Coverafbeelding Ben Cramer - Een Vriend Als Jij
  • Statistieken
  •   4 wkn Tipparade
  •   1984

Artiestinformatie

Geboortedatum   17-02-1947
Land   Nederland

Vallen en opstaan, maar vooral doorgaan, kenmerken de carrière van Ben Cramer. Begonnen als beatzanger, ontwikkelt de geboren Amsterdammer zich daarna tot paradepaard in de stal van levensliederenproducent Pierre Kartner. Daar zijn de ogen gericht op een internationale doorbraak, maar na de nodige flops en privésores ontwikkelt Cramer zich uiteindelijk tot een succesvolle musicalster.Geboren in 1947 in Amsterdam, werkt Ben na de ulo als jongste bediende bij een verzekeringsmaatschappij en wint een talentenjacht. Met The Sparklings speelt hij vooral beatrepertoire.

Eind 1966 maken ze hun televisiedebuut in het NCRV-jongerenprogramma Twien. Talentscout Annie de Reuver van platenmaatschappij Dureco ziet een ster in hem en komt aanzetten met Uno Tranquillo van de Italiaan Riccardo Del Turco. Als Zai Zai Zai is het in 1967 de eerste hit voor Ben. Daarna volgen meer Nederlandse bewerkingen van Europese hits.Terwijl hij zijn geluk beproeft op buitenlandse songfestivals, komt de zanger onder de hoede van producer/songschrijver Pierre Kartner. Hun grootste succes scoort het tweetal in 1971 met een bewerking van het Franse succes Allez Viens On Danse. Als De Clown groeit het uit tot Cramers lijflied.

De opvolger Vrede krijgt in 1973 een nieuw leven als Veronica Vrij, een pleidooi voor het behoud van de zeezender Veronica. Datzelfde jaar vertegenwoordigt Ben Nederland op het Eurovisiesongfestival in Luxemburg met de Kartner-compositie De Oude Muzikant en hij eindigt als veertiende.Daarna zingt hij zonder al te veel succes afwisselend Nederlands- en Engelstalig repertoire om eind jaren zeventig van platenmaatschappij te veranderen en een samenwerking aan te gaan met producers Peter van Asten en Richard de Bois.


In 1981 strandt zijn poging om weer aan het Eurovisiesongfestival deel te nemen wanneer Linda Williams de voorronde wint. Nadat ook een zelfgeproduceerd album niet aanslaat, verdwijnt Cramer als platenartiest uit beeld.Zijn carrière krijgt een nieuwe impuls dankzij een rol in de musical In Holland Staat Een Huis van Beppie Nooij’s Volkstoneel. Daarna staat Ben in musicalproducties als Evita en Chicago om vervolgens een hoofdrol te vertolken in The Phantom Of The Opera.


Bij Dureco verschijnt in 1991 het album Alles Wordt Anders, dat met een Edison onderscheiden wordt. Opvolgers bevatten onder meer nieuwe bewerkingen van Franse succesnummers en musicalstukken.Nadat Cramer in Filmpje! zijn speelfilmdebuut heeft gemaakt, wordt De Clown in de versie van volkszanger Dario in 1996 een grote après-ski-hit.

Zelf neemt Ben, die als acteur ook meewerkt aan tv-series als Spangen en Westenwind, het nummer in 2005 opnieuw op met producer/arrangeur Glenn Corneille voor zijn album De Andere Kant met daarop Nederlandse evergreens in een jazzarrangement.Met een jubileumconcert in ’t Spant in Bussum viert hij in januari 2007 zijn veertigjarig artiestenjubileum. Het jaar daarop verschijnt opnieuw een cd met musicalstukken zoals Achter De Horizon dat Cramer als reder Bos vanaf december 2008 in Op Hoop Van Zegen vertolkt.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 8-6-2016}

Geloof je niet in de liefde
Kun je nooit gelukkig zijn
De liefde smaakt naar honing
Desillusie naar azijn
Aan de takken zitten doorns, die de roos beschermen moet
Zoals pijn, dat je geluk beseffen doet.

Als je op een hoge berg staat
Met de zon op je gezicht
Je voelt je diep gelukkig
En je koestert je in 't licht
Dan is dat de herinnering in het schaduwrijke dal
Die jou door zware tijden helpen zal

Samen kom je verder
Kom je overal doorheen
De levensweg is moeilijk
Ga niet alleen
Klim over de rotsen
Door de branding van gevoel
Trotseer al de gevaren
Want de zon, dat is je doel

Die keer, een donkere schaduw
Daar ben ik doorheen gegaan
Ik viel en gaf de moed op
Maar jij hielp mij op te staan

De warmte van jouw liefde
Zijn de stralen van de zon
Ik heb gezocht, ik vocht en overwon

Samen door de lente
Het begin van ons geluk
We moeten het beschermen
Want het mag dit keer niet stuk

Ik draag jouw liefde bij me
Als een mantel om mij heen
Die mij al jouw warmte geeft
Ik ben nooit meer alleen
Ik hoef nu nooit meer bang te zijn voor kou en eenzaamheid
Een vriend als jij, die raak ik nooit meer kwijt.

Songinformatie

Cover van Perhaps love van John Denver & Plácido Domingo.
ArtiestBen Cramer
 A-kant
Titel Een Vriend Als Jij
Lengte 2:48
Componist(en) John Denver, Remarc & D. Te Nuyl
Producer(s) Ben Cramer
Engineer(s) Jan Audier
 B-kant
Titel Marianne
Componist(en) Hans Vermeulen, Wil Luikinga
Producer(s) Ben Cramer
Engineer(s) Jan Audier
 
Platenlabel Turning Point
Catalogusnr TP 50015
Album Als de Avond Valt

Positieverloop