Coverafbeelding Ben Cramer - Vrede
  • Statistieken
  •   13 weken
  •   16 piekpositie
  •   197 punten
  •   1971

Artiestinformatie

Geboortedatum   17-02-1947
Land   Nederland

Vallen en opstaan, maar vooral doorgaan, kenmerken de carrière van Ben Cramer. Begonnen als beatzanger, ontwikkelt de geboren Amsterdammer zich daarna tot paradepaard in de stal van levensliederenproducent Pierre Kartner. Daar zijn de ogen gericht op een internationale doorbraak, maar na de nodige flops en privésores ontwikkelt Cramer zich uiteindelijk tot een succesvolle musicalster.Geboren in 1947 in Amsterdam, werkt Ben na de ulo als jongste bediende bij een verzekeringsmaatschappij en wint een talentenjacht. Met The Sparklings speelt hij vooral beatrepertoire.

Eind 1966 maken ze hun televisiedebuut in het NCRV-jongerenprogramma Twien. Talentscout Annie de Reuver van platenmaatschappij Dureco ziet een ster in hem en komt aanzetten met Uno Tranquillo van de Italiaan Riccardo Del Turco. Als Zai Zai Zai is het in 1967 de eerste hit voor Ben. Daarna volgen meer Nederlandse bewerkingen van Europese hits.Terwijl hij zijn geluk beproeft op buitenlandse songfestivals, komt de zanger onder de hoede van producer/songschrijver Pierre Kartner. Hun grootste succes scoort het tweetal in 1971 met een bewerking van het Franse succes Allez Viens On Danse. Als De Clown groeit het uit tot Cramers lijflied.

De opvolger Vrede krijgt in 1973 een nieuw leven als Veronica Vrij, een pleidooi voor het behoud van de zeezender Veronica. Datzelfde jaar vertegenwoordigt Ben Nederland op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg met de Kartner-compositie De Oude Muzikant en hij eindigt als veertiende.Daarna zingt hij zonder al te veel succes afwisselend Nederlands- en Engelstalig repertoire om eind jaren zeventig van platenmaatschappij te veranderen en een samenwerking aan te gaan met producers Peter van Asten en Richard de Bois.


In 1981 strandt zijn poging om weer aan het Eurovisiesongfestival deel te nemen wanneer Linda Williams de voorronde wint. Nadat ook een zelfgeproduceerd album niet aanslaat, verdwijnt Cramer als platenartiest uit beeld.Zijn carrière krijgt een nieuwe impuls dankzij een rol in de musical In Holland Staat Een Huis van Beppie Nooij’s Volkstoneel. Daarna staat Ben in musicalproducties als Evita en Chicago om vervolgens een hoofdrol te vertolken in The Phantom Of The Opera.


Bij Dureco verschijnt in 1991 het album Alles Wordt Anders, dat met een Edison onderscheiden wordt. Opvolgers bevatten onder meer nieuwe bewerkingen van Franse succesnummers en musicalstukken.Nadat Cramer in Filmpje! zijn speelfilmdebuut heeft gemaakt, wordt De Clown in de versie van volkszanger Dario in 1996 een grote après-ski-hit.

Zelf neemt Ben, die als acteur ook meewerkt aan tv-series als Spangen en Westenwind, het nummer in 2005 opnieuw op met producer/arrangeur Glenn Corneille voor zijn album De Andere Kant met daarop Nederlandse evergreens in een jazzarrangement.Met een jubileumconcert in ’t Spant in Bussum viert hij in januari 2007 zijn veertigjarig artiestenjubileum. Het jaar daarop verschijnt opnieuw een cd met musicalstukken zoals Achter De Horizon dat Cramer als reder Bos vanaf december 2008 in Op Hoop Van Zegen vertolkt.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 29-5-1996}

[verse 1]:
Ik heb gebeden dat wij eens moeten leren
Dat wij de handen in elkaar moeten slaan,
Dit zijn de uren waarin wij moeten keren,
Dat al het onrecht zo niet verder mag gaan

Zeg niet dat je dit nimmer hebt geweten,
Steek je kop toch niet in de grond;
In de duisternis moet er ook nog licht zijn,
1 woord dat je verstond.

Hoog aan de hemel staan de sterren die weten:
Diep in de zee, daar ligt het grote geheim;
Laat ons dan samen zoeken om 't te vinden,
Ik heb gebeden dat het waa-aar mag zijn.

[break]

'k Zag in m'n droom dat alle mensen op aarde
Samen gelukkig leven zonder geweld,
Niets op de wereld is van grotere waarde,
Niemand wordt ooit nog door een oorlog gekweld;

Macht is dan voorbij, maar alleen nog vrede
Zal er zijn, ook voor jou en mij
Is de toekomst niet ver meer van het heden,
Oorlog is dan voorbij.

[verse 1]

Songinformatie

ArtiestBen Cramer
 A-kant
Titel Vrede (Song Of Olympia)
Lengte 02:55
Componist(en) Hans Blum, P. Kartner
Producer(s) Hans Blum, Pierre Kartner
 B-kant
Titel Beloofde Land
Lengte 03:40
Componist(en) Hans Blum, P. Kartner
Producer(s) Hans Blum, Pierre Kartner
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 66.68-G
Album Ben Cramer


Positieverloop