Nieuws
Nederlandse Top 40

The Beatles zijn met Now And Then nieuw in de Top 40

The Beatles zijn met Now And Then nieuw in de Top 40
The Beatles  Noah Kahan 

De Alarmschijf van afgelopen week, Stick Season van Noah Kahan, is de hoogste binnenkomer in de Nederlandse Top 40. Toch is de andere nieuwkomer opvallender: Now And Then van The Beatles.

32 (--) STICK SEASON – Noah Kahan
‘Stick season’ is een term die in sommige delen van de Verenigde Staten wordt gebruikt om de periode tussen Halloween en de eerste sneeuwval aan te duiden. Je kunt het vergelijken met wat we in Nederland ‘de donkere dagen voor kerst’ noemen. Grijs, regenachtig en depressief zijn woorden die dan vaak worden genoemd en die slaan precies op hoe Noah Kahan zich de afgelopen jaren voelde. De 26-jarige singer-songwriter uit het Amerikaanse Vermont zat niet lekker in zijn vel en schreef die gevoelens van zich af met het liedje Stick Season. Dat is na Hurt Somebody, het duet met Julia Michaels dat in 2018 tot nummer 13 in de Top 40 kwam, zijn tweede hit in Nederland. Qmusic riep Stick Season uit tot Alarmschijf.

34 (--) NOW AND THEN – The Beatles
Wie een jaar geleden had voorspeld dat 2023 het jaar zou worden van nieuwe muziek van zowel de Rolling Stones als The Beatles, was waarschijnlijk voor gek verklaard. Beide bands hadden al hits voordat de Top 40 in januari 1965 voor het eerst werd uitgezonden. Waar de Stones tot en met vorige week nog met liefst twee tracks in de Tipparade stonden, Angry en Sweet Sounds Of Heaven (met Lady Gaga), knallen The Beatles doodleuk de Top 40 in. Dat doen ze met Now And Then. Het is de eerste Beatles-hit sinds Real Love in 1996.

Uiteraard was de demoversie al opgenomen voor de dood van zanger John Lennon in 1980. De bijna 46 jaar oude demo werd met behulp van A.I. bewerkt tot de dertigste Top 40-hit van de band. Daarmee zijn ze meteen ook de 40e act die dat voor elkaar weet te krijgen. Natuurlijk was er geen enkele andere act die er zo lang over deed om 30 hits te scoren, want de Fab Four scoorde hun eerste succes in de allereerste Top 40. Kijken we naar bands, dan zien we dat slechts 11 bands 30 (of meer) hits wisten te scoren. BZN is daar, met 55 hits, recordhouder.

Tussen de eerste en laatste hit van The Beatles zit een periode van bijna 59 jaar. Op 2 januari 1965 stond de Britse groep met I Feel Fine, If I Fell en I Should Have Known Better genoteerd. De vorige artiest met de langste periode tussen de eerste en laatste hit in de lijst was Elton John: hij wist een periode van ruim 52 jaar te overbruggen tussen Border Song (1970) en Hold Me Closer (2023).

Het gebeurt natuurlijk niet zo vaak meer dat we artiesten die hits scoorden in de jaren 60 terugzien in de lijst van nu. The Beatles zijn de eerste in dit decennium. De vorige keer dat er een 60's-act in de lijst stond, was in 2016 toen David Bowie in de Top 40 opdook. Dat gebeurde kort na zijn overlijden via de single Lazarus. The Rolling Stones was de meest recente act die in de lijst stond en ooit ook in de eerste hitlijst (van 2 januari 1965) te vinden was. Dat deed de Britse band in 2005 met Streets Of Love. The Beatles keren ruim 27 jaar na hun laatste Top 40-hit terug in de lijst. Daarmee staan ze net in de top 10 van acts met de langste periode tussen twee Top 40-hits.

(10/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Dua Lipa - Houdini
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Zoë Tauran - Monster
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Bankzitters - Cupido
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Tate McRae - Exes
Details Loreen - Is It Love
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Ed Sheeran - American Town
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Chef'Special - Miracles
Details Snelle - Hoodiedate
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Purple Disco Machine, Duke Dumont & Nothing But Thieves - Something On My Mind