Nieuws
Op deze dag in 1986

Vandaag: Sandra Kim wint het Songfestival

Vandaag: Sandra Kim wint het Songfestival
Sandra Kim  Dalida  Katrina and The Waves  Madonna  Marco Borsato  Eagles 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de unieke zege van de Belgische inzending op het Eurovisiesongfestival 1986.

De eindzege van België op het Eurovisiesongfestival in 1986 is om meerdere redenen uniek. Een van de redenen is de staat van het land op het Eurovisiesongfestival. België behoort tot de landen die het vaakst hebben meegedaan aan het songfestival. Enkel Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben vaker hun opwachting gemaakt. Desondanks heeft België de competitie slechts één keer gewonnen. Die ene keer is op 3 mei 1986 in de Noorse stad Bergen. Tekenend voor de status van België is dat het een jaar daarvoor nog laatste werd met 7 punten.  

Nu leidt Sandra Kim het land naar de eindzege met haar lied J'aime La Vie. Ten tijde van deze overwinning was zij 13 jaar en 200 dagen oud. Daarmee hebben we het tweede unicum te pakken, want geen enkele andere winnaar van het Eurovisiesongfestival was ten tijde van de winst nog jonger dan Sandra Kim. De Waalse is overigens aangekondigd en geregistreerd bij de wedstrijd als iemand van vijftien jaar oud. Nadat bekend wordt dat zij slechts dertien is, dient runner-up Zwitserland een klacht in. Deze klacht wordt echter van tafel geveegd. Tegenwoordig is 15 jaar je minimumleeftijd om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Om precies te zijn: een kandidaat moet 16 jaar worden in het kalenderjaar waarin het songfestival plaatsvindt. Deze regel geldt sinds 1990.

J'aime La Vie staat van 14 tot en met 28 juni 1986 op de vierde plaats in de Top 40, achter platen als Wonderful World van Sam Cooke, Bad Boy van Miami Sound Machine, What Have You Done For Me Lately van Janet Jackson en On My Own van Patti LaBelle en Michael McDonald. In haar thuisland voert J'aime La Vie acht weken de BRT Top 30 aan. In 1997 viert Sandra Kim op 24-jarige leeftijd een opvallende comeback. Samen met Frank Galan komt ze tot de dertigste plaats met de dubbele A-kant Al Camino De La Vida/Door Veel Van Mij Te Houden.

Dit gebeurde er nog meer op 3 mei:
Madonna maakt op 3 mei 1988 haar Broadwaydebuut voor groot publiek.

Het is niet helemaal de eerste keer dat Madonna op Broadway speelt. Van 28 tot en met 31 augustus 1986 speelde ze al eens de rol van Lorraine in het stuk Goose And Tom-Tom, waarin haar toenmalige echtgenoot Sean Penn de hoofdrol speelde. Dit stuk werd echter alleen opgevoerd voor genodigden en is slechts vier keer opgevoerd. Het telt dus niet echt als een Broadwaydebuut. Overigens had Madonna op dat moment ook al wat acteerervaring dankzij hoofdrollen in de films Desperately Seeking Susan, A Certain Sacrifice en Shanghai Surprise.

Twee jaar later is ze opnieuw op Broadway te zien en nu voor groot publiek. Op het moment dat In het satirische toneelstuk Speed-The-Plow in het Royale Theatre in première gaat, is ze al gescheiden van Sean Penn. Het stuk gaat over filmproducer die met een collega de weddenschap aangaat dat hij de verleidelijke secretaresse Karen het bed in kan krijgen. De rol van Karen wordt uiteraard gespeeld door Madonna. Het stuk krijgt positieve recensies en de kritieken op Madonna's acteerwerk zijn ook overwegend positief. Speed-The-Plow wordt genomineerd voor drie Tony Award. Ron Silver, die een van de producers speelt, weet zijn nominatie voor beste acteur te verzilveren.

De keuze om Madonna voor deze rol te casten leidde natuurlijk tot veel media-aandacht en een goede kaartverkoop, die het stuk wellicht anders nooit gehad zou hebben. Na afloop van het stuk stonden er ook vaak fans aan de achterkant van het theater om een glimp van Madonna op te vangen. Ron Silver was blij met alle aandacht. Hij geloofde niet dat het stuk zonder Madonna de kans zou hebben gehad om op Broadway te komen en dan had hij zijn Tony Award waarschijnlijk ook niet gewonnen.

Speed-The-Plow loopt tot en met 31 december 1988. In acht maanden het tijd in het 279 keer opgevoerd. Hierna duurt het tot 2002 voordat Madonna weer op het toneel te zien is. Dan speelt ze de hoofdrol van Loren in de West End-productie Up For Grabs. Tussen deze twee theaterrollen heeft Madonna nog in verschillende films gespeeld en natuurlijk heel veel muziek opgenomen.

Verder op deze dag:
1987: In haar woning in de Franse hoofdstad Parijs wordt Iolanda Christina Gigliotti, beter bekend als Dalida, dood aangetroffen. In 1974 behaalde ze de tweede plaats met Gigi L'amoroso. Twee jaar later werd J'attendrai eveneens een top 10-hit. Dalida is 54 jaar geworden.
1997: In Dublin wordt de Britse band Katrina and The Waves gekroond tot winnaar van het Eurovisiesongfestival. In 1985 brachten ze de klassieker Walking On Sunshine uit, die geen hit werd. Met het winnende lied Love Shine A Light wordt de vierde plaats in de Top 40 bereikt.
2008: Marco Borsato komt nieuw binnen op de eerste plaats met Wit Licht. Het is de tiende nummer 1-hit voor de Alkmaarse zanger met Italiaanse roots. Wit Licht is de titelsong van de gelijknamige film, waarin Borsato de hoofdrol speelt. Die film gaat in december 2008 in première. 
2017: De Eagles klagen een Mexicaans hotel aan vanwege het voeren van de naam Hotel California.

Vandaag geboren:
1930 - Andy Fisher,
1933 - James Brown, bij overlijden 73 jaar,
1934
- Georges Moustaki, bij overlijden 79 jaar,
1937
- Frankie Valli, The Four Seasons
1938 - Napoleon XIV, bij overlijden 84 jaar,
1944 - Pete Staples, The Troggs
1945 - Dick Allix, bij overlijden 78 jaar, Vanity Fare
1948 - John Richardson, Rubettes
1950 - Mary Hopkin, Hobby Horse
1951 - Christopher Cross,
1953 - Bruce Hall, REO Speedwagon
1959 - David Ball, Soft Cell
1964 - Sterling Campbell, Duran Duran
1966 - Hans Stokkermans, The Shorts
1969 - Jay Darlington, Kula Shaker
1970 - Def Rhymz, bij overlijden 53 jaar,
1971 - Josey Scott,
1972 - Mark Morrison,
1973 - Arno Kolenbrander,
1980 - Marjolein Kooijman, The Gathering
1981 - Farrah Franklin, Destiny's Child
1981 - Bodhi Jones,
1983 - Laava,
1989 - Mary Lambert,
1994 - A7S,
1994 - Julian Dzeko, Dzeko & Torres,
1997 - Desiigner,

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Goodbye- Mary Hopkin (Apple), 2 weken op nummer 1
1975 - 1 (1) Paloma Blanca- George Baker Selection (Negram), 3 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) You And Me- Spargo (Lark), 3 weken op nummer 1
1986 - 1 (1) Living Doll- Comic Relief presents: Cliff Richard and The Young Ones featuring: Hank Marvin (WEA), 3 weken op nummer 1
1997 - 1 (1) Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen- Jantje Smit (Mercury), 4 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Step Right Up- Jamai (BMG), 6 weken op nummer 1
2008 - 1 (--) Wit Licht- Marco Borsato (Universal), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Rather Be- Clean Bandit feat. Jess Glynne (Atlantic), 9 weken op nummer 1

(03/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt