Vandaag: Rihanna krijgt eigen straat

- Vandaag

 Rihanna
Vandaag: Rihanna krijgt eigen straat

Op 30 november 2017 wordt in Bridgetown, de hoofdstad van Barbabos, de Westbury New Road omgedoopt tot Rihanna Drive.

Er zijn maar weinig mensen die tijdens hun leven een straat naar zich vernoemd krijgen. En er zijn al helemaal weinig jongeren die die eer krijgen. Toch was Rihanna pas 29 jaar toen er een straat naar haar vernoemd werd. En het was ook niet zomaar een straat. Het was de straat waarin ze zelf in de jaren 90 was opgegroeid.

Rihanna werd in 1988 geboren op Barbados en groeide op in de hoofdstad Bridgetown. Ze was niet de eerste popartiest die afkomstig was van het Caribische eiland, maar wel de eerste die uitgroeide tot zo’n grote wereldster. Barbados beschouwt Rihanna dan ook als een waardevol visitekaartje voor het eiland. En dat liet het land blijken ook. In 2008 kreeg Rihanna al de eretitel van ambassadeur voor jeugd en cultuur in Barbados en in datzelfde jaar werd 22 februari door de regering officieel uitgeroepen tot Rihannadag.

Op 30 november 2017, de Onafhankelijkheidsdag van Barbados, werd de nieuwe straatnaam in Bridgetown onthuld tijdens een plechtige ceremonie. Naast Rihanna zelf waren hierbij onder meer de premier van Barbados, de Kamervoorzitter en twee ministers aanwezig. De zangeres genoot zichtbaar van de toespraken van de premier en haar oude buurtbewoners van Westbury New Road, die vanaf die dag dus in Rihanna Drive woonden. Op Instagram deelde Rihanna een dag later haar herinneringen aan de straat waarin ze opgroeide.

Naast een nieuw straatnaambordje kreeg de straat ook een gedenkmonument. Daarop staat te lezen wat Rihanna voor de wereld en voor Barbados betekend heeft. Dat zijn op de eerste plaats haar muzikale prestaties, maar ook haar liefdadigheidswerk wordt genoemd. Op het monument staat een persoonlijke tekst van Rihanna te lezen: “Welkom in Rihanna Drive… Mijn thuis. Mijn hele leven werd gevormd in deze ene straat. Ik was gewoon een klein eilandmeisje dat rondfietste, blootvoets rondrende en vliegerde op de begraafplaats, maar ik had GROTE dromen. Dromen die ontstonden en gerealiseerd werden op deze plek. Ik bedank mijn familie, mijn land en de mensen van Westbury New Road! Jullie zijn voor altijd een deel van wie ik ben, en daarom ben ik vereerd dat deze plek naar mij vernoemd werd.”

Op deze dag zijn onder meer Steve Aoki (1977) en Lost Frequencies (1993) jarig.

De nummer 1-hits van 30 november:
2002: Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child
2013: Hey Brother- Avicii
2019: Dance Monkey- Tones And I