Coverafbeelding Bruce Springsteen - The Ghost Of Tom Joad
  • Statistieken
  •   4 wkn Tipparade
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   23-09-1949
Land   Verenigde Staten

Bruce Springsteen, ook wel The Boss genoemd, speelde vanaf de jaren 60 in meerdere bands: The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic.
Zijn bijnaam The Boss verkreeg hij voordat hij bekend was. Met tegenzin werd Springsteen zo genoemd door zijn bandleden, omdat hij de financiële zaken regelde bij de clubs waar ze speelden. In 1972 werd hij pas ontdekt en kreeg hij een contract aangeboden door Columbia Records.

Kort hierop volgde zijn eerste album Greetings From Asbury Park, NJ en datzelfde jaar nog zijn tweede album, The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Beide albums gingen niet vliegend van start, maar pakten na verloop van tijd toch beide platina.


Zijn door hemzelf geschreven nummers Blinded By The Light en Spirit In The Night, verschenen op zijn debuutalbum uit 1973, werden beide gecoverd door Manfred Mann's Earth Band.
In '75 brak The Boss door bij het grote publiek met zijn nummer Born To Run en bezocht in datzelfde jaar voor het eerst Europa met op 23 november Amsterdam.

Sindsdien kreeg Springsteen steeds meer aandacht van de media en was hij beroemd onder zijn fans voor zijn goede optredens.

Hungry Heart was het eerste nummer waar Nederland gehoor van kreeg. Het nummer belandde in 1980 in de Tipparade en het jaar daarop stond The Boss op nummer 12 in de Top 40 met zijn hit The River. In 1985 scoorde hij zijn grootste hits, Dancing In The Dark en I'm On Fire. Beide nummers veroverden de nummer 1-plek in de hitlijst en zijn onderdeel van het album Born In The U.S.A., dat wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht.

In 2002 keert hij terug met The E-Street met het album The Rising. Het album gaat voor veel mensen over de Verenigde Staten na de aanslagen op 9/11; zo ziet hij dit zelf echter niet. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. The Boss en The E-Street zijn opnieuw een daverend succes en komen met hun album in zeker 11 landen binnen op nummer 1. In Nederland blijven The Red Hot Chili Peppers echter op de eerste plaats zitten.

Na een paar jaar is het weer raak in samenwerking met The E-Street. Dit keer behalen ze de eerste plek in Engeland en Ierland met Magic.

Working A Dream komt uit in januari 2009, dezelfde maand waarin The Boss voor Obama staat en een Golden Globe Award binnensleept. Datzelfde jaar staat Springsteen op het podium van Pinkpop als afsluiter en verkoopt daarmee de zaterdag in recordtempo uit. In 2012 staat hij weer op het Nederlandse festival, maar dit keer met zijn zeventiende studioalbum Wrecking Ball.

Op 14 juni 2019 verschijnt het album Western Stars. Vooruitlopend op dat album brengt hij de single Hello Sunshine uit. Het nummer strandt in de Tipparade.Songtekst

Men walkin' 'long the railroad tracks
Goin' someplace there's no goin' back
Highway patrol choppers comin' up over the bridge
Hot soup on a campfire under the bridge
Shelter line stretchin' 'round the corner
Welcome to the new world order
Families sleepin' in their cars in the Southwest
No home no job no peace no rest
The highway is alive tonight
But nobody's kiddin' nobody about where it goes
I'm sittin' down here in the campfire light
Searchin' for the ghost of Tom Joad

He pulls a prayer book out of his sleeping bag
Preacher lights up a butt and takes a drag
Waitin' for when the last shall be first and the first shall be last
In a cardboard box 'neath the underpass
Got a one-way ticket to the promised land
You got a hole in your belly and gun in your hand
Sleepin' on a pillow of solid rock
Bathin' in the city aqueduct

The highway is alive tonight
Where it's headed everybody knows
I'm sittin' down here in the campfire light
Waitin' on the ghost of Tom Joad

Now Tom said "Mom, wherever there's a cop beatin' a guy
Wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight against the blood and hatred in the air
Look for me mom I'll be there
Wherever there's somebody fightin' for a place to stand
Or a decent job or a helpin' hand
Wherever somebody's strugglin' to be free
Look in their eyes Mom you'll see me."

Well the highway is alive tonight
But nobody's kiddin' nobody about where it goes
I'm sittin' down here in the campfire light
With the ghost of old Tom Joad

Songinformatie

ArtiestBruce Springsteen
Lengte 04:44
Platenlabel Columbia

Positieverloop