Drake zet Billboard Hot 100 op z'n kop

- Hitlijsten

 Drake Kanye West The Beatles
Drake zet Billboard Hot 100 op z'n kop

De Canadese rappers breekt enkele records en evenaart een 57 jaar oude prestatie van The Beatles in de Amerikaanse hitlijst.

Vorige week brak Kanye West al een record door met 27 tracks tegelijk binnen te komen in de Billboard Hot 100. Wie dacht dat het niet gekker kon, heeft met mis. Oké, Drake komt deze week met 'slechts' 21 nummers de lijst binnen, maar 9 daarvan komen allemaal binnen in de top 10. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd in de 63-jarige geschiedenis van de Amerikaanse hitlijst. Het record van meeste gelijktijdige top 10-noteringen was trouwens al in handen van Drake. In juli 2018 stond hij met 7 nummers in de top 10 die allemaal afkomstig waren van zijn vorige album Scorpion.

Alle binnenkomers van Drake zijn afkomstig van zijn album Certified Lover Boy, dat nu dus in zijn geheel in de Hot 100 staat. De hoogste binnenkomer is Way 2 Sexy op nummer 1 en Drakes laagste binnenkomer is The Remorse. Dat is tevens het laatste nummer op het album. In de top 10 staat nu nog maar één nummer dat niet van Drake is. Dat is Stay van The Kid Laroi & Justin Bieber op nummer 6.

De hele top 5 bestaat nu dus uit nummers van Drake. Het is nog maar één keer eerder voorgekomen dat alle nummers in de top 5 van dezelfde act waren. Dat gebeurde op 4 april 1964. Toen stonden er vijf nummers van The Beatles in de top 5. Die kwamen overigens niet van hetzelfde album en het waren bovendien geen binnenkomers. Daarmee is de prestatie van Drake zelfs extra bijzonder.

De tsunami van Drake-tracks gaat trouwens voor een groot deel ten koste van de 27 binnenkomers van Kanye West van vorige week. Deze week staat Kanye nog maar met 11 noteringen in de Hot 100, dus 16 tracks van zijn album Donda hebben de lijst na één weekje al weer verlaten.