Nieuws
Top 40-succes voor Donnie en Snollebollekes

Top 6: Foute Anthems

Top 6: Foute Anthems
Donnie  Snollebollekes  Chantal Janzen  OBZ  Shaggy  Conkarah  Tino Martin  Marco Borsato  Rolf Sanchez  John Ewbank 

De Foute Maand op Qmusic is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in radioland. Sinds 2018 wordt jaarlijks een nummer uitgeroepen tot het Foute Anthem. Hoe presteerden die Foute Anthems in de Top 40? Dat lees je hieronder.

1. Conkarah feat. Shaggy - Banana - DJ Fle - Minisiren Remix

Veruit het succesvolste Foute Anthem is Banana van Conkarah feat. Shaggy. Op 2 juni 2020 konden luisteraars van Qmusic voor het eerst stemmen op welk nummer dat zij vonden dat het Foute Anthem moest worden. De andere keuzemogelijkheden van dat jaar waren de Vlaamse hit Kom Wat Dichterbij van Regi ft. Jake Reese & OT en de Hazes-cover Als Je Alles Weet van Miss Montreal. Een week later kwam Banana binnen in de Top 40 en het groeide uit tot een grote hit. Het nummer stond in de zomer van 2020 vijf weken op nummer 1 en werd daarmee een van de grootste zomerhits van het jaar. Dankzij Banana scoorde Shaggy voor het eerst sinds 2001 weer een nummer 1-hit in de Top 40. Bovendien werd hij een van de weinige artiesten die het presteerden om in vier verschillende decennia in de top 10 te staan.

2. Tino Martin - Zij Weet Het

Op 31 mei 2019 werd Zij Weet Het van Tino Martin aangekondigd als het Foute Anthem. Diezelfde week nog kwam het nummer binnen in de Tipparade en een week later stootte hij al door naar de Top 40. Hoewel Tino binnen zijn genre op dat moment al heel succesvol was, had hij daarvoor nog nooit in de Top 40 gestaan. Zij Weet Het is een cover van het gelijknamige nummer van Glen Faria. Tino had dat nummer op 29 september 2018 gezongen in het programma Beste Zangers. Het nummer kwam uit dezelfde aflevering waarin Davina Michelle haar monsterhit Duurt Te Lang had gepresenteerd. In de zomer van 2019 stond Tino twee weken in de top 10. Daarmee was hij de eerste volkszanger sinds Jan Smit in 2012 die zo hoog in de Top 40 stond. Inmiddels heeft Tino al drie top 10-hits op zijn naam staan, waaronder Loop Niet Weg, dat in 2020 uitgroeide tot zijn grootste Top 40-hit. Momenteel staat hij samen met Anouk op nummer 18 met hun duet Voor Je 't Weet.

3. Donnie & Chantie - Schultenbräu

Vanaf 2023 kunnen de luisteraars van Qmusic niet meer stemmen voor het foute anthem. In april van dat jaar kondigde Domien Verschuuren aan dat de zender dit jaar zelf een foute track wilde creëren. De luisteraars mochten wel mee bepalen waar het lied over moest gaan. Dat werd bier. Domien benaderde rapper Donnie en verzocht hem om een fout nummer te maken met bier als thema. Dat zag Donnie wel zitten. Hij kondigde ook meteen aan dat hij een featuring op zijn track wilde en wederom mochten luisteraars suggesties insturen. Er werden namen genoemd als Helene Fischer, Corry Konings, Davina Michelle, Irene Moors, Bonnie St. Claire en Chantal Janzen. Die laatste werd uiteindelijk de zangeres die Schultenbräu - want dat was de titel van het lied - ging inzingen. Op 1 juni, de eerste dag van de Foute Maand, werd het nummer bij Domien gepresenteerd en een dag later werd het uitgeroepen tot Alarmschijf. Het was na Banana de tweede keer dat het Foute Anthem deze eer kreeg. Schultenbräu stond met 8 weken relatief kort in de lijst, maar bereikte wel een mooie 7e plaats.

4. Marco Borsato, Rolf Sanchez & John Ewbank - Hef Je Glas

In 2021 jaar hadden de luisteraars van Qmusic de keuze uit deze drie kandidaten: Van Mij Alleen van Jeffrey Heesen & Brace, Iko Iko (My Bestie) van Justin Wellington feat. Small Jam en Hef Je Glas van Marco Borsato, Rolf Sanchez & John Ewbank. Op 4 juni van dat jaar werd bekend dat Hef Je Glas de strijd had gewonnen. Het nummer was geen typische Borsato-hit en had misschien beter gepast in het repertoire van een zanger als André Hazes. Hef Je Glas was Marco's tweede Top 40-hit na zijn veel besproken scheiding van Leontien Ruiters, maar de single werd niet het gehoopte succes. Net als de voorganger Een Moment strandde het nummer in het rechterrijtje. In 2019 had Marco nog twee grote hits gescoord met Hoe Het Danst en Lippenstift, maar na Hef Je Glas hebben we hem niet meer teruggezien in de Top 40. Iko Iko (My Bestie) werd overigens in tegenstelling tot Hef Je Glas wel een grote hit. Die zomerse track haalde in juli 2021 de top 5.

5. OBZ - Ik Ben Kachel

In 2022 was het Ik Ben Kachel van het Friese trio OBZ dat door de Qmusicluisteraars werd uitgeroepen tot het Foute Anthem. Met 62% werden zij verkozen boven De Laatste van Ammar & Snelle en Pistolero van Elettra Lamborghini. Net als Tino Martin, Conkarah en Chantal Janzen maakte OBZ zijn Top 40-debuut dankzij het Foute Anthem. In de aanloop naar carnaval had het nummer al vijf weken in de Tipparade gestaan, maar een doorstroom naar de Top 40 zat er toen niet in. Dat werd in juni alsnog goedgemaakt. OBZ bestaat uit de drie vrienden Kees Postma, Dylan van der Feen en Jelte Jan van der Zee. Ze komen uit het Friese dorpje Oudebildtzijl en als je die plaatsnaam afkort, dan krijg je hun groepsnaam OBZ. Kachel is een ander woord voor (stom)dronken. Waar de uitdrukking 'ik ben kachel' precies vandaag komt, is onbekend. Het is echter wel zeker dat ze al meer dan 100 jaar gebruikt wordt. Ik Ben Kachel werd geen grote hit. Het nummer stond slechts drie weken in de lijst en kwam niet hoger dan nummer 29.

6. Donnie & Snollebollekes - Engelengezang

Na het succes van Schultenbräu kwam Donnie met het voorstel om opnieuw een anthem in elkaar te sleutelen. Aldus gebeurde. “Je begint altijd met een leuk idee en dan ga je ervoor, hatsjikidee”, zo rijmde hij in gesprek met de middagshow op Qmusic. Voor Engelengezang wist de rapper nu Snollebollekes te strikken, met wie hij al langer de wens had een keer samen te werken. Rob Kemps was direct enthousiast. Op 21 mei maakten ze bekend dat zij het Foute Anthem van dit jaar zouden maken en op 30 mei werd hun 'hemelse oorwurm' Engelengezang bij Qmusic gepresenteerd. Een dag later werd de track gebombardeerd tot Alarmschijf. Hoewel Snollebollekes de afgelopen 11 jaar veel succes heeft gehad in het feesttentcircuit met tracks als Vrouwkes, Snollebolleke en natuurlijk Links Rechts en steevast hoog genoteerd staat in de Foute 1500, stond de act nog maar één keer eerder in de Top 40. Rond de kerstdagen van 2020 stond hun kersthit Beuk De Ballen Uit De Boom twee weekjes op nummer 33. Europapa van Joost bewees de afgelopen maanden dat happy hardcore in 2024 nog steeds hitgevoelig kan zijn, dus wie weet ligt er een grote hit voor Donnie en Snollebollekes in het verschiet. Misschien wel net zo groot als Hardcore Vibes van Dune in 1995, want dat nummer horen we een beetje terug in Engelengezang.

BONUS: Helene Fischer - Atemlos Durch Die Nacht

In 2018 riep Qmusic voor de eerste keer een nummer tot het Foute Anthem uit. Dat was het nummer Atemlos Durch Die Nacht van de Duitse zangeres Helene Fischer. Het is het enige Foute Anthem dat nooit in de Top 40 heeft gestaan. Zelfs in de Tipparade was het destijds nergens te bekennen. Desalniettemin zorgde Qmusic er dat jaar voor dat Atemlos Durch Die Nacht grote bekendheid verwierf in ons land. Aan het eind van het jaar belandde het nummer zelfs in de Top 2000 van NPO Radio 2, waar het sindsdien elk jaar bij de hoogste 400 staat. Atemlos Durch Die Nacht verschilt met de latere Foute Anthems, omdat het nummer destijds al meer dan een jaar oud was. Sterker nog, al in 2014 was het een monsterhit geweest in de Duitstalige landen. In zowel Duitsland als Oostenrijk en Zwitserland haalde het nummer de top 3 en stond het meer dan een jaar in de hitlijst. In Nederland wacht Helene Fischer nog altijd op haar eerste Top 40-hit.

(09/06/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt