Coverafbeelding John Denver with Fat City - Take Me Home, Country Roads

John Denver with Fat City

Take Me Home, Country Roads

  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1971

Artiestinformatie

Geboortedatum   31-12-1943
Land   Verenigde Staten

John Denver, pseudoniem van Henry John Deutschendorf was een countryzanger, songwriter, acteur en musicus die grote invloed gehad heeft op de bekendheid van countrymuziek in de wereld.

John woonde het grootste deel van zijn leven in Aspen waarover hij ook vaak gezongen heeft. In de jaren zestig begon zijn zangcarrière bij The Mitchell Trio. In 1969 begon John zijn solocarrière. Zijn nummer Leaving on a Jet Plane werd in Amerika een nummer 1-hit voor Peter, Paul and Mary, in Nederland kwam het nummer niet verder dan een Tipparade notering. Enkele jaren later volgde John zijn doorbraak met Take me home, country roads (1971). Ook dat nummer kwam in Nederland niet verder dan een Tipparade notering.

John trouwde in 1967 met Anne Martell die hem inspireerde tot het lied Annie's Song (1974) dat in 1976 een hit werd in de Top 40. Het huwelijk eindigde overigens in 1982.

Zijn grote doorbraak in Nederland kwam met Calypso dat in 1975 de 2e plaats bereikte in de Top 40 .Het nummer is een ode aan het gelijknamige verkenningsschip dat werd gebruikt door milieuactivist Jacques Cousteau..

In 1981 stond het nummer Perhaps Love in de Top 40. Het nummer is een duet met de Spaanse operazanger Plácido Domingo.

In 1997 kwam John op 53-jarige leeftijd om het leven, toen het vliegtuig dat hij bestuurde neerstortte voor de kust van Monterey in Californië. Vermoedelijk was zijn gebrek aan ervaring in het besturen van het pas aangeschafte toestel de oorzaak van het ongeval. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains in Colorado.

Take me Home is in 2014 staatslied geworden van West Virginia.


Songtekst

Almost heaven, West Virginia
Blue Ridge Mountains
Shenandoah River -
Life is old there
Older than the trees
Younger than the mountains
Growin’ like a breeze

Country Roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain momma
Take me home, country roads

All my memories gathered ‘round her
Miner’s lady, stranger to blue water
Dark and dusty, painted on the sky
Misty taste of moonshine
Teardrops in my eye

Country Roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain momma
Take me home, country roads

I hear her voice
In the mornin’ hour she calls me
The radio reminds me of my home far away
And drivin’ down the road I get a feelin’
That I should have been home yesterday, yesterday

Country Roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain momma
Take me home, country roads

Country Roads, take me home
To the place I belong
West Virginia, mountain momma
Take me home, country roads
Take me home, now country roads
Take me home, now country roads

Songinformatie

Vanaf 22 december 1970 stond John Denver voor twee weken geboekt bij "The Cellar Door", een club in Washington, tegelijkertijd met Bill Danoff en Taffy Nivert als het duo genaamd "Fat City". De dinsdag na de kerst heropenings nacht (bij Cellar Door liepen de opdrachten van dinsdag tot zondag, en deze reservering was voor twee weken), gingen de drie na het optreden naar Bill's huis voor een spontane jam. Onderweg kregen ze een auto-ongeluk waarbij Denvers linkerduim brak. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij spalk werd kreeg.

Danoff en Nivert vertelden hem vervolgens hem over een liedje waaraan ze voor ongeveer een maand aangewerkt hadden. De inspiratie was gekomen toen ze naar een familiereünie van Nivert's familie in de omgeving Maryland reden. Om de tijd te doden, had Danoff een ballade gemaakt over de kleine bochtige wegen die ze namen. Later veranderde hij het ​​verhaal. Nu ging het over een bevriende kunstenaar, die vroeger schreef over de pracht van de West Virginia platteland.

Oorspronkelijk waren Danoff en Nivert van plan om het nummer te verkopen aan populaire countryzanger Johnny Cash, maar toen Denver het liedje eenmaal gehoord had, besloot Denver dat hij het moest hebben. Echter het duo wilde het niet verkopen, omdat ze dachten dat het niet bij John Denver paste.

Ze zongen het lied voor Denver en als hij herinnert zich: "Ik flipte." De drie bleven tot 06:00 uur schaven aan het nummer, woorden en zinnen veranderde. Toen ze klaar waren, zei John dat het lied beslist op zijn volgende album moest staan.

Het lied ging in première 30 december 1970, tijdens een toegift van de set van Denver. De zangers moesten de woorden vanaf een gevouwen stuk papier lezen. Het lied resulteerde in een vijf minuten durende ovatie, een van de langste in de geschiedenis van "The Cellar Door" de geschiedenis. Ze namen op in New York in januari 1971.

Trivia

Fat City zingt enkel op de A-kant mee.
ArtiestJohn Denver,
Fat City
 A-kant
Titel Take Me Home, Country Roads
Lengte 03:10


Componist(en) Danoff, Nivert, Denver
 B-kant
Titel [John Denver] Poems, Prayers And Promises
Lengte 04:04
Componist(en) Denver
 
Platenlabel RCA
Catalogusnr 74-0445
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US 2
Album Poems, Prayers and Promises

Positieverloop