Nieuws
Nederlandse Top 40

Dua Lipa minder stevig op 1 in de Top 40

Dua Lipa minder stevig op 1 in de Top 40
Dua Lipa  Anne-Marie  Shania Twain  Post Malone  Suzan & Freek  Claude  Dimitri Vegas & Like Mike  David Guetta  Akon  Afro Bros  Kris Kross Amsterdam  Tinie Tempah  Kris Kross Amsterdam  Sofia Reyes  Kenya Grace  Olivia Rodrigo 

Ook deze week staat Dua Lipa op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. Dance The Night blijft de nieuwe nummer 2, Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain, voor.

De 28-jarige zangeres stond eerder op nummer 1 met New Rules (1 week) en One Kiss (16 weken). Daarmee brengt Dua Lipa haar totaal aantal weken als lijstaanvoerder in de Top 40 nu op 20 weken. Ze is daarmee de derde zangeres die dat weet te presteren na Adele (28 weken) en Madonna (22 weken). 

Unhealthy naar nummer 2
Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain klimt naar de tweede plaats. Daarmee zien we Shania Twain, bijna 24 jaar na That Don’t Impress Me Much, haar tweede top 3-hit scoren. Twee zangeressen hadden een nog langere periode tussen twee top 3-hits: Cher (met 31 jaar tussen Sunny en Believe) en Willeke Alberti (met ruim 25 jaar tussen Dat Afgezaagde Zinnetje en Gebabbel). Ook Post Malone levert een bijzondere prestatie op nummer 3 met Chemical. De Amerikaanse zanger staat inmiddels 22 weken in de Top 40. In de Top 40-historie zijn er slechts acht andere hits die met dat aantal weken nog bij de beste drie hits van ons land stonden. De vorige hit was Blinding Lights van The Weeknd; die stond in juni van 2020 met 26 weken in de lijst nog in de top 3.

Suzan & Freek en Claude naar 7
Suzan & Freek en Claude nemen Vas-y (Ga Maar) letterlijk deze week. De ex-Alarmschijf kwam vorige week op 15 binnen en stijgt door naar nummer 7. Voor het duo is het de negende top 10-hit in de Lijst der Lijsten en de samenwerking evenaart meteen de piekpositie van Slapeloosheid, dat eerder dit jaar stokte op 7. Alleen Kwijt (#5), Blauwe Dag (#4), Honderd Keer (#3), Goud (#2), De Overkant (met Snelle, #2) en nummer 1-hit Als Het Avond Is kwamen tot nu toe hoger. Claude heeft nu met alle drie zijn Top 40-hits de top 10 gehaald. Ladada (Mon Dernier Mot) werd een nummer 1-hit, terwijl Layla piekte op 8. 

She Knows in de top 10
Voor de derde keer zien we de melodie van Fiesta De Los Tamborileros in de top 10. Dat gebeurde in 1997 voor het eerst met de Jaydee-remix van The Sunclub dat toen op nummer 3 kwam. Zes jaar later wist Summer Jam 2003 de eerste plaats te bezetten voor een periode van 9 weken. She Knows van Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta, Afro Bros en Akon begint bescheiden en klimt vier plekken naar nummer 10. Het is de eerste top 10-hit voor Akon sinds 2009, toen Sexy Bitch (ook met David Guetta) tot de derde plek wist klimmen. 

Zomerhit voor How You Samba
Met het ingaan van de herfst kunnen we ook de balans opmaken van de zomerhit van 2023. Die titel komt How You Samba van Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes en Tinie Tempah toe. In de zomerperiode stond de hit vier weken op nummer 1. Met een score van 487 punten scoorde de track 30 punten meer dan Chemical (van Post Malone) en 44 punten meer dan It Goes Like Nanana (van Peggy Gou).

Kenya Grace gaat het hardst
Strangers van Kenya Grace kwam vorige week binnen in de Top 40 op nummer 37. Deze week klimt de hit van de Britse zangeres met elf plaatsen naar nummer 26. Daarmee is het de snelste stijger in de lijst. De Top 40 kent, via Tate McCrae, Taylor Swift en Olivia Rodrigo een drietal nieuwe hits van solozangeressen. Greedy van de Canadese Olivia Rodrigo is op nummer 17 de hoogste nieuwe waar Taylor Swift met Cruel Summer op nummer 38 van start gaat. Get Him Back! van Olivia Rodrigo komt de lijst binnen op nummer 40. 

Bijzondere prestatie van Olivia Rodrigo
De 20-jarige Olivia een bijzondere prestatie want nooit eerder kwam een zangeres met hits op zowel nummer 1 (Drivers License) als nummer 40 (Get Him Back!) binnen. In de Top 40-historie zien we wel vier andere acts met een binnenkomst op de hoogste en laagste positie in de lijst: The Beatles, Ali B, Lange Frans & Baas B en André Hazes. Alles over de nieuwkomers lees je hier

Bekijk hier de complete Top 40.

Foto: YouTube

(22-09-2023)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix