Nieuws
Top 40 in Engeland, nummer 1 in Litouwen

Europa omarmt Europapa

Europa omarmt Europapa
Joost  Nemo  Baby Lasagna 

Europa houdt van Joost. Hoewel zijn songfestivalnummer niet in de finale stond, heeft Europapa in verschillende landen de hitlijsten gehaald.

Op vrijdag wordt in veel Europese landen de hitlijst van de nieuwe week gepresenteerd. In verschillende landen duikt Europapa op. Dat is niet alleen bijzonder omdat het nummer tijdens de songfestivalfinale ontbrak, maar ook omdat in de meeste van die landen nog nooit een Nederlandstalig nummer genoteerd heeft gestaan.

Litouwen
De bijzonderste prestatie zet Joost neer in Litouwen. Daar stond Europapa een paar weken geleden ook al genoteerd. Daarmee was dit het enige land na Nederland en België waar Europapa vóór het songfestival al in de officiële hitlijst stond. Na de presentatie van de Nederlandse inzending kwam Europapa daar binnen op nummer 40. Aanvankelijk leek Joost niet hoger te komen, maar vorige week kwam het nummer opnieuw de Top 100 binnen op nummer 22. Nu stijgt hij direct door naar de eerste plaats, waarmee hij de inzendingen van Oekraïne, Zwitserland, Kroatië en Litouwen zelf - die de top 5 volmaken - achter zich laat.

Ome Robert
Litouwen is niet alleen gek op Eurovisieliedjes, maar ook op Joost zelf. Naast zijn nummer 1-hit, komt Joost ook opnieuw de lijst binnen met Friesenjung, dat eind 2023 daar ook al een bescheiden hitje was. Deze track staat nu op nummer 15. Maar het meest bijzondere is wel de nummer 50 in de Litouwse Top 100. Daar komt namelijk nog een track van Joost binnen: het zes jaar oude nummer Ome Robert, afkomstig van het album Albino uit 2018. Litouwen is duidelijk driftig op zoek naar muziek van de 26-jarige Fries, want als we naar de Litouwse albumlijst kijken, dan zien we daar de albums Fryslân en Albino op respectievelijk nummer 20 en 41 binnenkomen. Dankzij Ome Robert heeft Joost nu inmiddels meer hits in Litouwen dan in Duitsland en Nederland.

(tekst gaat door onder de video)

Eerste Nederlandstalige hit in de Britse hitlijst
Een van de meest gevolgde hitlijsten ter wereld is die van het Verenigd Koninkrijk. Ook daar maakt Europapa zijn opwachting. De Nederlandse songfestivalinzending komt daar binnen op nummer 37. Nooit eerder stond er een nummer in de Nederlandse taal genoteerd in dat land. In tegenstelling tot in Litouwen is Joost niet de hoogst genoteerde songfestivalkandidaat bij de Britten. Daar moet hij winnaar Nemo met The Code (Zwitserland) en runner-up Baby Lasagna from Croatia met Rim Tim Tagi Dim (Kroatië) voor zich dulden. Deze inzendingen komen binnen op nummer 18 en 36. Onder Joost komen we verder nog de songfestivalliedjes van het VK (Dizzy van Olly Alexander op 48), Ierland (Doomsday Blue van Bambie Thug op 67) En Oekraïne (Teresa & Maria van Alyona Alyona & Jerry Heil op 100) tegen.

Voorgangers
Het is voor de vijfde keer dat een Nederlandse songfestivalinzending in de Britse hitlijst staat. Dit zijn de voorgangers van Europapa:

  • Mouth & MacNeal - I See A Star (nummer 8 in 1974)
  • Teach In - Ding-A-Dong (nummer 13 in 1975)
  • The Common Linnets - Calm After The Storm (nummer 9 in 2014)
  • Duncan Laurence - Arcade (nummer 29 in 2021*)

*Duncan Laurence won het songfestival in 2019, maar toen kwam hij niet verder dan de 67e plaats. In 2021 werd het Arcade dankzij TikTok opnieuw een hit en bereikte het de 29e plaats.

Rest van de wereld
Dit is nog niet alles voor Joost. Europapa komt deze week ook binnen in de officiële hitlijsten van Finland (nummer 2), Zweden (nummer 4), Duitsland (nummer 13), Noorwegen (nummer 17) en Ierland (nummer 22). In die eerste drie landen is het op dit moment zelfs het hoogst genoteerde songfestivalnummer dat in de hitlijst staat. Ten slotte staat Joost op nummer 17 in de hitlijst van Nieuw-Zeeland, een land dat zelf niet eens meedoet aan het Eurovisiesongfestival. Ook daar is Europapa de hoogst genoteerde songfestivalhit.

De Diepte
In de meeste van bovenstaande landen heeft nog nooit een Nederlandstalige hit in de hitlijst gestaan. Een uitzondering is Zweden, waar De Diepte van S10 in 2022 een weekje genoteerd stond. Zij kwam echter lang niet zo hoog als Joost nu. In datzelfde jaar haalde de Belgische rapper Makar de 15e plaats in Duitsland met de Nederlandstalige track Mood. Qua hoogste positie heeft Joost die prestatie nu ook overtroffen.

Sommige landen maken de hitlijst van de nieuwe week pas zaterdag of zondag bekend. We houden in de gaten of Europapa op nog meer plekken in de wereld voor verrassingen gaat zorgen.

(17/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt