Coverafbeelding Michael Jackson - Cry
  • Statistieken
  •   8 wkn Tipparade
  •   2001

Artiestinformatie

Geboortedatum   29-08-1958
Land   Verenigde Staten

Zanger, tekstdichter, danser en entertainer, geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Hij is de zevende zoon van Joe en Katherine Jackson.In het begin van de jaren zestig treden Tito, Jermaine en Jackie op onder de naam The Jackson Family. Rond 1964 voegen Michael en Marlon zich bij het trio en de naam wordt omgedoopt in The Jackson 5.In 1978 is Michael te zien als vogelverschrikker in de filmmusical The Wiz. In 1985 schrijft hij samen met Lionel Richie We Are The World voor USA for Africa, een benefietsingle voor de noodlijdende bevolking van Ethiopië.In 1988 wordt zijn autobiografie Moonwalk (genoemd naar zijn karakteristieke danspasje) verfilmd. Op 20 maart 1991 tekent hij met Sony Software een contract ter waarde van 1 miljard dollar.Getrouwd met Lisa Marie Presley (1994-96), dochter van Elvis Presley, en verpleegster Debbie Rowe (1996-98). The King of Pop overlijdt op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd in zijn woning in Los Angeles aan een hartstilstand. Later blijkt uit een autopsierapport dat hij aan een overdosis van de pijnstiller Demerol is doodgegaan.De zanger scoort in 1983 zijn grootste hit in de Top 40 met Billie Jean. Die single verschijnt kort na zijn overlijden opnieuw in de Top 40. Vijf jaar na zijn dood verschijnt het album Xscape met daarop nog nooit uitgebracht materiaal. Op Love Never Felt So Good, het eerste nummer van het album, is ook Justin Timberlake te horen. Het wordt de vierde postume hit in de lijst en zijn 51e notering - een record, want geen andere soloartiest scoorde zo vaak een hit in de lijst.


Van Xscape verschijnt in augustus 2014 de track A Place With No Name. Het nummer is gebaseerd op A Horse With No Name, dat origineel een hit was voor de band America in 1972 en toen de elfde plaats wist te bereiken. Opvallend genoeg was het ook zijn zus Janet Jackson die in 2001 gebruikmaakte van werk van America. Zij gebruikte het nummer Ventura Highway, dat in 1972 in de Tipparade stond.

In juni van 2018 is Michael Jackson te horen op Don't Matter To Me, een van de 25 nummers op het vijfde studioalbum van Drake.
Eind maart 2023 brengt de Noorse dj Kyo een remix uit van de single Say, Say, Say dat Jackson samen met Paul McCartney uitbracht in 1983.Songtekst

[VERSE 1]
Somebody shakes when the wind blows
Somebody's missing a friend, hold on
Somebody's lacking a hero
And they have not a clue
When it's all gonna end

[VERSE 2]
Stories buried and untold
Someone is hiding the truth, hold on
When will this mystery unfold
And will the sun ever shine
In the blind man's eyes when he cries?

[CHORUS]
You change the world (I can't do it by myself)
You can touch the sky (Gonna take somebody's help)
You're the chosen one (I'm gonna need some kind of sign)
If we all cry at the same time tonight

[VERSE 3]
People laugh when they're feelin sad
Someone is taking a life, hold on
Respect to believe in your dreams
Tell me where were you
when your children cried last night?

[VERSE 4]
Faces fill with madness
Miracles unheard of, hold on
Faith is found in the winds
All we have to do
Is reach for the truth

[CHORUS]

And when that flag blows
There'll be no more wars
And when all calls
I will answer all your prayers

[CHORUS x3]

Change the world

Songinformatie

"Cry" is het equivalent van "Earth Song", "Man in the Mirror" en "Heal The World" op eerdere albums. Michael Jackson gebruikte in dit nummer een geheel koor als achtergrondzang. Het thema is de wereldproblematiek. Op "Cry" is ook R. Kelly, de schrijver van het nummer, te horen als achtergrond zanger. Oorspronkelijk zou het nummer naast Europa, Canada en Australië ook in de Verenigde Staten worden uitgebracht. Hier zou het nummer veel op de radio te horen moeten zijn in de dagen na 11 september. Michael Jackson komt zelf niet voor in de videoclip die gemaakt werd bij het nummer. In plaats daarvan zijn mensen uit de hele wereld te zien die elkaars hand vasthouden om eenheid te symboliseren. Een ander voorbeeld van die eenheid is de zin "if we all cry at the same time tonight" (als we vannacht allemaal op dezelfde tijd huilen).
ArtiestMichael Jackson
 A-kant
Titel Cry
Lengte 05'01
Componist(en) Robert Kelly
Producer(s) Michael Jackson & Robert Kelly
 B-kant
Titel Shout
Lengte 04'17
Componist(en) Michael Jackson & Teddy Riley & Roy Hamilton & Claude "Quo" Forbes & Samuel "Cyph" Hoskins & Carmen Lampson
Producer(s) Michael Jackson & Teddy Riley
 
Platenlabel Epic
Catalogusnr 672 138 1
Hoogste positie UK 25
Hoogste positie US -
Album Invincible


Positieverloop