Nieuws
Op deze dag in 1988

Vandaag: Soundmixshowfinale zorgt voor chaos in het land

Vandaag: Soundmixshowfinale zorgt voor chaos in het land
Henny Huisman  Linda, Roos & Jessica  Dinand Woesthoff  Boney M.  Joël  Wesley ((Klein))  Guus Meeuwis  Marco Borsato  James Ingram  Dolly Dots  Stromae  Heddy Lester  April Shower 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de finale van de Soundmixshow ontregelt het telefoonverkeer in Nederland.

De KRO zendt op 29 januari 1988 de finale van de Soundmixshow uit. Voor het eerst worden de kijkers opgeroepen om via de telefoon hun stem uit te brengen op hun favoriete kandidaat. Hier wordt massaal gehoor aan gegeven. Naar schattig 1,2 miljoen van de 6 miljoen kijkers proberen hun stem door te geven. Slechts 139.000 daarvan bereiken de telefooncentrale. Doordat zoveel mensen tegelijkertijd proberen te bellen, wordt in grote delen van het land het telefoonverkeer ontregeld. Dit heeft vervelende gevolgen voor hulpdiensten. Tussen tien en elf uur ’s avonds zijn artsen en ambulances in veel gevallen niet bereikbaar. De KRO en de PTT hadden gerekend op een veel kleiner aantal bellers. De telefoonchaos leidt een paar dagen later zelfs tot Kamervragen. Dit fenomeen werd later het Henny Huisman-effect genoemd.

Winnaar van het vierde Soundmixshowseizoen wordt de 29-jarige Jos van den Brom (als John Denver), op de voet gevolgd door de 15-jarige Michèle Karamat Ali (als Whitney Houston). Die laatste is in 1990 te horen op de top 10-hit Must Bee The Music van King Bee en scoort een paar jaar later twee kleine hitjes als Michèle met Love Is History (nummer 37) en I Can Feel (nummer 36).

Jos van den Brom wist zijn Soundmixshowoverwinning niet om te zetten in de succesvolle Top 40-carrière. Voor zover bekend zijn er geen singles van hem verschenen. Een paar maanden later is hij wel samen met de echte John Denver te gast in Henny Huismans Surprise Show. Daar zingen ze samen een stukje van Johns nieuwe nummer Whispering Jesse. In 2000 verhuist Jos naar Amerika. Daar treedt hij op onder de naam John Adams met het repertoire van zijn in 1997 overleden idool.

In 1989 wil de KRO de kijkers opnieuw laten meebeslissen over welke kandidaat de Soundmixshow moet winnen. Om een herhaling van de ellende van 1988 te voorkomen, worden dit keer echter studenten ingezet die willekeurig mensen opbellen met de vraag wie hun favoriete kandidaat is.

Dit gebeurde er nog meer op 29 januari:
Guusje Nederhorst overlijdt over 29 januari 2004 op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker.

Hoewel Guusje Nederhorst vooral naam maakte als actrice in Goede Tijden, Slechte tijden, had ze ook naam gemaakt in de muziekwereld. Samen met Katja Schuurman en Babette van Veen scoorde Nederhorst in de periode 1995-1998 zes Top 40-hits onder de groepsnaam Linda, Roos & Jessica. Debuutsingle Ademnood stond zeven weken op nummer 1, verspreid over december 1995 en januari 1996. Ook opvolger Alles Of Niets werd een grote hit. In 1998 werd het trio opgeheven.

Katja Schuurman was het enige lid van Linda, Roos & Jessica dat ook solo Top 40-succes had. Desondanks nam Guusje Nederhorst ook geen afscheid van de muziekwereld na het einde van de zangformatie. Ze trouwde op 17 september 2003 met Dinand Woesthoff, de zanger van Kane. Drie maanden eerder kreeg het koppel een zoontje. Vlak na diens geboorte kreeg Nederhorst te horen dat ze aan borstkanker leed.

Sindsdien ging ze hard achteruit en op 29 januari 2004 overlijdt Guusje Woesthoff-Nederhorst aan de gevolgen van de ernstige ziekte. Zij heeft slechts 34 jaar geleefd. Haar weduwnaar Dinand Woesthoff neemt vervolgens het lied Dreamer (Gussie's Song) op. De opbrengst van de single gaat naar KWF Kankerbestrijding. De exemplaren van Dreamer (Gussie's Song) gaan als warme broodjes over de toonbank en op 21 februari 2004 komt Woesthoff hiermee binnen op de eerste plaats.

De Hagenees pikt daarna het werk met zijn band Kane weer op en met succes. Met twee nummer 1-hits beleeft Kane in 2005 het meest succesvolle jaar van het bestaan. In 2010 brengt Kane de ballad Love Over Healing uit als themalied van Komt Een Vrouw Bij De Dokter. De film gaat over een vrouw (gespeeld door Carice Van Houten) die lijdt aan borstkanker. Later overlijdt ze aan deze ziekte. Tijdens het opnemen van Love Over Healing zullen de gedachten van Dinand Woesthoff ongetwijfeld meerdere malen bij Guusje Nederhorst zijn geweest.

Verder op deze dag:
1977:
Wat Bobby Hebb in 1966 niet lukte, lukt Boney M. met een coverversie wel. Sunny stijgt naar de eerste plaats en is de eerste van vier nummer 1-hits van de Duitse discoact.
1983: Billy Joel scoort een nummer 1-hit met Goodnight Saigon. Het lied over de Vietnamoorlog is lang niet meer actueel, want deze oorlog was in 1975 al afgelopen. Desondanks is Goodnight Saigon een groot succes en een klassieker geworden.
2010: Wesley Klein wint het tweede seizoen van Popstars. Hij scoort een top 5-hit met de single You Raise Me Up, maar kondigt meteen aan dat dit zijn laatste Engelstalige single is. Hij schakelt over op het repertoire waar zijn hart ligt: het levenslied.
2016: Guus Meeuwis zal de plek van Marco Borsato gaan overnemen als coach bij The Voice Of Holland. Borsato wil, na vijf seizoenen, tijd hebben voor andere activiteiten.
2019: R&b-zanger James Ingram overlijdt aan de gevolgen van een hersentumor. Hij was nog maar 66 jaar. James was in ons land vooral bekend van Baby, Come To Me, zijn duet met Patti Austin dat in 1983 de top 5 bereikte.
2020: Patty, Angela, Esther, Anita en Angéla maken bekend dat de Dolly Dots weer bij elkaar zijn. Met hun theatertournee Sisters On Tour willen ze vanaf oktober langs de Nederlandse zalen trekken. Deze tour moet uiteindelijk echter worden uitgesteld vanwege de coronacrisis.
2022: Stromae is de eerste grote internationale artiest die te gast is in Matthijs Gaat Door, het nieuwe televisieprogramma van Matthijs Van Nieuwkerk. Hij zingt zijn recente hits Santé en L'enfer.
2023: Heddy Lester overlijdt op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. De zangeres maakte in 1971 haar Top 40-debuut als helft van het duo April Shower, maar zal vooral worden blijven herinnerd aan haar hit De Mallemolen, waarmee ze in 1977 ons land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival.

Vandaag geboren:
1940 - Frankie Smith
, bij overlijden 79 jaar,
1947 - David Byron, bij overlijden 38 jaar, Uriah Heep
1948 - Alberto Ledo, bij overlijden 62 jaar, Los Jaivas
1953 - Louie Perez, Los Lobos
1953 - Charlie Wilson, The Gap Band
1956 - Amii Stewart,
1958 - Gary Haisman,
1961 - Eddie Jackson, Queensrÿche
1962 - Marcus Vere, Liiving In A Box
1964 - Roddy Frame, Aztec Camera
1976 - Belle Perez,
1979 - Maarten Van Damme, Racoon, Rosemary's Sons
1979 - Cilvaringz,
1982 - Adam Lambert,
1985 - Rag'n'Bone Man,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) We Can Work It Out / Day Tripper- The Beatles (Parlophone), 6 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Sacramento- Middle Of The Road (RCA), 2 weken op nummer 1
1977 - 1 (4) Sunny- Boney M. (Hansa), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (2) Goodnight Saigon- Billy Joel (CBS), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor- Paul De Leeuw / Annie De Rooy (Varagram), 3 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Drop It- Scoop (Antler-Subway), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) Als Je Iets Kan Doen- Artiesten Voor Azië (EMI), 3 weken op nummer 1
2011 - 1 (2) Rolling In The Deep- Adele (XL), 1 week op nummer 1
2022 - 1 (1) Dat Heb Jij Gedaan- Meau (Excited About Music), 5 weken op nummer 1

(29/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi