Jarig: Madonna

- Jarig

 Madonna
Madonna 2018

Enkel de voornaam van de Amerikaanse zangeres doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Madonna, de Queen of Pop, draait al jaren mee, maar weet nog steeds wereldwijde hits te scoren.

De Italiaans-Frans-Canadese Madonna Louise Veronica Ciccone groeide op in Rochester Hills en Pontiac, beide onder de rook van Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Haar moeder, Madonna Ciccone-Fortin overlijdt op dertigjarige leeftijd. Op school doet Madonna actief mee aan de artistieke activiteiten. Al gauw blijkt dat ze een talentrijke danseres is, de beste danseres op school. Na de middelbare school krijgt Madonna een studiebeurs voor de Universiteit van Michigan in Ann Arbor, hier gaat ze in 1977 moderne dans studeren.

New York
In juli 1978 verlaat ze de universiteit en vertrekt ze naar New York. Ze verdient haar geld met allerlei bijbaantjes en naakt poseren. Samen met haar vriend Stephen Bray richt ze in 1980 de band Emmy op. De band is niet erg succesvol en al snel gooien ze het over een andere boeg: ze besluiten dancenummers te schrijven in plaats van rock. Madonna benadert Mark Kamins, dj bij Dancetaria Club in New York, met een zelfgemaakt tape van het nummer Everybody. Het nummer slaat aan in de Dancetaria en Kamins brengt Madonna vervolgens in contact met Michael Rosenblatt van Sire Records .

A Big Deal
Nadat Madonna het nummer Ain’t No Big Deal laat horen bij platenmaatschappij Sire krijgt de zangeres haar eerste platencontract. Everybody is daarna de eerste single en binnen een jaar is ook haar titelloze debuutalbum een feit. Mede dankzij MTV lukte het Madonna om snel een imago op te bouwen.  In 1984 staat Madonna voor het eerst in de Top 40 met Holiday, een single die later nog twee keer in de Top 40 zou komen. In 1985 scoort Madonna haar eerste nummer 1-hit met Into The Groove. Met albums als Like a Virgin, True Blue en Like a Prayer groeit Madonna in de jaren ‘80 uit tot een wereldster.

Meest succesvolle zangeres
Madonna wordt ook wel de Queen of Pop genoemd en is de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden. Volgens Guinness World Records heeft de Queen of Pop ruim 300 miljoen albums verkocht.  Na Into the Groove scoort ze ook met Who’s That Girl (1987), Hung Up (2005), 4 Minutes (met Justin Timberlake, 2008) en Give It 2 Me (2008) een nummer 1-hit. Met een totaal van 55 hits is de zangeres een graag geziene gast in de Top 40. Daarnaast schrijft Madonna maar liefst 25 keer een Alarmschijf op haar naam. Een record, dat alleen Rihanna wist te overtreffen. In 2015 verscheen Madonna's dertiende studioalbum, Rebel Heart, waarvan Living For Love en Ghosttown de eerste singles waren. Eind 2018 komt haar nieuwe album uit.

Controverse
Madonna is niet vies van een beetje controverse. Al meer dan dertig jaar weet ze de aandacht van het publiek vast te houden met nieuwe, voor sommigen, choquerende beelden en outfits. Ze haalt zich daarmee regelmatig de woede van (vaak christelijke) organisaties op de hals en zelfs de paus liet van zich horen toen de videoclip van Like a Prayer uitkwam. Andere beruchte videoclips zijn die van Express Yourself, Justify My Love en Erotica. De tongzoen die ze deelde met Britney Spears en Christina Aguilera tijdens de opening van de MTV Awards veroorzaakte destijds flink wat opgetrokken wenkbrauwen. Madonna is met recht een Rebel at Heart.

Naast zangeres is Madonna ook danseres, actrice, regisseur, modeontwerpster en kinderboekenschrijver, maar de meest faam behaalde ze als zingende artiest. In 2008 werd ze door Billboard benoemd tot de succesvolste soloartiest aller tijden.

Naast haar indrukwekkende carrieère is de Britse ook moeder van zes kinderen, waarvan vier geadopteerde kids. 

Madonna deelt haar verjaardag met Robert Hardy (Franz Ferdinand), Vanessa Carlton en Young Thug. 

Eerste hit:

Holiday - Madonna (1984, 21 weken)

Grootste hit:

Hung Up - Madonna (2005, 20 weken)

Kleinste hit:

Rain - Madonna (1993, 3 weken)

Laatste hit:

Give Me All Your Luvin' - Madonna feat. Nicki Minaj and M.I.A. (2012, 6 weken)

(Foto: BSR Agency)
0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!