Nieuws
3 Frans-Nederlandse Top 40-hits

Claude overtreft Alderliefste en The Shorts en pakt Top 40-record

Claude overtreft Alderliefste en The Shorts en pakt Top 40-record
Claude  Alderliefste  The Shorts 

Doordat Vas-y (Ga Maar) nu in de Top 40 staat, pakt Claude een bijzonder Top 40-record: dat van artiest met de meeste Frans-Nederlandse Top 40-hits ooit.

Claude debuteerde vorig jaar met zijn nummer 1-hit Ladada (Mon Dernier Mot), dat maar liefst 30 weken in de Nederlandse Top 40 stond. Daarna volgde ex-Alarmschijf Layla, dat tot nummer 8 kwam en 17 weken in de lijst verbleef. En nu is het dus raak met Vas-y (Ga Maar), een samenwerking met Suzan & Freek. Daarmee overtreft de kersverse twintiger The Shorts en Alderliefste, die ieder twee Top 40-hits wisten te scoren die deels in het Frans en deels in het Nederlands werden gezongen.

The Shorts
The Shorts schreven het record als eerste op hun naam. De Leidse jongensgroep met zanger Hans van Vondelen als boegbeeld scoorde in het voorjaar van 1983 een nummer 1-hit met Comment Ça Va en in de nazomer belandde Je Suis, Tu Es op nummer 8. Comment Ça Va werd een wereldwijd succes. Bijzonder, want aanvankelijk wilde de popzender van ons land destijds, Hilversum III, er niet aan. Via piratenzenders werd de track alsnog populair en op een gegeven moment konden de landelijke omroepen de hit niet meer negeren. De single werd vertaald in het Engels, Spaans, Duits en Chinees en bereikte in verschillende landen de hitlijsten. Je Suis, Tu Es werd een kleiner succes, maar bracht The Shorts wel op podia en in tv-shows in onder andere Duitsland, België en Frankrijk.

Alderliefste
De Amsterdamse band Alderliefste, gevormd rondom zanger Gerard Alderliefste, evenaarde het record van The Shorts op 12 augustus 2006, door met Une Belle Histoire – Een Mooi Verhaal (met Paul de Leeuw) de Top 40 binnen te komen op 39. Het was deels een vertaling van het nummer van Michel Fugain en Le Big Bazar uit 1972, dat nooit de Lijst der Lijsten wist te bereiken, maar wel uitgroeide tot een klassieker. Het is te vinden op het album Fugain & Le Big Bazar.

Gerard Cox bereikte in 1975 de Tipparade met een Nederlandstalige versie van Une Belle Histoire, maar de tekst daarvan is anders dan de door Han Kooreneef geschreven tekst van Alderliefste en Paul de Leeuw. Op 8 oktober 2005 scoorde Alderliefste zijn eerste hit in de lijst, via Laat Me / Vivre, met Ramses Sjaffy en Liesbeth List. Dit was een mix van de iconische track van Shaffy en een Franstalig gezongen versie van de band. Op 12 december 2009, na het overlijden van Ramses Shaffy, was Laat Me / Vivre een re-entry in de Nederlandse Top 40 op nummer 27.

Frans-Nederlands in de Top 40-geschiedenis
In de geschiedenis van de Lijst der Lijsten zijn we tot nu toe 11 Frans-Nederlandse Top 40-hits tegengekomen. Dat geeft aan hoe bijzonder zo’n hit is. Op 19 maart 1977 kwamen we de eerste tegen. Art Sullivan en Kiki waren toen nieuw in de Top 40 en hun Et Si Tu Pars zou uiteindelijk tot 13 komen.

Pas in 1982 zouden we de volgende tegenkomen, in de vorm van Sjanson De Confiture van De Aal. Achter die artiestennaam ging de Larense tandarts Bert van Aalten schuil, die in 1980 al een carnavalshit scoorde met Een Barg Die Hé Un Krul In De Steert. Net als Et Si Tu Pars wist ook Sjanson De Confiture de top 10 niet te bereiken en strandde op nummer 37. Nog altijd is het de kleinste Frans-Nederlandse hit tot nu toe in de Top 40.

The Shorts hadden de eer om in 1983 met hun Frans-Nederlandse combinaties als eerste bij de 10 populairste nummers van ons land te komen, nadat ook Bloem daar niet in slaagde met Omdat (Parce Que, Because). Een Top 40-record dat nu ook door Claude kan worden overgenomen, nu Vas-y (Ga Maar) daar nog hard naar op weg is. Eerder wist Claude al afgetekend de grootste Frans-Nederlandse Top 40-hit op zijn naam te schrijven.

Top 4 grootste Frans-Nederlandse Top 40-hits

1. LADADA (MON DERNIER MOT) - Claude (2022, #1, 901 Top 40-punten)
2. COMMENT ÇA VA - The Shorts (1983, #1, 388 Top 40-punten)

3. LAYLA - Claude (2023, #8, 385 Top 40-punten)
4. JE SUIS, TU ES - The Shorts (1983, #8, 206 Top 40-punten)

Foto: YouTube

(16/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!