Nieuws
Op deze dag in 1959

Vandaag: the day the music died

Buddy Holly
Buddy Holly  Michael Jackson  Toon Hermans  Sweet  The 2 Live Crew  Luniz  Outkast  Het Huis Anubis  Beyoncé  Destiny's Child  21 Savage  Maroon 5 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering het vliegtuigongeluk met de fatale afloop voor Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. "The Big Bopper" Richardson.

De rock-'n-rollsterren Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. “The Big Bopper” Richardson zijn in februari 1959 bezig aan een concerttour. De tour heeft weliswaar de naam The Winter Dance Party, maar op deze winter blijken het drietal en de band van Buddy Holly onvoldoende voorbereid. De tourbus blijkt niet bestand te zijn tegen de winterse omstandigheden. Vlak voordat de tour begon, ging de verwarming kapot. De drummer van Buddy Holly liep daardoor een ernstige bevriezing op. 

Nadat Buddy Holly en zijn crew op 2 februari 1959 een extra concert inlaste in de Iowaanse stad Clear Lake, hadden de muzikanten het gehad met de bus. Holly regelde een onervaren piloot met een vliegtuigje, maar in het toestel was plaats voor slechts drie passagiers. In eerste instantie zouden Buddy Holly, bassist Waylon Jennings en gitarist Tommy Allsup met het vliegtuig naar het volgende concert vervoerd worden.

J.P. “The Big Bopper” Richardson was gedurende de tour echter ziek geworden. Jennings stelde daarop zijn plekje in het vliegtuig beschikbaar aan Richardson. Ten slotte gingen Valens en Allsup tossen voor de derde plek. Deze toss werd door Valens gewonnen. Zodoende vertrekken Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper in de nacht van 2 op 3 februari 1959 met het vliegtuig naar de volgende locatie.

Die wordt echter niet bereikt. De piloot verzuimt de vluchtroute door te geven, waarna het vliegtuig neerstort. Buddy Holly (22), Ritchie Valens (17) en The Big Bopper (28) overleven het ongeluk niet, evenals de 21-jarige piloot. Een gouden toekomst voor de rock-'n-rollmuziek gaat hiermee verloren.

De oorzaken van het ongeluk waren waarschijnlijk de onervarenheid van de piloot en de slechte weersomstandigheden (sneeuw). Ondanks het ongeluk ging de concerttour gewoon door. In allerijl werden de 15-jarige Bobby Vee & the Shadows opgetrommeld, die dezelfde avond nog de plaatsen van de overleden muzikanten opvullen. Bobby Vee had dankzij deze kans in 1959 zijn nationale doorbraak.

Deze dag wordt in 1972 door Don McLean in zijn lied American Pie beschouwd als 'The day the music died'. Deze treffende term wordt vervolgens door de rest van de wereld overgenomen.

Dit gebeurde er nog meer op 3 februari:
De Britse zender ITV zendt op 3 februari 2003 voor het eerst de documentaire Living With Michael Jackson uit.

In de documentaire wordt Michael Jackson gedurende acht maanden gevolgd door de Britse journalist Martin Bashir. De film geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van de popster. Michael laat Martin Bashir zijn Neverland zien en hij spreekt openhartig over zijn familie, ongelukkige jeugd, plastische chirurgie en zijn omgang met kinderen. De film wordt door 15 miljoen mensen bekeken. Drie dagen later kijken maar liefst 38 miljoen Amerikanen naar de uitzending op de zender ABC. In Nederland is de film op 4 februari 2003 voor het eerst te zien op Yorin.

Een uitspraak van Michael dat hij graag met kinderen in één bed slaapt, doet in de internationale media veel stof opwaaien. Michael Jackson is achteraf dan ook niet bij met de documentaire en voelt zich verraden. Hij vindt dat de documentairemaker hem erg negatief neerzet en dat zijn kwaliteiten als opvoeder in twijfel worden getrokken. Een paar dagen later publiceert Michael zelf een filmpje dat is geschoten door een eigen cameraman. Daarin deelt Martin Bashir juist complimenten uit over Michaels manier van opvoeden. Vrienden van Michael beschuldigen Martin dat ook dat hij hun vriendschap en vertrouwen heeft misbruikt om een sensationele documentaire te maken.

Een 13-jarige jongen die in de documentaire te zien is, spant later dat jaar een rechtszaak tegen Michael aan. De zanger wordt aangeklaagd voor zeven gevallen van kindermisbruik en twee gevallen van het toedienen van alcohol aan een minderjarige. Martin Bashir treedt in deze rechtszaak op als getuige van de aanklagers, maar weigert vragen van de verdediging te beantwoorden. In 2005 wordt Michael Jackson door de jury op alle punten onschuldig bevonden.

Verder op deze dag:
1968:
De legendarische cabaretier Toon Hermans scoort een nummer 1-hit met zijn carnavalskraker Mien Waar Is M'n Feestneus? De Limburger verblijft vier weken op de bovenste plaats.
1973: De Britse glamrockband The Sweet stijgt naar de eerste plaats met Block Buster!. Hiermee is de derde nummer 1-hit voor de formatie een feit, na Funny, Funny (1971) en Poppa Joe (1972).
1990: Het controversiële Me So Horny van 2 Live Crew voert de Top 40 aan. Deze hiphopplaat staat twee weken op nummer 1. 2 Live Crew blijkt een eendagsvlieg te zijn in Nederland.
1996: Het Amerikaanse hiphopduo Luniz heeft met I Got 5 On It een nummer 1-hit te pakken. De hegemonie duurt slechts één week. Luniz scoort na I Got 5 On It geen één Top 40-hit meer.
2001: Ms. Jackson van Outkast is de nieuwe nummer 1. Het is de enige nummer 1-hit voor het Amerikaanse hiphopduo. De klassieker Hey Ya! blijft in 2004 steken op nummer 22.
2007: Nienke bereikt met Het Huis Anubis de felbegeerde koppositie. Actrice Loek Beernink brengt de single uit onder haar personage in de film Het Huis Anubis. Onder de naam Het Huis Anubis scoort Beernink later in 2007 nog een grote hit met opvolger Hij.
2013: Meer dan 110 miljoen mensen kijken op televisie naar Beyoncé, die de halftimeshow van de Superbowl verzorgt. Drie nummers zingt ze samen met Kelly Rowland en Michelle Williams. Het is een van de zeldzame reünies van Destiny's Child.
2019: Rapper 21 Savage wordt in Georgia gearresteerd, omdat hij illegaal in de VS verblijft. Hoewel hij zelf altijd heeft beweerd dat hij in Atlanta is opgegroeid, blijkt hij in Londen te zijn geboren en pas in 2005 naar de VS is verhuisd. Zijn visum was sinds 2006 verlopen. Na tien dagen hechtenis mag 21 Savage weer naar huis. In 2023 wordt bekend dat hij een green card heeft en gewoon in de VS mag blijven.
2019: De halftimeshow van de Super Bowl, dit jaar verzorgd door Maroon 5, krijgt overwegend negatieve reacties. Veel mensen vinden het optreden saai. Voor het eerst in jaren zakken de kijkcijfers van de halftimeshow onder de 100 miljoen.

Vandaag geboren:
1935 - Johnny Guitar Watson
, bij overlijden 61 jaar,
1938 - Tony Marshall, bij overlijden 85 jaar,
1939 - Johnny Bristol, bij overlijden 65 jaar,
1942 - Eric Haydock, bij overlijden 75 jaar, The Hollies
1943 - Dennis Edwards, bij overlijden 74 jaar, The Temptations
1943 - Shawn Phillips,
1945 - Willeke Alberti, EenMaal Voor Allen
1946 - Stan Webb, Chicken Shack
1947 - Melanie,
1947 - Dave Davies, The Kinks
1947 - Koos Alberts, bij overlijden 71 jaar,
1948 - Werner Den Heijer, Hu and The Hilltops
1949 - Oscar Benton, bij overlijden 71 jaar,
1957 - Tony Butler, Big Country
1959 - Lol Tolhurst, The Cure
1970 - Bennie Den Haan, Remco Terhorst
1977 - Daddy Yankee,
1990 - Sean Kingston,
1994 - Niels De Maa, Son Mieux

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (5) Mien Waar Is M'n Feestneus?- Toon (Relax), 1 week op nummer 1
1973 - 1 (3) Block Buster!- The Sweet (RCA), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) Y.M.C.A.- Village People (Philips), 3 weken op nummer 1
1990 - 1 (3) Me So Horny- The 2 Live Crew (Bite), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (2) I Got 5 On It- Luniz (Noo Trybe), 1 week op nummer 1
2001 - 1 (2) Ms. Jackson- Outkast (Arista), 1 week op nummer 1
2007 - 1 (5) Het Huis Anubis - Titelsong Van De Tv Serie- Nienke (Studio 100), 1 week op nummer 1
2018 - 1 (4) Zoutelande- Bløf feat. Geike Arnaert (Altijd Wakker), 1 week op nummer 1

(03/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)