix