Nieuws
Streaming Top 40

Europapa opnieuw de bovenste beste

Europapa opnieuw de bovenste beste
Joost 

Zijn naam is Klein, zijn hit is groot. Met Europapa stijgt Joost, zoals verwacht, naar de bovenste positie van de Streaming Top 40.

Niet The Code, het winnende liedje van Nemo voor Zwitserland, maar Europapa van de Friesenjung (die track keert deze week voor de derde keer terug in de ST40, op nummer 31) was afgelopen week wereldwijd de meest gestreamde Songfestivalhit. Hier kun je lezen in welke landen hij zoal gescoord heeft. In alle 12 weken dat hij nu in de Streaming Top 40 staat heeft Joost met Europapa in de top 3 gestaan. (Verleden Tijd van Frenna & Lil Kleine uit september 2018 is tot nu toe de enige streaminghit die de eerste 13 weken voortdurend in de top 3 van de lijst genoteerd stond). Europapa werd op schrikkeldag, donderdag 29 februari, gelanceerd en stond na het weekend al meteen op nummer 1 in de Streaming Top 40. Zijn gevaarlijkste uitdager zou, net als in de Nederlandse Top 40, wel eens Stumblin’ In van Cyril kunnen zijn. De dj stijgt weer naar nummer 4. Ook Mark Ambor loert op de allerhoogste regionen en stijgt met Belong Together van 8 naar 5. De Duitse dj’s Jaxomy en Agatino Romero komen ook steeds dichterbij. Met het postume Pedro van Raffaella Carrà klimmen ze van 9 naar nummer 6. De enige stijger met het predicaat streamingsuperstip is deze week voor Tommy Richman, die met Million Dollar Baby van nummer 35 naar nummer 21 sprint.

We verwelkomen deze week zes binnenkomers. Op 11 mei jl. zag heel Europa hoe de talentvolle 24-jarige Nemo Mettler de eerste Zwitserse Eurovisie-overwinning sinds Celine Dion, in 1988, binnenhaalde. Diens artistieke performance, op een draaiende schijf, met dramatische effecten, haalde 22 keer douze points binnen van de vakjury. De track The Code (met een stukje inspiratie van Die Zauberflöte van Wolfgang Amadeus Mozart in het refrein) bevat een slimme metafoor en verwijst naar de binaire code van computers. The Code gaat over de reis die Nemo begon na het besef noch man, noch vrouw te zijn. “Het vinden van mezelf is voor mij een lang en vaak moeilijk proces geweest”, aldus de winnende Eurovisie-ster. De code in de Streaming Top 40 heeft Nemo ook gekraakt. De track komt binnen op nummer 11.

Vorige week stonden ze nog onder elkaar in de Streaming Top 40: Zoë Tauren en Jonna Fraser. Zij, samen met Flemming en Ronnie Flex met Alles Op Gevoel (#4) in de 18e week op nummer 26, hij een plaatsje lager met Tuesday (#2) in z’n 15e week. Nu hebben ze samen hun krachten gebundeld. Inspiratie voor hun nieuwe single halen ze uit Stiekem van Fouradi uit 2011, dat destijds geen hit werd, maar met dit nieuw jasje lukt het nu wel. Stiekem ’24 komt binnen op nummer 16.

Na Beyoncé, Dasha en Shaboozy heeft ook Post Malone de countrysnaar te pakken. Austin Richard Post, zoals de Texaan werkelijk heet, groeide op met het luisteren naar hiphop, metal en klassieke rock, maar is in voor allerlei soorten muziek. Binnenkort kunnen we z’n eerste countryalbum verwachten en voor de eerste single I Had Some Help schakelde hij de hulp van Nashville-ster Morgan Wallen in. De song, over een verloren liefde, beschouwt Post Malone als een liefdesbrief aan het countrygenre. De rapper was ook te horen op Levii’s Jeans van het eerder dit jaar verschenen countryalbum Cowboy Carter van Beyoncé. I Had Some Help maakt een veelbelovende start in de Streaming Top 40 en komt binnen op nummer 20.

Myles Smith is een singer-songwriter afkomstig uit Luton, Londen, die met zijn liedjes een mix van folk, Americana en pop maakt. Hij speelt al vanaf zijn negende jaar gitaar, groeide op met een breed scala aan muziek en raakte geïnspireerd door namen als Ben Howard en Green Day. Hij begon met het vertolken van covers van Ed Sheeran en Mumford & Sons, maar het was zijn uitvoering van Sweater Weather van The Neighbourhood wat hem online bij een groter publiek bracht. In november 2023 bracht hij in eigen beheer de EP You Promised A Lifetime uit, een verzameling originele nummers die luisteraars een kijkje biedt in het leven van de zanger en van de mensen om hem heen. Na het succes van zijn debuut-EP brengt hij de single Stargazing uit, een liefdesliedje voor onder de sterrenhemel. De track komt binnen op nummer 33 in de Streaming Top 40.

Vrijdag 17 mei verscheen het derde album van Billie Eilish: Hit Me Hard And Soft. De plaat kent ditmaal geen pre-release singles en wordt meteen afgetrapt met de eerste single. Lunch is een coming-out track, waarin Billie voedselmetaforen gebruikt (“I could eat that girl for lunch”), zingend over een zware baslijn heen. In de videoclip, die ze zelf heeft geregisseerd, omarmt ze een terugkeer naar haar vroegere stijl. Billie is back en haar honger wordt gestild. Lunch komt binnen op nummer 37.

Baby Lasagna werd als Marko Purišić geboren in Umag, Kroatië. Hij wilde in eerste instantie leraar worden, net als zijn moeder, maar besloot later om een muzikale carrière na te streven. Hij begon als gitarist in de Kroatische rockband Manntra. Deze band verwerkte in hun songs traditionele Balkan-volksmuziek met heavy metal en ook elementen van elektronische muziek. In 2019 deed Manntra mee aan het Kroatische Nationale Songfestival (Dora 2019). Ze werden vierde met In The Shadows, terwijl Roko het land mocht vertegenwoordigen met The Dream. In 2024 deed hij als Baby Lasagna mee en ditmaal won hij met Rim Tim Tagi Dim, een mix van poppunk, techno, metal en house. Marko beschouwt Rammstein als één van zijn grote muzikale voorbeelden. Het lied stond de laatste weken zelfs tot aan de Eurovisiefinale bovenaan bij de bookmakers, maar verloor uiteindelijk van Nemo (Zwitserland). Rim Tim Tagi Dim werd tweede voor Kroatië en komt ruim een week later binnen op nummer 40 in de Streaming Top 40.

De volledige Streaming Top 40 vind je hier.

1 ( 2) EUROPAPA- Joost

11 (--) THE CODE- Nemo

16 (--) STIEKEM '24- Zoë Tauran feat. Jonna Fraser

20 (--) I HAD SOME HELP- Post Malone & Morgan Wallen

33 (--) STARGAZING- Myles Smith

37 (--) LUNCH- Billie Eilish

40 (--) RIM TIM TAGI DIM- Baby Lasagna

(23/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt