Nieuws
Op nummer 1 in Engeland

Beatles breken Britse hitparaderecords

Beatles breken Britse hitparaderecords
The Beatles  Elvis Presley 

Now And Then, de nieuwe en allerlaatste single van The Beatles is naar nummer 1 gestegen in de Britse hitparade. Daarmee breekt de groep verschillende hitparaderecords.

In hun geboorteland begint de hitparadegeschiedenis van The Beatles op 11 oktober 1962. Dan scoort de groep zijn eerste hit met Love Me Do. In 1963 komt het nummer niet verder dan de 17e plaats. De opvolger Please Please Me wordt in februari 1963 een nummer 2-hit en met hun derde hit hebben ze echt prijs. Op 8 mei scoren The Beatles hun eerste nummer 1-hit met From Me To You. Daarna bereikten de 10 volgende singles van de groep allemaal de eerste plaats. In het Britse hitdossier wordt deze reeks overigens wel ontsierd door twee heruitgaven van oudje liedjes door een andere platenmaatschappij. Maar zelfs al je deze twee singletjes meetelt, dan hebben The Beatles een reeks van 7 opeenvolgende nummer 1-hits. In beide gevallen in het een record. Maar dat record stónd al op naam van The Beatles

Langste periode tussen de eerste en de laatste hit
In totaal verzamelden The Beatles tot 1969 17 nummer 1-hits. The Ballad Of John And Yoko gold in het VK jarenlang als de laatste nummer 1-hit van The Beatles. Na de breuk van The Beatles haalden heruitgaven van Beatlenummers nog wel de top 10, maar nummer 1-hits zaten er niet meer in. In december 1995 kwam de band wel akelig dicht in de buurt. Free As A Bird bereikte de tweede plaats, maar werd van de eerste plaats gehouden door Earth Song van Michael Jackson. Maar vanaf gaat de titel van laatste Beatle-nummer 1-hit dus naar Now And Then. Dat betekent dat er 60½ jaar zit tussen de eerste en de laatste nummer 1-hit van The Beatles zit. Het zal niemand verbazen dat dit een record is. The Beatles pakken het record af van Elvis Presley. Tussen zijn eerste Britse nummer 1-hit All Shook Up (1957) en zijn laatste (een heruitgave van) It's Now Or Never (2005) zat een periode van 47½ jaar.

Langste periode tussen twee nummer 1-hits
Een ander nieuw record van The Beatles is dat van de langste periode tussen twee nummer 1-hits. Tussen The Ballad Of John And Yoko en Now And Then ging een periode van 54 jaar zonder nummer 1-hit voorbij. Dit record stond ruim anderhalf jaar op naam van Kate Bush. Bij haar zat er een periode van 44 jaar tussen haar eerste nummer 1-hit Wuthering Heights (1978)  en haar tweede nummer 1-hit Running Up That Hill. Dat laatste nummer stamt natuurlijk uit 1985, maar bereikte pas in 2022 de eerste plaats, nadat het populair was geworden door de Netflixserie Stranger Things. Voor Kate Bush had Tom Jones het record

Nederland
Als Now And Then in Nederland ook een nummer 1-hit wordt, dan gaan beide records hier ook naar The Beatles. Zover is het echter nog lang niet. Now And Then staat op dit moment op nummer 34 in de Top 40, dus een eventuele nummer 1-hit is nog ver uit het zicht. Dan zullen de radiostations het nummer eerst vaker moeten gaan draaien en de mensen het meer moeten gaan streamen. In Nederland staan bovengenoemde records op naam van respectievelijk Elton John en Nena. Bij Elton John zit een periode van 36 jaar tussen zijn eerste nummer 1-hit Nikita (1985) en zijn laatste nummer 1-hit Merry Christmas (2021). Nena heeft een gat van 20½ jaar zitten tussen haar eerste nummer 1-hit 99 Luftballons (1983) en haar tweede nummer 1-hit Anyplace, Anywhere, Anytime (2003). 

(Tekst gaat door onder video)

Elvis Presley
Eén belangrijk record in nog niet in handen van The Beatles. Ze zijn nog niet de act met de meeste nummer 1-hits. Althans, het is maar hoe je het bekijkt. Elvis Presley scoorde in totaal 21 nummer 1-hits terwijl de teller van The Beatles op 18 staat. In Engeland is het echter de gewoonte om heruitgaven van oude nummer 1-hits die opnieuw de eerste plaats bereiken als afzonderlijke nummer 1-hits te tellen. Dat geldt voor de laatste drie nummer 1-hits van Elvis. Dat waren Jailhouse Rock, One Night / I Got Stung en It's Now Or Never. Die bereikten begin 2005 allemaal de eerste plaats naar aanleiding van een project waarbij alle Britse nummer 1-hit van Elvis op cd-single werden uitgebracht. In Nederland zouden we dit niet als een nieuwe nummer 1-hit hebben geteld, dus volgens de Nederlandse telling staan The Beatles en Elvis Presley nu met 18-nummer 1-hits op gelijke hoogte.

Meeste weken
Hoe dan ook houdt Elvis wel het record van meeste weken op nummer 1. In totaal voerde hij 80 weken de Britse hitlijst aan. Bij The Beatles staat dat aantal nu op 70 weken. Dat betekent dat Now And Then nog tot eind januari 2024 op nummer 1 moet blijven staan om dit record te breken. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren. In de Nederlandse Top 40 hebben The Beatles wel het record van de meeste weken op nummer. In ons land voerde de band tussen 1965 en 1970 74 weken lang de hitlijst aan. Als de Top 40 voor 1965 al bestaan had, zou dit aantal nog hoger zijn geweest. The Beatles zetten deze prestatie neer met 16 nummer 1-hit en ook dat aantal is in ons land een record.

(14/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me