Nieuws
Op deze dag in 2021

Vandaag: Rob Kemps wint De Slimste Mens

Vandaag: Rob Kemps wint De Slimste Mens
Snollebollekes  David Bowie  The Rolling Stones  Middle Of The Road  Renée & Renato  Scoop  Ekseption  Michael Bublé 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Rob Kemps wint de finale van de televisiequiz De Slimste Mens

In het winterseizoen van 2020/21 was Rob Kemps, het gezicht van de feestact Snollebollekes, een van de deelnemers aan het programma De Slimste Mens. In de eerste week van 2021 dook hij op in de populaire kennisquiz. Afgaand op de teksten die hij op het podium als Snollebollekes zingt, zou je misschien niet het grootste licht verwachten. Rob bewees echter dat hij beschikt over een bovengemiddelde algemene ontwikkeling. Hij hield het vijf afleveringen vol in de populaire televisiequiz en wist het in de eerste drie afleveringen zelfs tot dagwinnaar te schoppen.

Rob liet niet alleen zien dat hij slim is, maar ook sympathiek. Hoewel niet iedereen een even grote liefhebber is van zijn muziek, groeide de vrolijke Brabander in korte tijd hij uit tot een publiekslieveling. Veel kijkers waren dan ook teleurgesteld toen in zijn vijfde aflevering de finale verloor en het spel moest verlaten.

In de finaleweek mocht Rob echter terugkeren en hij overleefde alle aflevering. Op 22 januari 2021 staat hij in de finale tegenover cabaretier Andries Tunru. Een recordaantal van 3,26 miljoen kijkers ziet hoe Rob zijn opponent klopt met een vraag over Willeke Alberti. Met het antwoord "Samen Zijn" brengt hij de score van zijn tegenstander op 0 en wint hij het spelletje. Na een welgemeend "Nondeju!" besluit Rob de uitzending met een korte, maar inspirerende overwinningsspeech. "En zo zie jaar maar weer, lieve kinderen, al begin je met lts-zwakstroom of gewoon een middelmatige horecaopleiding, als je zelf gewoon lekker Wikipedia volgt en eens een keer een boek leest in plaats van allemaal appjes gaat spelen waar je allemaal geen reet aan hebt, dan kom je nog best ver als je je best doet. Proost!" Met zijn overwinning treedt Rob in de voetsporen van onder meer Arjen Lubach, die in 2012 het eerste seizoen van De Slimste Mens won.

Na zijn veelbekeken overwinning krijgt Rob veel media-aandacht. In een van de vele interviews die hij gaf vertelde de entertainer dat de leukste reactie op zijn overwinning die van jurylid Maarten van Rossem was. Hij zei dat Maarten aanvankelijk geen hoge verwachtingen van hem had, maar dat hij hem meer dan blij verrast had. Door zijn overwinning weer Rob uit te groeien tot een populaire televisiepersoonlijkheid. Samen met Matthijs van Nieuwkerk maakt hij dat jaar een televisieserie over chansons met als toepasselijke titel Chansons! Daarnaast strikt SBS6 hem als presentator van het spelprogramma The Wheel. Eind 2021 wint hij de Televizier-Ring Talent.

Dit gebeurde er nog meer op 22 januari:
Op 22 januari 1972 verklaart David Bowie aan het Britse tijdschrift Melody Maker dat hij biseksueel is.

De coming-out van David Bowie slaat op het moment zelf bepaald niet in als een bom, aangezien hij voor het grote publiek alleen nog naam heeft gemaakt als zanger van de hit Space Oddity uit 1969. Wat niemand nog weet, is dat deze verklaring het begin is van een alter-ego waarmee hij in de jaren 70 veel impact heeft op de wereldwijde maatschappij. 

Dat alter-ego luistert naar de naam Ziggy Stardust. Hij is een buitenaardse rockzanger, die uiterlijke kenmerken van zowel mannen als vrouwen vertoont. Hiermee is David Bowie één van de eerste kunstenaars die experimenteren met androgynie. Het eerste album waarop Ziggy Stardust een voorname rol speelt, is The Rise And Fall From Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. Hoewel dit album geen Top 40-hits bevat, wordt het beschouwd als de betere werken van David Bowie, met de track Ziggy Stardust als muzikaal hoogtepunt.

Het daaropvolgende album Aladdin Sane zet het Ziggy Stardust-project voort. Het levert David Bowie zijn tweede grote hit op: The Jean Genie bereikt in 1973 de zevende plaats. David neemt zijn roodharige karakter uiterst serieus. Hij geeft zelfs interviews en optredens als Ziggy Stardust. Als verklaring geeft hij dat zijn muziek eruit moet zien zoals ze klinkt.

Ondanks de controverse is David razend populair bij meisjes uit de leeftijdsklasse 14-20. Hij weet met Ziggy Stardust een grote stap te zetten richting acceptatie van homo- en biseksualiteit. Na 1973 neemt hij afscheid van Ziggy Stardust en in 1980 neemt hij zijn woorden van 22 januari 1972 terug. Hij noemt de bekendmaking van zijn biseksualiteit de grootste fout die hij in zijn leven heeft gemaakt.

Verder op deze dag:
1967:
The Rolling Stones zorgen voor opschudding in het programma Sunday Night At The London Palladium. Zij weigeren als afsluiting op een ronddraaiend podium afscheid te nemen van het publiek. Het past naar hun idee niet binnen hun anti-establishmentimago.
1972: Middle Of The Road begint met Sacramento aan zijn verblijf op de eerste plaats. De Schotse band verlaat de koppositie pas na zeven weken. Het is de tweede van drie nummer 1-hits voor Middle Of The Road.
1983: Renée & Renato stijgen naar de eerste plaats in de Top 40 met Save Your Love. Het liefdesliedje staat slechts één week bovenaan en verdwijnt na slechts acht weken uit de lijst.
2000: Scoop bezet de felbegeerde koppositie met Drop It. Deze dancetrack is de enige nummer 1-hit voor de Belgische formatie. Opvolger Rock The House bereikt in 2000 nog de top 10.
2006: Rick van der Linden overlijdt op 59-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij werd bekend als toetsenist van Ekseption, waarmee hij in 1969 de grootste hit scoorde met Air.
2016: Michael Bublé wordt voor de tweede keer vader. Bublé deelde het nieuws via zijn Twitter-account door een foto van zijn tweede zoon te plaatsen, liggend bij zijn moeder: “En toen waren er 4 – hier is Noah’s kleine broer Elias Bublé.”

Vandaag geboren:
1931 - Sam Cooke, bij overlijden 33 jaar,
1937 - Arie Ribbens, bij overlijden 84 jaar,
1945 - Gato Alquinta, bij overlijden 57 jaar, Los Jaivas
1946 - Malcolm McLaren, bij overlijden 64 jaar,
1947 - Ronnie Meyjes, Earth & Fire
1948 - Mick Grabham, Plastic Penny | Procol Harum
1949 - Byron Byrd, Sun
1949 - Nigel Pegrum, Steeleye Span
1949 - Steve Perry, Journey
1952 - Carel Copier, Doe Maar
1952 - Teddy Gentry, Alabama
1953 - Nigel Planer, The Young Ones
1957 - Franz Trojan, bij overlijden 64 jaar, Spider Murphy Gang
1961 - André Van Geldorp, Shocking Blue
1965 - Andy Roachford, Roachford
1965 - Ray Mayhew, Sigue Sigue Sputnik
1965 - Steven Adler, Guns N'Roses
1969 - Nasty, 2 Static
1972 - Patra,
1980 - Naomi Louwerens, Wow!
1980 - Bart Claessen,
1990 - Logic,
1992 - Ruben Den Boer, Vicetone
1997 - Richard Camacho, CNCO
1998 - Silentó,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) We Can Work It Out / Day Tripper- The Beatles (Parlophone), 5 weken op nummer 1
1972 - 1 (2) Sacramento- Middle Of The Road (RCA), 1 week op nummer 1
1977 - 1 (1) Somebody To Love- Queen (EMI), 3 weken op nummer 1
1983 - 1 (2) Save Your Love- Renée & Renato (Carrere), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (1) Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor- Paul De Leeuw / Annie De Rooy (Varagram), 2 weken op nummer 1
2000 - 1 (2) Drop It- Scoop (Antler-Subway), 1 week op nummer 1
2005 - 1 (1) Als Je Iets Kan Doen- Artiesten Voor Azië (EMI), 2 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Hello- Martin Solveig & Dragonette (Spinnin'), 4 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Dat Heb Jij Gedaan- Meau (Excited About Music), 4 weken op nummer 1

(22-01-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It