'Dansende aap' is hoogste nieuwe

- Hitlijsten

 Kensington Normani 5 Seconds Of Summer

Deze week vier verversingen in de Top 40 waarbij er twee uit Australië afkomstig zijn.

De afgelopen tijd weet Australië steeds nadrukkelijker een stempel op de Nederlandse hitlijst te drukken en Tones And I is de 85e act van ‘Down Under’ en de tweede Australische debutant van dit jaar na Guy Sebastian. In een tijdsbestek van tien jaar hebben 32 Australische acts hun debuut in de Top 40 gemaakt. Sia deed dat al eerder (in 2008) en is inmiddels uitgegroeid tot de meest succesvolle Australische artiest.

23. DANCE MONKEY – Tones And I

De naam Tones And I klinkt als die van een band of een duo, maar het gaat hier gewoon om één zangeres. Toni Watson is haar echte naam, ze is 26 jaar en komt uit Australië. Dankzij optredens op straat, die haar geregeld gedoe met de politie opleverden als er teveel publiek op af kwam, sleepte ze een platencontract in de wacht. Begin dit jaar bracht Toni haar eerste single uit en vorige week volgde een EP met zes tracks. The Kids Are Coming heet die. Haar Top 40-debuut Dance Monkey vind je er ook op. De track kreeg in korte tijd al miljoenen streams op Spotify en staat behalve in Australië in meerdere Scandinavische landen op nummer 1. Nu is ook Nederland aan de beurt. Qmusic koos Dance Monkey als Alarmschijf.

32. TEETH – 5 Seconds Of Summer

Als je het nieuwste seizoen van 13 Reasons Why kijkt op Netflix, dan is de nieuwste hit van 5 Seconds Of Summer je waarschijnlijk al opgevallen. Teeth is namelijk prominent te horen en staat ook op de soundtrack bij seizoen drie van de dramaserie, die gebaseerd is op het gelijknamige boek. Voor hun vierde Top 40-notering heeft 5 Seconds Of Summer een opmerkelijke gastmuzikant weten te strikken. Gitarist Tom Morello knalt er namelijk een paar flinke solo’s uit op Teeth. Hij is normaal gesproken lid van de hardrockband Rage Against The Machine, waarmee hij in 1993 de hit Killing In The Name Of scoorde. Dit najaar gaat 5 Seconds Of Summer toeren door Noord-Amerika, samen met The Chainsmokers.

37. MOTIVATION – Normani

Ariana Grande is niet alleen succesvol als zangeres, maar ook als songschrijver voor andere artiesten. Motivation van Normani is namelijk mede geschreven door de Amerikaanse, die deze week zelf op nummer 35 staat in de Top 40 met haar single Boyfriend. Ook sterproducer Max Martin was betrokken bij de nieuwste hit van Normani Hamilton. Zij stond eerder al in de lijst als lid van Fifth Harmony en in samenwerking met respectievelijk Khalid en Sam Smith. De clip bij Motivation is een eerbetoon aan een paar bekende videoclips uit de jaren ’90 en ‘00. Je herkent vast de verwijzingen naar scènes uit de clips bij Crazy In Love van Beyoncé & Jay-Z, I’m Real van Jennifer Lopez en Baby One More Time van Britney Spears

40. WHAT LIES AHEAD – Kensington

Vrijdag 15 november is de dag dat het nieuwe album van Kensington verschijnt. Het vijfde van de Utrechtse band gaat Time heten. Als je door de vorige hit van het viertal, Bats - die aan het begin van deze zomer niet verder kwam dan de 33ste plaats in de Top 40 - bang was geworden dat Kensington voortaan anders zou klinken dan voorheen, dan is die angst met de tweede single van Time meteen weer weggenomen. What Lies Ahead klinkt zoals je van Kensington zou verwachten. Het is hun dertiende Top 40-hit. Net als de afgelopen jaren geeft de band in december opnieuw meerdere concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam. 5, 6 en 7 december zijn de data. Alleen voor de eerste van die drie shows zijn nog kaarten te krijgen.