Artiestafbeelding Bill Haley and His Comets

Bill Haley and His Comets

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 06-07-1925

Sterfdatum 09-02-1981

Officiële websitehttps://billhaley.com/

  • Statistieken
  •  0Alarmschijf
  •  5 weken in Top 40
  •  38 punten
  •  #5100 aller tijden
  •  1 Top 40-hits

Biografie

William John Clifton (Bill) Haley was een Amerikaans rock-'n-rollzanger. Hij is, samen met zijn groep Bill Haley & His Comets, vooral bekend van het nummer Rock Around the Clock, dat in 1954 werd uitgebracht en het tijdperk van de Rock & Roll inluidde.
 
Met zijn begeleidingsband speelde Bill aanvankelijk zuidelijke country (hillbilly muziek). Maar vanaf begin jaren vijftig vermengde hij steeds meer zwarte rhythm & blues-elementen in zijn muziek, waardoor een nieuwe, opzwepende sound ontstond. Die stijl bleek onverwachts aan te slaan bij blanke jongeren in het noorden. Bill vertrok naar New York waar hij op 12 april 1954 met zijn band The Comets het nummer Rock around the clock opnam. Het werd de eerste nummer 1 hit voor een rock 'n' roll-nummer. 
Hij wordt ok wel "the father of Rock & Roll Music" genoemd.
 
De optredens van zijn band in de jaren 1954 tot 1958 in Europa werden als sensationeel ervaren en leidden soms zelfs tot gewelddadigheden. Maar tijdens deze optredens kwam ook het zwakke punt van Bill aan het licht: hij bleek een stuk ouder (30+) dan zijn fans hadden verwacht, was licht kalend en had geen sexappeal, zoals de nieuwe ster Elvis Presley. Mede om die reden daalde de populariteit van Bill snel en het lukte hem nooit om na het einde van de rock 'n' roll rage een comeback te maken.
 
Rock around the clock was een hit ver voor het Top 40 tijdperk maar in 1968 werd het nummer opnieuw een bescheiden hit.


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie

Social media


Twitter