Jarig: Mark Knopfler

- Jarig

 Mark Knopfler Dire Straits
Mark Knopfler 2018

De Britse zanger en gitarist Mark Knopfler ontwikkelde na het uiteengaan van de wereldberoemde band de Dire Straits ook een succesvolle solocarrière.

Verschillende muziekstijlen
Mark Freuder Knopfler (12 augustus 1949) werd geboren in Glasgow in Schotland, maar groeide op in het Engelse Blyth, vlakbij Newcastle. Dankzij zijn oom Kingsley die piano en mondharmonica speelt, komt Mark al op jonge leeftijd in aanraking met verschillende muziekstijlen. Hij luistert naar Elvis Presley en gitaristen als Chet Atkins, Scotty Moore, B.B King, Django Reinhardt en Hank Marvin, en als Mark in de jaren ’60 een gitaar van zijn vader cadeau krijgt speelt hij vervolgens volop in bandjes. Zijn beroemde gitaarspel is een kruising tussen de sound van The Shadows van Hank B. Marvin en het fingerpickingspel van J.J. Cale. Terwijl zijn lage neusstem weer herinneringen oproept aan Bob Dylan.

Happy Birthday Mark! To celebrate, uDiscover have launched a page dedicated to Mark containing playlists, videos and an extended biography – you can find it all here: http://smarturl.it/0feprm

Geplaatst door Mark Knopfler op Dinsdag 12 augustus 2014

Gitaarstem 
Na het afronden van zijn studie Engels in Leeds verhuist Mark in 1973 naar Londen. Als hij een avond samen met vrienden doorbrengt staat er een oude, gehavende gitaar in de hoek. Ondanks de mankementen aan de hals zit Mark toch te fingerpicken: de enige manier om de gitaar te bespelen is met zijn nagels. Later vertelt Mark dat hij zo zijn "stem" ontdekte op de gitaar. Halverwege de jaren ’70 besluit Mark zijn energie in zijn band the Café Racers te steken. Als hij bij zijn broer David intrekt, die een flat deelt met bassist John Illsley, beginnen de drie samen muziek te maken. Dire Straits is geboren.  

Dire Straits has been nominated for the Rock & Roll Hall of Fame in 2018. You can cast a vote daily to get us inducted: rockhall.com/vote

Geplaatst door Mark Knopfler op Donderdag 5 oktober 2017

Sultans of Swing
De demo’s van de nu wereldberoemde eerste vijf nummers van de Dire Straits worden in 1977 in drie sessies opgenomen: Wild West End, Sultans of Swing, Down to the Waterline, Sacred Loving en Water of Love. Veel van de eerste nummers beschrijven Knopfler’s ervaringen in Newcastle, Leeds en London. Het nummer Sultans of Swing levert hen in 1978 hun eerste platencontract op. In hetzelfde jaar verschijnt het debuutalbum Dire Straits, het wordt een groot succes. In 1985 verschijnt Brothers in Arms, een van de eerste volledig digitaal opgenomen platen. Het album is met 269 weken in de Nederlandse Album Top 100 het langst genoteerde album aller tijden.

Einde van de band
In 1991 verschijnt de langverwachte opvolger van Brothers in Arms. On Every Street is lang niet zo populair als zijn voorganger. De recensies zijn gematigd en critici zien het na een break van zes jaar als een tegenvallende comeback. Desondanks behaalt het album wel de nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk. Een afmattende en veeleisende wereldtour eist in 1992 zijn tol. Mark Knopfler is klaar met de enorme operaties die bij de wereldstatus van de band komen kijken, waarop de band in 1995 uiteengaat. 

Acht soloalbums
Na het uiteengaan van de Dire Straits in 1995 brengt Knopfler acht soloalbums uit, gevuld met meerdere hits. Zijn eerste soloalbum heette Golden Heart en komt uit in 1996. In 2000 verschijnt Sailing to Philadelphia waarvan het titelnummer hem een kleine hit oplevert in verschillende landen. In 2003 werd Knopfler aangereden op zijn motor waarbij hij zeven ribben, zijn schouderblad en zijn sleutelbeen brak. Zeven maanden lang moest hij zijn werkzaamheden staken, waaronder zijn promo tour voor album nummer 3. Mark herstelde volledig en in 2015 verschijnt zijn achtste en vooralsnog tevens laatste album Tracker. Daarnaast componeerde hij de soundtrack voor negen films, waaronder Local Hero (1983), Cal (1984), The Princess Bride (1987), Wag the Dog (1997) and Altamira (2016).

Mark Knopfer deelt zijn verjaardag met Jerry Speiser, Ron Hay en Paul Tucker.

Eerste hit:

Sultans Of Swing - Dire Straits (1978, 8 weken)

Grootste hit:

Private Investigations - Dire Straits (1982, 11 weken)

Kleinste hit:

You And Your Friend - Dire Straits (1992, 3 weken)

Laatste hit:

Ticket To Heaven - Dire Straits (1994, 3 weken)

(Foto: BSR Agency)

0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!