Loreen stoot Miley Cyrus van nummer 1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Loreen Miley Cyrus Calvin Harris Ellie Goulding Acda en De Munnik Kevin Yade Lauren
Loreen stoot Miley Cyrus van nummer 1 in de Top 40

Na haar winst op het Eurovisiesongfestival, weet Loreen ook het goud in de Nederlandse Top 40 te pakken. Tattoo verstoot Flowers van Miley Cyrus na 16 weken van de eerste plek.

De Zweedse zangeres haalde in 2012 haar eerste zege binnen op het Eurovisiesongfestival met Euphoria. Die track stond uiteindelijk 26 weken in de Nederlandse Top 40 en werd de grootste hit van het festival. In de Top 40 kwam Euphoria tot nummer 2. De nieuwe overwinning zet Tattoo nu op de eerste plaats in de Top 40. Het is de zevende keer dat een winnend nummer op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 weet te komen. Arcade van Duncan Laurence was in 2019 de voorganger van Tattoo. De hit van Loreen is de tiende winnende Eurovisiesongfestival-inzending op nummer 1. Met 15 plaatsen winst is het ook nog eens de snelste stijger in de lijst van deze week.

Loreen is de 14e act uit Zweden die een nummer 1-hit weet te scoren. De vorige act uit Zweden die de Top 40 wist aan te voeren was Galantis. Christian en Linus stonden in 2015 met Runaway (U & I) één week op nummer 1.

Flowers strandt achter As It Was
Miley Cyrus is door Loreen, na 16 weken, van de eerste plaats verdreven. Daarmee staat Flowers voorlopig op een gedeelde tweede plaats in de ranglijst van langst genoteerde nummer 1-hits. Ze deelt die 16 weken met One Kiss van Calvin Harris en Dua Lipa uit 2018. Voorlopig is die reeks van Miley Cyrus dus doorbroken; dat gebeurde vorig jaar met recordhouder Harry Styles ook. As It Was werd toen al na vijf weken van de eerste plek geduwd door –eveneens– een Eurovisiesongfestival-hit. Toen was het S10 die met De Diepte op nummer 1 kwam. Harry Styles keerde een week later terug op nummer 1 en bracht zijn totaal daarna op 18 weken. Ook Miley heeft daar nog kans op. Ze zakt immers 'slechts' naar de tweede plek. 

Calvin en Ellie druipen af
Miracle van Calvin Harris en Ellie Goulding leek de belangrijkste uitdager van Flowers van Miley Cyrus te worden, maar het nummer zakt nu van 2 naar 3. Daardoor laat de vijfde nummer 1-hit van de Schotse dj en producer nog op zich wachten. Het is de tweede keer dat een nummer van hem strandt op de tweede plaats. Promises (met Sam Smith) kon in 2018 niet voorbij Duurt Te Lang van Davina Michelle komen en zakte na 4 weken op 2 naar de derde plek. Ook Ellie Goulding heeft ervaring van het op een haar na mislopen van een nummer 1-hit. Love Me Like You Do stond in 2015 3 weken op de tweede plaats, om daarna een stap terug te doen naar 3. Cheerleader (Felix Jaehn Remix) was toen te machtig. 

Eindelijk weer top 10 voor Acda & De Munnik
Engelbewaarder van Marco Schuitmaker moet deze week twee plekken prijsgeven aan People van Libianca en Lay Low van Tiësto. De hit, die nu ook in veel voetbalstadions te horen is, zakt van 4 naar 6. Voor Acda & De Munnik is er leuker nieuws. Bijna 25 jaar geleden kwamen zij voor het eerst in de Top 40 met Niet Of Nooit Geweest (dat was op 6 juni 1998). Die hit stond later vier weken op nummer 2. In 2003 scoorde het duo met Groeten Uit Maaiveld een tweede top 10-hit. Nipt, want ze stonden toen met Groeten Uit Maaiveld één week op 10.

Deze week kunnen we dus, iets meer dan 20 jaar na Groeten Uit Maaiveld, de derde top 10-hit van Acda & De Munnik bijschrijven via Morgen Wordt Fantastisch, dat van 11 naar 10 gaat. In 2021 waren Thomas Acda en Paul de Munnik allebei te horen op Als Ik Je Weer Zie, dat toen tot nummer 6 kwam. Die single werd echter niet als nummer van Acda & De Munnik uit, maar was een solo-hit voor beiden.

Kevin en Yade Lauren schieten door de lijst
Buiten de top 10 gaan Kevin en Yade Lauren hard met Trust. Ze stijgen van 31 naar 19 en daarmee gaan ze hun vorige samenwerking die de Top 40 haalde voorbij. Als Ik Je Niet Zie kwam in 2020 niet voorbij de 29e plek. Twee nummers van de Rotterdamse rapper kwamen nog hoger dan Trust: zijn debuut met Beetje Moe kwam in 2018 tot nummer 15 en Adem Je In (met S10 en Frenna) kwam ook niet verder dan die positie. 

Binnenkomers
De Top 40 telt drie nieuwe hits onder aanvoering van Zin In De Zomer Man. De samenwerking tussen Bizzey, Kraantje Pappie en Rolf Sanchez is nieuw op nummer 28. Lees hier meer over deze nieuwkomers.

De complete Top 40 bekijk je hier

Foto: YouTube