Coverafbeelding Ben Cramer - Oh Luister Toch
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   36 piekpositie
  •   11 punten
  •   1979

Artiestinformatie

Geboortedatum   17-02-1947
Land   Nederland

Vallen en opstaan, maar vooral doorgaan, kenmerken de carrière van Ben Cramer. Begonnen als beatzanger, ontwikkelt de geboren Amsterdammer zich daarna tot paradepaard in de stal van levensliederenproducent Pierre Kartner. Daar zijn de ogen gericht op een internationale doorbraak, maar na de nodige flops en privésores ontwikkelt Cramer zich uiteindelijk tot een succesvolle musicalster.Geboren in 1947 in Amsterdam, werkt Ben na de ulo als jongste bediende bij een verzekeringsmaatschappij en wint een talentenjacht. Met The Sparklings speelt hij vooral beatrepertoire.

Eind 1966 maken ze hun televisiedebuut in het NCRV-jongerenprogramma Twien. Talentscout Annie de Reuver van platenmaatschappij Dureco ziet een ster in hem en komt aanzetten met Uno Tranquillo van de Italiaan Riccardo Del Turco. Als Zai Zai Zai is het in 1967 de eerste hit voor Ben. Daarna volgen meer Nederlandse bewerkingen van Europese hits.Terwijl hij zijn geluk beproeft op buitenlandse songfestivals, komt de zanger onder de hoede van producer/songschrijver Pierre Kartner. Hun grootste succes scoort het tweetal in 1971 met een bewerking van het Franse succes Allez Viens On Danse. Als De Clown groeit het uit tot Cramers lijflied.

De opvolger Vrede krijgt in 1973 een nieuw leven als Veronica Vrij, een pleidooi voor het behoud van de zeezender Veronica. Datzelfde jaar vertegenwoordigt Ben Nederland op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg met de Kartner-compositie De Oude Muzikant en hij eindigt als veertiende.Daarna zingt hij zonder al te veel succes afwisselend Nederlands- en Engelstalig repertoire om eind jaren zeventig van platenmaatschappij te veranderen en een samenwerking aan te gaan met producers Peter van Asten en Richard de Bois.


In 1981 strandt zijn poging om weer aan het Eurovisiesongfestival deel te nemen wanneer Linda Williams de voorronde wint. Nadat ook een zelfgeproduceerd album niet aanslaat, verdwijnt Cramer als platenartiest uit beeld.Zijn carrière krijgt een nieuwe impuls dankzij een rol in de musical In Holland Staat Een Huis van Beppie Nooij’s Volkstoneel. Daarna staat Ben in musicalproducties als Evita en Chicago om vervolgens een hoofdrol te vertolken in The Phantom Of The Opera.


Bij Dureco verschijnt in 1991 het album Alles Wordt Anders, dat met een Edison onderscheiden wordt. Opvolgers bevatten onder meer nieuwe bewerkingen van Franse succesnummers en musicalstukken.Nadat Cramer in Filmpje! zijn speelfilmdebuut heeft gemaakt, wordt De Clown in de versie van volkszanger Dario in 1996 een grote après-ski-hit.

Zelf neemt Ben, die als acteur ook meewerkt aan tv-series als Spangen en Westenwind, het nummer in 2005 opnieuw op met producer/arrangeur Glenn Corneille voor zijn album De Andere Kant met daarop Nederlandse evergreens in een jazzarrangement.Met een jubileumconcert in ’t Spant in Bussum viert hij in januari 2007 zijn veertigjarig artiestenjubileum. Het jaar daarop verschijnt opnieuw een cd met musicalstukken zoals Achter De Horizon dat Cramer als reder Bos vanaf december 2008 in Op Hoop Van Zegen vertolkt.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 7-6-1999}

Jij praat al dagen niet en je hebt verdriet
Jij kijkt mij niet meer aan
Als ik wat zeggen wil, is je blik zo kil
Jij ziet mij niet meer staan

'k kan zo niet verder gaan, 'k heb 't fout gedaan
Nee, ik draai er niet omheen
O 't spijt me, toe begrijp me
Laat me nu niet alleen

[chorus]:
O luister toch naar wat ik jou vertel
Die ander was geen liefde, maar een spel
Ik voelde niets voor haar, alleen voor jou
Ik liet mij even gaan, maar toon nu toch berouw

Je keert je om, ik zie je huilen, ja, ik weet wat je voelt
Dat ik zo stom was, o vergeef me, ik heb dat zo niet bedoeld
Kom, laten wij het weer proberen, heus, ik weet dat het gaat
Ik beloof je, toe geloof me, 't is toch niet te laat

[chorus]

Songinformatie

ArtiestBen Cramer
 A-kant
Titel Oh Luister Toch ('t Spijt Me)
Lengte 3:30
Componist(en) Tom Parker, Remarc
Producer(s) Bewley & De Bois
 B-kant
Titel Kermis
Lengte 3:10
Componist(en) Bewley, De Bois & Remarc
Producer(s) Bewley & De Bois
 
Platenlabel WEA
Catalogusnr WEAN 18.041
Album Tussen Jou En Mij

Positieverloop