Coverafbeelding Bruce Springsteen - The River
  • Statistieken
  •   7 weken
  •   12 piekpositie
  •   162 punten
  •   1981

Artiestinformatie

Geboortedatum   23-09-1949
Land   Verenigde Staten

Bruce Springsteen, ook wel The Boss genoemd, speelde vanaf de jaren 60 in meerdere bands: The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic.
Zijn bijnaam The Boss verkreeg hij voordat hij bekend was. Met tegenzin werd Springsteen zo genoemd door zijn bandleden, omdat hij de financiële zaken regelde bij de clubs waar ze speelden. In 1972 werd hij pas ontdekt en kreeg hij een contract aangeboden door Columbia Records.

Kort hierop volgde zijn eerste album Greetings From Asbury Park, NJ en datzelfde jaar nog zijn tweede album, The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Beide albums gingen niet vliegend van start, maar pakten na verloop van tijd toch beide platina.


Zijn door hemzelf geschreven nummers Blinded By The Light en Spirit In The Night, verschenen op zijn debuutalbum uit 1973, werden beide gecoverd door Manfred Mann's Earth Band.
In '75 brak The Boss door bij het grote publiek met zijn nummer Born To Run en bezocht in datzelfde jaar voor het eerst Europa met op 23 november Amsterdam.

Sindsdien kreeg Springsteen steeds meer aandacht van de media en was hij beroemd onder zijn fans voor zijn goede optredens.

Hungry Heart was het eerste nummer waar Nederland gehoor van kreeg. Het nummer belandde in 1980 in de Tipparade en het jaar daarop stond The Boss op nummer 12 in de Top 40 met zijn hit The River. In 1985 scoorde hij zijn grootste hits, Dancing In The Dark en I'm On Fire. Beide nummers veroverden de nummer 1-plek in de hitlijst en zijn onderdeel van het album Born In The U.S.A., dat wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht.

In 2002 keert hij terug met The E-Street met het album The Rising. Het album gaat voor veel mensen over de Verenigde Staten na de aanslagen op 9/11; zo ziet hij dit zelf echter niet. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. The Boss en The E-Street zijn opnieuw een daverend succes en komen met hun album in zeker 11 landen binnen op nummer 1. In Nederland blijven The Red Hot Chili Peppers echter op de eerste plaats zitten.

Na een paar jaar is het weer raak in samenwerking met The E-Street. Dit keer behalen ze de eerste plek in Engeland en Ierland met Magic.

Working A Dream komt uit in januari 2009, dezelfde maand waarin The Boss voor Obama staat en een Golden Globe Award binnensleept. Datzelfde jaar staat Springsteen op het podium van Pinkpop als afsluiter en verkoopt daarmee de zaterdag in recordtempo uit. In 2012 staat hij weer op het Nederlandse festival, maar dit keer met zijn zeventiende studioalbum Wrecking Ball.

Op 14 juni 2019 verschijnt het album Western Stars. Vooruitlopend op dat album brengt hij de single Hello Sunshine uit. Het nummer strandt in de Tipparade.Songtekst

I come from down in the valley
where mister when you're young
They bring you up to do like your daddy done
Me and Mary we met in high school
when she was just seventeen
We'd ride out of this valley down to where the fields were green

We'd go down to the river
And into the river we'd dive
Oh down to the river we'd ride

Then I got Mary pregnant
and man that was all she wrote
And for my nineteenth birthday I got a union card and a wedding coat
We went down to the courthouse
and the judge put it all to rest
No wedding day smiles no walk down the aisle
No flowers no wedding dress

That night we went down to the river
And into the river we'd dive
Oh down to the river we did ride

I got a job working construction for the Johnstown Company
But lately there ain't been much work on account of the economy
Now all them things that seemed so important
Well mister they vanished right into the air
Now I just act like I don't remember
Mary acts like she don't care

But I remember us riding in my brother's car
Her body tan and wet down at the reservoir
At night on them banks I'd lie awake
And pull her close just to feel each breath she'd take
Now those memories come back to haunt me
they haunt me like a curse
Is a dream a lie if it don't come true
Or is it something worse
that sends me down to the river
though I know the river is dry
That sends me down to the river tonight
Down to the river
my baby and I
Oh down to the river we ride

Songinformatie

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
Ik ben geboren in deze vallei, in een klein dorpje vlak bij de rivier. In zo'n dorp verandert er bijna nooit iets, het leven is nu nog steeds hetzelfde als vroeger. Mijn jeugd leek dan ook heel veel op die van m'n vader en op die van zijn vader. Toen ik nog jong was, kreeg ik een vriendinnetje, Mary, die op dezelfde school zat als ik; 17 jaar waren we toen allebei. Op een mooie dag reden we naar een plaats net buiten de vallei, want daar is het veel mooier dan bij ons. Op een prachtige plek bij de rivier trokken we onze kleren uit en doken het water in, zodat we met z'n tweeën even alleen konden zijn. O ja, soms gaan dingen niet zoals je ze van tevoren plant. Mary raakte zwanger, zodat mijn cadeau voor m'n 19e verjaardag er anders uitzag dan ik had verwacht: een trouwpak en een trouwboekje. Daar kon ik het mee doen. Onze trouwdag was ook totaal anders dan we ons hadden voorgesteld: geen blije gezichten, geen romantische trouwkapel, geen bruidsjurk. Nee, we trouwden snel, bij een ambtenaar, en daarmee was de zaak afgedaan. In het begin ging het wel goed tussen ons, ik vond een baan bij een bouwbedrijf, maar de laatste tijd hebben ze bijna geen klussen meer voor me. Tsja, de slechte economie, hè, en daardoor wordt alles minder. En onze relatie heeft daar zwaar onder te lijden. We worden steeds onverschilliger tegen elkaar. Ik kan me die nachten bij de rivier nog zo goed herinneren, daar lagen we dan met z'n tweeën aan het water, dicht tegen elkaar aan, en als ik daaraan terugdenk, moet ik meteen ook denken aan de dromen die we toen hadden. Dromen die nooit zijn uitgekomen. Dus, weet je wat, liefste, ga nog één keer met me mee naar die bijzondere plek, net als vroeger, voordat onze rivier net als onze liefde definitief opdroogt.
ArtiestBruce Springsteen
 A-kant
Titel The River
Lengte 4:59
Componist(en) B. Springsteen
Producer(s) Bruce Springsteen, Jon Landau, Steve Van Zandt
 B-kant
Titel Independence Day
Lengte 4:46
Componist(en) B. Springsteen
Producer(s) Bruce Springsteen, Jon Landau, Steve Van Zandt
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr A 1179
Hoogste positie UK 35
Album The River


Positieverloop