Nieuws
Nederlandse Top 40

Tate McRae maakt 4 weken op 1 vol in de Top 40

Tate McRae maakt 4 weken op 1 vol in de Top 40
Tate McRae  Teddy Swims  P!nk  Marshmello  Sting  Nathan Dawe  Ella Henderson  Joel Corry  Post Malone  Kenya Grace 

Met Greedy staat Tate McRae voor de vierde week op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Aan de top verandert weinig, behalve dat Lose Control van Teddy Swims een nog grotere uitdager is geworden.

Met Greedy werd de 20-jarige zangeres de twaalfde act uit Canada met een nummer 1-hit in ons land. Nu ze een vierde week aan kop weet te noteren klimt ze naar de zevende plek in de lijst van Canadese artiesten. Justin Bieber is daar met afstand de recordhouder. Met zijn zeven nummer 1-hits wist hij de Top 40 voor 47 weken aan te voeren.

Top 10 blijft redelijk stabiel
Prada van Cassö, Raye en D-Block Europe staat voor de vierde week op nummer 2. Teddy Swims weet van zijn eerste Top 40-succes ook meteen een top 3-hit te maken, nu Lose Control naar plek 3 klimt. De zanger is de 459e Amerikaanse act in de top 3 en overall de 1475e. Door de winst van Lose Control zakt Strangers van Kenya Grace van 3 naar 4. Het is één van de weinige veranderingen van een top 10 die redelijk stabiel te noemen is. Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain blijft op 5, terwijl Vas-y (Ga Maar) van Suzan & Freek en Claude (#6) en The Feeling van Lost Frequencies (#7) ook blijven steken op de positie waar ze vorige week ook stonden. 0800 Heaven van Nathan Dawe, Joel Corry en Ella Henderson daalde vorige week, maar stijgt deze week van 9 naar 8. 

Nieuwe succesperiode voor Taylor Swift
Taylor Swift lijkt met een nieuwe succesperiode bezig te zijn. Haar eerste serie top 10-hits zat halverwege de 10’s. In 2014 noteerde Taylor Swift via Shake It Off haar eerste top 10-hit (die tot 2 weken op #5 kwam). In 2015/2016 volgden er twee top 10-hits, dankzij I Don’t Wanna Live Forever (piekte op #7) en Look What You Made Me Do (met ook #7 als hoogste positie). Hits als You Need To Calm Down (2019), Willow (2020), All Too Well (2021) en The Joker And The Queen (2022) bleven zelfs op afstand van de bovenste helft van de Top 40. Maar met Anti-Hero veranderde dat allemaal. De track kwam in oktober van 2022 binnen in de Top 40 en werd, met 25 weken Top 40 en 2 weken op #5 haar grootste hit aller tijden. Waar het met Karma weer even mis leek te gaan volgt nu ‘fan-favourite’ Cruel Summer dat nu haar vijfde top 10-hit is geworden. De track gaat van 13 naar 9. Alok en Ava Max complementeren de top 10 met Car Keys, dat stationair op 10 staat. 

Post Malone gaat het hardst
De snelste stijger klimt acht plaatsen: Enough Is Enough van Post Malone komt daarmee op nummer 31 terecht. Dreaming is, op nummer 30, de hoogste nieuwe en is de samenwerking van Marshmello, P!nk en Sting. P!nk scoort er haar 42e Top 40-hit mee en daarmee klimt een plekje in de rangschikking van zangeressen met de meeste Top 40-hits. Rihanna blijft steken op 41 hits. Alleen Madonna stond vaker in de Nederlandse hitlijst en scoorde 55 hits.

Dreaming is de hoogste binnenkomer
Dreaming is, op nummer 30, de hoogste nieuwe en is de samenwerking van Marshmello, P!nk en Sting. P!nk scoort er haar 42e Top 40-hit mee en daarmee klimt een plekje in de rangschikking van zangeressen met de meeste Top 40-hits. Rihanna blijft steken op 41 hits. Alleen Madonna stond vaker in de Nederlandse hitlijst en scoorde 55 hits. Sting keert na een afwezigheid van 20 jaar weer terug in de Top 40. In augustus van 2003 was Rise & Fall zijn laatste succes.

De Britse zanger krijgt daardoor een tijdspanne van 38 jaar tussen zijn eerste en laatste solohit. Zijn drie meest recente hits maken gebruik van zijn eerdere successen. Roxanne ’97 leunt op de Police-hit uit 1979 en in Rise & Fall is Shape Of My Heart terug te horen. In Dreaming is Fields Of Gold terug te horen dat, net als Shape Of My Heart, terug te vinden is op het album Ten Summoner’s Tales. Sting, inmiddels 72 jaar, is de tiende 70-plusser met een hit in de lijst. De meest succesvolle is Elton John terwijl Tony Bennett met 85 levensjaren (ten tijde van Body & Soul) de oudste was. Lees hier meer over de nieuwkomers. 

Bekijk de complete Top 40.

(27/10/2023)

Alle Top 40-hits

Details Tate McRae - Greedy
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Dua Lipa - Houdini
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Kenya Grace - Strangers
Details Son Mieux - Tonight
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Racoon - Nickel For Goodbye
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Kevin feat. S10 - De Leven
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Alok, The Chainsmokers & Mae Stephens - Jungle
Details Marshmello, P!nk & Sting - Dreaming
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Tate McRae - Exes
Details Iñigo Quintero - Si No Estás
Details Loreen - Is It Love
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Jack Harlow - Lovin On Me
Details Tino Martin & Mart Hoogkamer - Hartslag Van De Stad
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Zoë Tauran - Monster
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Bennett - Vois Sur Ton Chemin - Techno Mix
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Bankzitters - Cupido
Details Chef'Special - Miracles
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Post Malone - Enough Is Enough
Details Ed Sheeran - American Town