Nieuws
De hoofdstad van Californië

U.S. State Capitals in Top 40-titels: Sacramento

U.S. State Capitals in Top 40-titels: Sacramento
Middle Of The Road 

Na onze reeks over Amerikaanse staten, plakken we er nog een weekje achteraan met hits over hoofdsteden van Amerikaanse staten. Daar hebben we ook een leuke aanleiding voor. Austin van Dasha is deze week Alarmschijf op Qmusix. En laat Austin nu eens de hoofdstad van Texas zijn.

Hits over hoofdsteden van Amerikaanse staten zijn er niet zo veel. Dat heeft ermee te maken dat de grootste stad in een staat lang niet altijd de hoofdstad is. Dat is al meteen het geval bij de hit die vandaag centraal staat: Sacramento. Dat is is de hoofdstad van Californië. In die staat liggen zes grotere steden, waarvan sommige ook veel meer tot de verbeelding spreken. Denk maar aan Los Angeles en San Francisco.

Hits die wel een hoofdstad van een staat in de titel hebben, maar daar op geen enkele manier naar verwijzen, hebben we voor dit overzicht niet meegeteld. Een voorbeeld daarvan is Cheyenne. Dat is de hoofdstad van de staat Wyoming, maar in de hit Cheyenne van Jason Derulo richt hij zich overduidelijk niet tot die stad, maar tot een vrouw met diezelfde naam. Zo hebben we ook Lincoln County van Dave Davies buiten beschouwing gelaten. Lincoln is de hoofdstad van Nebraska, maar als we de Engelstalige Wikipediapagina van Lincoln County, Nebraska bezoeken dan lezen we direct "Not to be confused with Lincoln, Nebraska". De oostelijk gelegen stad Lincoln is dus iets anders dan de westelijk gelegen county met dezelfde naam.

Hits waarbij niet duidelijk is welke stad er precies wordt bedoeld, hebben we het voordeel van de twijfel gegeven. Zou houden we uiteindelijk 5 Top 40-hits met een U.S. state capital in de titel over en we beginnen uiteraard bij de grootste hit ...

1. Middle Of The Road - Sacramento (1972)
527 punten; hoogst bereikte positie: 1

In onze reeks over Amerikaanse staten in de Top 40-titels begonnen we met Californië. California Gurls van Katy Perry is namelijk de grootste hit met een Amerikaanse staat in de titel. Deze reeks beginnen we opnieuw in Californië, want de enige U.S. state capital (hoofdstad van een Amerikaanse staat) die ooit op nummer 1 heeft gestaan in de Top 40 is Sacramento.

Hoewel Middle Of The Road uit Schotland komt, heeft de groep twee keer een nummer 1-gehad met een nummer over de Verenigde Staten. Sacramento was hun tweede nummer 1-hit en meteen ook de grootste hit uit hun carrière. De opvolger van die hit was The Talk Of All The U.S.A. In Sacramento wonen zo'n 525.000 mensen en daarmee is de stad net iets kleiner dan Den Haag.

In hun ode aan de Californische hoofdstad zingt Middle Of The Road onder andere over het prettige weer daar, dat ze volgens zangeres Sally Carr 'the indian sping of Sacremento' noemen. Wij hebben wel ooit van een 'indian summer' gehoord - een Noord-Amerikaans weersverschijnsel waarbij na een koude periode in de herfst een veel warmere periode aanbreekt - maar een 'indian spring' is ons bekend. Wie ooit in Sacramento komt, zou het daar eens moeten vragen. In Sacramento zelf hebben ze waarschijnlijk nooit van deze hit gehoord. Middle Of The Road heeft namelijk nooit een hit gehad in de Verenigde Staten.

In onderstaande videoclip is overigens niets terug te zien van Sacramento. Deze beelden zijn opgenomen in Amsterdam. Aan de kale bomen en de ademwolkjes te zien, moet het die dag ook best wel fris geweest zijn. Waarschijnlijk komt dat niet in de buurt bij die 'indian spring' die ze bezingen.

(19/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt