Nieuws
Emma scoort in Vlaanderen met andere hits dan bij ons

De twee hitcarrières van Emma Heesters

De twee hitcarrières van Emma Heesters
Emma Heesters  Jaap Reesema  André Hazes Jr.  Frans Bauer  Metejoor 

Emma Heesters heeft met Dat Hadden Wij Moeten Zijn haar derde hit te pakken in de Vlaamse Ultratop 50. In Nederland staat haar teller op 6 hits. Opmerkelijk genoeg heeft ze nog nooit een hit gehad die in allebei de landen in de hitlijst heeft gestaan.

Dat Hadden Wij Moeten Zijn is een duet met de Vlaamse zanger Maksim, die je misschien kunt kennen van de Ketnetserie #LikeMe. Daarin speelt hij de rol van Vince, 'het lief' van Caro (Pommelien Thijs). Het nummer is dit weekend binnengekomen op nummer 15 in de Vlaamse Ultratop 50. Met zo'n hoge binnenkomst lijkt Emma hard op weg naar haar derde top 10-hit bij onze zuiderburen.

Het succesverhaal van Emma Heesters kent een bijzonder verloop. De 27-jarige zangeres heeft zowel succes in Nederland als in Vlaanderen, maar dan wel met andere liedjes. Hieronder zetten we de hitcarrières van Emma in beide landen onder elkaar.

Emma's hits in de Nederlandse Top 40:

Emma's hits in de Vlaamse Ultratop 50:

  • 2021: #4 Rendez-Vous (met Metejoor)
  • 2022: #7 Zwaartekracht (met Regi)
  • 2023: #15 Dat Hadden Wij Moeten Zijn (met Maksim)

Dat Hadden Wij Moeten Zijn is ook in Nederland als single uitgebracht, maar voorlopig is het nummer nog niet doorgedrongen tot de Tipparade. Dat gebeurde in 2021 wel met Rendez-Vous, maar die track wist de overstap naar de Top 40 destijds niet te maken. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Alles Wat Ik Mis. Dat nummer haalde destijds wel de Ultratip 50, de Vlaamse versie van de Tipparade. Vooralsnog is het dus zo dat ze nog nooit een hit heeft gehad die in beide landen succesvol is geweest.

Collabs
Het zou natuurlijk kunnen komen doordat Emma in Vlaanderen alleen succes heeft gehad, dankzij samenwerkingen met Belgen. Deze Vlaams-Nederlandse collabs doen het in Vlaanderen beter dan in Nederland. Toch hebben we afgelopen jaren ook drie van dit soort hits in de top 3 van de Nederlandse Top 40 gezien. Dat waren Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert, Nu Wij Niet Meer Praten van Jaap Reesema & Pommelien Thijs en Wat Wil Je Van Mij van Metejoor & Hannah Mae.

Jaap Reesema
Het is trouwens niet voor het eerst dat we artiesten zien die in Vlaanderen succes hebben met andere hits dan in Nederland. Voordat Jaap Reeseam aan twee kanten van grens succes had met Nu Wij Niet Meer Praten scoorde hij tussen 2018 en 2020 vier hits in de Ultratop 50, waarvan er twee de eerste plaats bereikten: Ellie en Kom Wat Dichterbij. Hij had op dat moment nog maar één Nederlandse hit op zijn naam staan, met zijn winnaarssingle Don't Stop Believin', die hij scoorde na zijn deelname aan X Factor. Pas vanaf 2020 scoorde hij hits die in beide landen aansloegen.

Frans Bauer
Een ander voorbeeld is André Hazes Jr. Na de Nederlandse nummer 1-hit met zijn vader, Bedankt Mijn Vriend, haalde hij nooit meer de Top 40. In Vlaanderen scoorde hij daarentegen wel nog drie hits, onder andere met Leef. Dat nummer is in beide landen uitgegroeid tot een klassieker, maar heeft destijds nooit in de Top 40 gestaan. Toch is de prestatie van Emma Heesters knapper, want heeft in beide landen bij elkaar nu al 9 hits op haar naam staan. Zonder overlap. De enige Nederlander die in beide landen meer dan 10 hits heeft gehad met slechts een beperkte overlap, is waarschijnlijk Frans Bauer. Hij scoorde 28 hits in Nederland en 13 hits in Vlaanderen. Slechts 6 daarvan werden een hit in beide landen. Wellicht niet helemaal toevallig waren dit Frans' laatste 6 Top 40-hits, vanaf zijn nummer 1-hit Heb Je Even Voor Mij.

Azië
Nederland en België zijn overigens niet de enige twee landen waar Emma veel fans heeft. Sinds 2019 heeft ze veel succes met haar Engelstalige covers van Indiase en Indonesische liedjes op YouTube. Zo zijn haar covers van Hanya Rindu en Shona Shona allebei al meer dan 15 miljoen keer bekeken op YouTube. Deze video's worden vooral goed bekeken in Azië, dus je kunt wel zeggen dat ze daar ook succes heeft. Afgelopen december trad ze zelfs voor het eerst op in India. Hoelang zou het nog duren voordat ze daar ook in de hitlijsten staat?

(19/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town