Door De Wind eerste track die van 33 naar 10 gaat

- Nieuws

 Miss Montreal Eminem Usher Lil Jon Ludacris Destiny's Child The Black Eyed Peas Pussycat Dolls Robbie Williams Pet Shop Boys
Door De Wind eerste track die van 33 naar 10 gaat

Door De Wind van Miss Montreal is de eerste track ooit die van 33 naar 10 weet te stijgen in de Top 40. De zangeres heeft echter niet de grootste stijging naar de tiende plek te pakken.

Er zijn namelijk nog 11 nummers die met meer plekken naar 10 wisten te stijgen. Voor de laatste keer dat een nummer met meer dan 23 plekken naar de eerste plek steeg, moeten we bijna 13 jaar terug in de tijd. Destijds ging Jeroen van der Boom met Één Wereld van 39 naar 10 en daarmee evenaarde hij meteen de grootste stijgers naar de tiende plek. Jerushala'im van Rika Zarai deed namelijk op 7 december 1968 hetzelfde en ook The Dark van Anouk ging op 12 februari 2000 van 39 naar 10.

Miss Montreal is dus de eerste act, die met 23 plekken naar de tiende plaats weet te stijgen. Maar welke tracks gingen ook hard richting 10? We zetten er enkele voor je op een rijtje.

CLEANING OUT MY CLOSET – Eminem (2002)
Cleaning Out My Closet was de tweede single van Eminem’s album The Eminem Show. Without Me, dat daarvoor was uitgebracht, leverde de Amerikaanse rapper zijn eerste nummer 1-hit in de Top 40 op. Cleaning Out My Closet was een stuk donkerder dan zijn voorganger. Het was eigenlijk een dikke middelvinger naar zijn moeder, die hem volgens de track nauwelijks opvoedde. Op 28 september 2002 was het nummer nieuw op nummer 35, maar een week later stond het al op de tiende plaats. Een winst van 25 plaatsen dus. Leuk weetje: in die week was er één track die nóg harder steeg. Al The Things She Said van t.A.T.u. vloog namelijk met 29 plekken winst van 34 naar 5. Cleaning Out My Closet kwam uiteindelijk niet hoger dan de zesde plek. Later in 2002 scoorde Eminem alsnog een nummer 1-hit met 8 Mile-soundtrack Lose Yourself.

YEAH! – Usher featuring Lil Jon & Ludacris (2004)
Op 13 maart 2004 kwam Yeah! van Usher, Lil Jon en Ludacris de Top 40 binnen. De track werd al Alarmschijf en knalde een week later van 31 naar 10. Een winst van 21 plekken. Daar bleef het niet bij, want op 27 maart 2004 kickte de track Voorbij van Marco Borsato en Do van de eerste plek, door van 10 naar 1 te stijgen. Het is daarmee naast Één Wereld het enige nummer dat na een razendsnelle stijging van meer dan 20 plaatsen naar de tiende plek op nummer 1 wist te komen. En dat terwijl Yeah eigenlijk anders zou klinken. De basis van het nummer werd namelijk zonder dat Lil Jon het wist, weggegeven aan rapper Petey Pablo. Hij maakte er een eigen track van en wilde het later niet meer intrekken, vanwege de goede reacties die hij op het nummer had gekregen. Lil Jon kon dus aan de bak om een compleet nieuwe beat te maken…

LOSE MY BREATH – Destiny’s Child (2004)
De comeback van Destiny’s Child was in 2004 best wel een dingetje. Vooral Kelly Rowland en Beyoncé hadden immers al een succesvolle solocarrière van de grond gekregen. Michelle Williams bleef wat achter. Toch vonden de dames elkaar weer en doken ze gezamenlijk de studio in, met onder anderen hitproducers Darkchild, Fred Jerkins III en LaShawn Daniels. Daaruit kwam het comebackalbum Destiny Fulfilled, waarvan Lose My Breath dan weer de eerste single was. Op 6 november 2004 kwam de track op 38 de Top 40 binnen en een week later werd met een winst van maar liefst 28 plaatsen de tiende plek bereikt. Het is de op een na grootste sprong naar de tiende plek ooit.

DON’T LIE – The Black Eyed Peas (2005)
Don’t Lie was de tweede single van het Black Eyed Peas-album Monkey Business, dat in juni 2005 werd uitgebracht. De track kwam op 20 augustus 2005 de Lijst der Lijsten binnen en schoot een week later van 37 naar 10, in een spectaculaire lijst met maar liefst 8 superstippen. Zowel de nummer 1, Carnival van Ch!pz, als de nummer 2, Vaag En Stil van André Hazes, kwamen nieuw binnen. Voor Don’t Lie, dat een sample bevat uit The Ruler’s Back van Slick Rick, kwam de top 3 uiteindelijk dicht in de buurt. De track strandde echter op nummer 4. Overigens was Fergie uiteraard nog de zangeres in de groep.

WAIT A MINUTE – The Pussycat Dolls (2007)
Hoe lang kun je een album uitmelken? Nou, tot bijna 1,5 jaar na de release, zo bewezen de Pussycat Dolls in 2007. Hun album PCD kwam in november 2005 uit en op 3 februari 2007 kwam de zesde single daarvan, Wait A Minute, de Top 40 binnen. Het nummer begon voorzichtig op 31 en zakte vervolgens naar de 32e plek. Even leek het er dus op dat de single niet zo’n groot succes zou worden. Maar niets bleek minder waar, want in de derde week knalde Wait A Minute van 32 naar 10. De top 5 werd uiteindelijk in de 12 weken dat het nummer in de lijst stond, niet gehaald. De ex-Alarmschijf bleef steken op de zevende plaats.

SHE’S MADONNA – Robbie Williams with Pet Shop Boys (2007)
In de week dat carnavalshit Lauwe Pis van Theo Maassen en De Kapotte Kontjes naar nummer 1 stijgt, komt Robbie Williams de lijst binnen met She’s Madonna. Een bijzondere track, want hij werkt erop samen met The Pet Shop Boys, die al vanaf zijn jonge jaren zijn idolen waren. Neil Tennant en Chris Lowe scoorden dankzij The Robster hun eerste Top 40-hit sinds New York City Boy uit 1999. She’s Madonna De track is gebaseerd op een uitspraak van Guy Ritchie, die destijds zijn toenmalige vriendin Tania Strecker voor Madonna verliet. Naar verluidt zou hij tegen haar gezegd hebben: "Look, you know I really love you, but she's Madonna.” Op 3 maart 2007 knalde de track van Robbie en de groep van 36 naar 10. Het nummer bereikte uiteindelijk de tweede plek, maar X Factor-winnares Sharon Kips voorkwam Robbie’s derde nummer 1-hit met haar Heartbreak Away.

Foto: YouTube