Coverafbeelding Michael Jackson - Stranger In Moscow
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   9 piekpositie
  •   191 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   29-08-1958
Land   Verenigde Staten

Zanger, tekstdichter, danser en entertainer, geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Hij is de zevende zoon van Joe en Katherine Jackson.In het begin van de jaren zestig treden Tito, Jermaine en Jackie op onder de naam The Jackson Family. Rond 1964 voegen Michael en Marlon zich bij het trio en de naam wordt omgedoopt in The Jackson 5.In 1978 is Michael te zien als vogelverschrikker in de filmmusical The Wiz. In 1985 schrijft hij samen met Lionel Richie We Are The World voor USA for Africa, een benefietsingle voor de noodlijdende bevolking van Ethiopië.In 1988 wordt zijn autobiografie Moonwalk (genoemd naar zijn karakteristieke danspasje) verfilmd. Op 20 maart 1991 tekent hij met Sony Software een contract ter waarde van 1 miljard dollar.Getrouwd met Lisa Marie Presley (1994-96), dochter van Elvis Presley, en verpleegster Debbie Rowe (1996-98). The King of Pop overlijdt op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd in zijn woning in Los Angeles aan een hartstilstand. Later blijkt uit een autopsierapport dat hij aan een overdosis van de pijnstiller Demerol is doodgegaan.De zanger scoort in 1983 zijn grootste hit in de Top 40 met Billie Jean. Die single verschijnt kort na zijn overlijden opnieuw in de Top 40. Vijf jaar na zijn dood verschijnt het album Xscape met daarop nog nooit uitgebracht materiaal. Op Love Never Felt So Good, het eerste nummer van het album, is ook Justin Timberlake te horen. Het wordt de vierde postume hit in de lijst en zijn 51e notering - een record, want geen andere soloartiest scoorde zo vaak een hit in de lijst.


Van Xscape verschijnt in augustus 2014 de track A Place With No Name. Het nummer is gebaseerd op A Horse With No Name, dat origineel een hit was voor de band America in 1972 en toen de elfde plaats wist te bereiken. Opvallend genoeg was het ook zijn zus Janet Jackson die in 2001 gebruikmaakte van werk van America. Zij gebruikte het nummer Ventura Highway, dat in 1972 in de Tipparade stond.

In juni van 2018 is Michael Jackson te horen op Don't Matter To Me, een van de 25 nummers op het vijfde studioalbum van Drake.
Eind maart 2023 brengt de Noorse dj Kyo een remix uit van de single Say, Say, Say dat Jackson samen met Paul McCartney uitbracht in 1983.Songtekst

I was wandering in the rain
Mask of life, feelin` insane
Swift and sudden fall from grace
Sunny days seem far away
Kremlin`s shadow belittlin` me
Stalin`s tomb won`t let me be
On and on and on it came
Wish the rain would just let me be

How does it feel
(How does it feel)
How does it feel
How does it feel
When you`re alone
And you`re cold inside

Here abandoned in my fame
Armageddon of the brain
KGB was doggin` me
Take my name and just let me be
Then a beggar boy called my name
Happy days will drown the pain
On and on and on it came
Again, and again, and again...
Take my name and just let me be

How does it feel
(How does it feel)
How does it feel
How does it feel
When you`re alone
And you`re cold inside

Like a stranger in Moscow
Like a stranger in Moscow
We`re talkin` danger
We`re talkin` danger baby
Like a stranger in Moscow
We`re talkin` danger
We`re talkin` danger baby
Like a stranger in Moscow
I`m livin` lonely
I`m livin` lonely baby
A stranger in Moscow

Songinformatie

Het nummer werd geschreven in 1993, tijdens Michael Jacksons Dangerous World Tour in Moskou. Hij vertelt dat het enige wat hij kon zien vanuit zijn hotelkamer, een "zee van gezichten van fans" was die zongen en schreeuwden, terwijl hij zich alleen voelde in zijn kamer, alsof hij "de laatste persoon op aarde was". Vanwege deze gelegenheid maakte hij het nummer "Stranger in Moscow".

Trivia

Michael Jacksons voormalige tekstschrijver Rod Temperton vindt dit het beste nummer van de zanger. In de videoclip van het nummer loopt Michael Jackson over straat, terwijl alles en iedereen om hem heen in slow motion beweegt. Ook al heet het nummer "Stranger in Moscow", de videoclip is toch niet opgenomen in Moskou, het lijkt er niet eens op. De clip speelt zich namelijk af in een normale Amerikaanse stad op een regenachtige dag.
ArtiestMichael Jackson
 A-kant
Titel Stranger In Moscow
Lengte 05'43
Componist(en) Michael Jackson
Producer(s) Michael Jackson
 B-kant
Titel Stranger In Moscow (Tee's In-House Club Mix)
Lengte 06'53
Componist(en) Michael Jackson
Producer(s) Michael Jackson
 
Platenlabel Epic
Catalogusnr 663352 1
Hoogste positie UK 4
Hoogste positie US 91
Album HIStory: Past, Present and Future, Book I


Positieverloop