Coverafbeelding Michael Jackson - Black Or White
  • Statistieken
  •   10 weken
  •   3 piekpositie
  •   296 punten
  •   1991

Artiestinformatie

Geboortedatum   29-08-1958
Land   Verenigde Staten

Zanger, tekstdichter, danser en entertainer, geboren op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana. Hij is de zevende zoon van Joe en Katherine Jackson.In het begin van de jaren zestig treden Tito, Jermaine en Jackie op onder de naam The Jackson Family. Rond 1964 voegen Michael en Marlon zich bij het trio en de naam wordt omgedoopt in The Jackson 5.In 1978 is Michael te zien als vogelverschrikker in de filmmusical The Wiz. In 1985 schrijft hij samen met Lionel Richie We Are The World voor USA for Africa, een benefietsingle voor de noodlijdende bevolking van Ethiopië.In 1988 wordt zijn autobiografie Moonwalk (genoemd naar zijn karakteristieke danspasje) verfilmd. Op 20 maart 1991 tekent hij met Sony Software een contract ter waarde van 1 miljard dollar.Getrouwd met Lisa Marie Presley (1994-96), dochter van Elvis Presley, en verpleegster Debbie Rowe (1996-98). The King of Pop overlijdt op 25 juni 2009 op 50-jarige leeftijd in zijn woning in Los Angeles aan een hartstilstand. Later blijkt uit een autopsierapport dat hij aan een overdosis van de pijnstiller Demerol is doodgegaan.De zanger scoort in 1983 zijn grootste hit in de Top 40 met Billie Jean. Die single verschijnt kort na zijn overlijden opnieuw in de Top 40. Vijf jaar na zijn dood verschijnt het album Xscape met daarop nog nooit uitgebracht materiaal. Op Love Never Felt So Good, het eerste nummer van het album, is ook Justin Timberlake te horen. Het wordt de vierde postume hit in de lijst en zijn 51e notering - een record, want geen andere soloartiest scoorde zo vaak een hit in de lijst.


Van Xscape verschijnt in augustus 2014 de track A Place With No Name. Het nummer is gebaseerd op A Horse With No Name, dat origineel een hit was voor de band America in 1972 en toen de elfde plaats wist te bereiken. Opvallend genoeg was het ook zijn zus Janet Jackson die in 2001 gebruikmaakte van werk van America. Zij gebruikte het nummer Ventura Highway, dat in 1972 in de Tipparade stond.

In juni van 2018 is Michael Jackson te horen op Don't Matter To Me, een van de 25 nummers op het vijfde studioalbum van Drake.
Eind maart 2023 brengt de Noorse dj Kyo een remix uit van de single Say, Say, Say dat Jackson samen met Paul McCartney uitbracht in 1983.Songtekst

I Took My Baby
On A Saturday Bang
Boy Is That Girl With You
Yes We're One And The Same

Now I Believe In Miracles
And A Miracle
Has Happened Tonight

But, If
You're Thinkin'
About My Baby
It Don't Matter If You're
Black Or White

They Print My Message
In The Saturday Sun
I Had To Tell Them
I Ain't Second To None

And I Told About Equality
An It's True
Either You're Wrong
Or You're Right

But, If
You're Thinkin'
About My Baby
It Don't Matter If You're
Black Or White

I Am Tired Of This Devil
I Am Tired Of This Stuff
I Am Tired Of This Business
Sew When The
Going Gets Rough
I Ain't Scared Of
Your Brother
I Ain't Scared Of No Sheets
I Ain't Scare Of Nobody
Girl When The
Goin' Gets Mean

[L. T. B. Rap Performance]
Protection
For Gangs, Clubs
And Nations
Causing Grief In
Human Relations
It's A Turf War
On A Global Scale
I'd Rather Hear Both Sides
Of The Tale
See, It's Not About Races
Just Places
Faces
Where Your Blood
Comes From
Is Where Your Space Is
I've Seen The Bright
Get Duller
I'm Not Going To Spend
My Life Being A Color

[Michael]
Don't Tell Me You Agree With Me
When I Saw You Kicking Dirt In My Eye

But, If
You're Thinkin' About My Baby
It Don't Matter If You're Black Or White

I Said If
You're Thinkin' Of
Being My Baby
It Don't Matter If You're Black Or White

I Said If
You're Thinkin' Of
Being My Brother
It Don't Matter If You're
Black Or White

Ooh, Ooh
Yea, Yea, Yea Now
Ooh, Ooh
Yea, Yea, Yea Now

It's Black, It's White
It's Tough For You
To Get By
It's Black , It's White, Whoo

It's Black, It's White
It's Tough For You
To Get By
It's Black , It's White, Whoo

Songinformatie

"Black or White" is de eerste single van Michael Jacksons album Dangerous uit 1991. Het is een protestlied tegen racisme en promoot liefde en verdraagzaamheid tussen verschillende rassen: “if you're thinking about my baby, it don't matter if you're black or white”. De intro van het nummer wordt gespeeld door gitarist Slash, bekend van Guns N' Roses.

Trivia

De videoclip van Black or White was voor het eerst te zien op MTV. Naast Michael Jackson speelden ook Macaulay Culkin (Kevin McCallister in Home Alone), Peggy Lipton en George Wendt een rol in de clip. De clip werd geregisseerd door John Landis, die in 1983 al "Thriller" voor zijn rekening nam. Tijdens de proloog van de clip is Macaulay Culkin te zien terwijl hij op zijn kamer naar luide muziek luistert. Zijn vader, (George Wendt (beter bekend als Norm uit de tv-serie Cheers), snauwt hem toe dat de muziek te luid staat. Culkin wreekt zich door een enorme speaker achter zijn vaders stoel te slepen, waarna hij een enorm hard akkoord aanslaat. De decibels zijn zo hoog dat de ramen breken en de vader met stoel en al de halve wereld overvliegt en in een Afrikaans savannelandschap belandt. Hierna begint het nummer pas echt. Jackson danst in verschillende locaties op aarde met mensen uit verschillende culturen (Afrika, Noord-Amerikaanse indianen, Russen, Zuid-Oost-Aziaten, Indiërs,...). Middenin het nummer rapt Culkin (met de stem van een volwassene) te midden van allerlei straatkinderen van verschillende rassen. Hierna verschijnt Jackson al dansend in de fakkel van het Vrijheidsbeeld terwijl op de achtergrond allerlei andere beroemde internationale monumenten te zien zijn. Het lied eindigt met een scène waarin de gezichten van verschillende rassen en culturen in elkaar overvloeien. Het einde van de clip werd geparodieerd door Genesis in hun clip voor "I Can’t Dance", waarin Phil Collins Michaels panter-danspasjes imiteert.
ArtiestMichael Jackson
 A-kant
Titel Black Or White
Lengte 3:22
Componist(en) Michael Jackson & Bill Bottrell
Producer(s) Michael Jackson & Bill Bottrell
 B-kant
Titel Black Or White (Instrumental)
Lengte 3:22
Componist(en) Michael Jackson & Bill Bottrell
Producer(s) Michael Jackson & Bill Bottrell
 
Platenlabel Epic
Catalogusnr EPC 657598 7
Hoogste positie UK 1
Hoogste positie US 1
Album Dangerous


Positieverloop