Nieuws
Op deze dag in 1974

Vandaag: de laatste minuten van Veronica

Vandaag: de laatste minuten van Veronica
Rob Out  Veronica  Aaliyah  R. Kelly  Michael Jackson  Ariana Grande  Selena Gomez  Rihanna  Avril Lavigne  Duffy  JoJo 

De Top 40 is sinds 1965 de meest toonaangevende hitllijst. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: zeezender Radio Veronica moet stoppen met uitzenden.

Op 31 augustus 1974, om zes uur ’s middags, klinkt er stilte uit de radio. Honderdduizenden mensen horen hoe Rob Out afscheid neemt van de Veronicaluisteraars. Het verdwijnen van Veronica uit de ether is het gevolg van het verdrag van Straatsburg dat in 1965 gesloten werd. De ‘anti-piratenwet’ werd in januari 1974 door de Eerste Kamer aangenomen. Hierdoor werd het meewerken aan radio- of televisieuitzendingen vanaf internationale wateren, zoals Veronica dat deed, vanaf 1 september 1974 strafbaar.

Hieronder volgt het einde van de afscheidsrede, zoals Rob Out die even voor zessen voorlas.

“Radio Veronica: ontstaan uit het initiatief van enkele Nederlanders, vermoord door een groep andere Nederlanders, omdat het een bedreiging voor hun macht is. De populariteit van Radio Veronica bij het Nederlandse volk is de reden waarom het verdwijnen moet. Ons omroepsysteem is een ratjetoe van kleine belangen, in stand gehouden door een klein aantal mensen dat geen oog wil hebben voor de belangen van de luisteraar of kijker. Radio Veronica is een bedreiging voor dat systeem en daarom moeten we verdwijnen.

En toch. Toch kan dit slechts een tijdelijke verdwijning zijn, want idealisme is een wapen waar moeilijk tegen te vechten is. Niet gehinderd door en gebonden aan politieke belangen, machtswellust of angst zal Veronica doorgaan… moet ze doorgaan.

Mensen hebben vuur, stoom, elektriciteit bedwongen, oceanen overgestoken in een zeilboot, vliegtuigen en stuwdammen gebouwd, de aarde kunnen verlaten door zijn denkvermogen, creativiteit en wilskracht. Veronica is opgebouwd door wilskracht en idealisme. Verslagen door hen die dat als een bedreiging ondergaan. Het is aan u als Nederlander, met gevoel voor rechtvaardigheid, daar een antwoord op te vinden.

De klok tikt steeds verder. Ik heb nog enkele minuten. Er moet misschien nog veel gezegd worden. Ik heb de tijd niet. En ik kan het ook niet meer. ‘t Is tijd geworden om afscheid te nemen, een verschrikkelijk gevoel. Een periode wordt afgesloten. Er sterft iets. Bij het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Dat spijt me, voor Nederland.”

Ten slotte volgen het Wilhelmus en de beroemde Veronica-filler, die al gauw abrupt onderbroken wordt.

Dit gebeurde er nog meer op 31 augustus:
De 27-jarige R. Kelly trouwt op 31 augustus 1994 in het dorpje Rosemont in Illinois in het geniep met de 15-jarige Aaliyah.

Omdat je in de Verenigde Staten pas mag trouwen op 18-jarige leeftijd, is Aaliyahs leeftijd op officiële documenten aangepast. Geruchten omtrent een relatie tussen Kelly en Aaliyah ontstaan nadat haar album Age Ain’t Nothing But A Number verschijnt, dat vrijwel volledig door R. Kelly geschreven is. Het huwelijk wordt later ongedaan gemaakt en beiden ontkennen later met elkaar getrouwd te zijn geweest. De reden dat R. Kelly met Aaliyah wilde trouwen, zou zijn dat hij haar zwanger had gemaakt. Door een huwelijk kon hij een abortus regelen zonder dat haar ouders daar toestemming voor hoefden te geven.

R. Kelly wordt later verdacht van het bezit van kinderporno (hij zou te zien zijn op een video waarin hij seks heeft met een 14-jarig meisje), maar hij wordt in 2008 vrijgesproken. Jaren later belandt hij alsnog achter de tralies. In 2021 wordt hij namelijk alsnog veroordeeld wegens afpersing, seksuele uitbuiting, mensenhandel en ontvoering. Zo'n 25 jaar lang heeft hij zijn bekendheid ingezet om jongeren te rekruteren voor seks. De slachtoffers, waarvan een deel minderjarig was, werden daarna geïsoleerd en geïndoctrineerd zodat ze afhankelijk van hem zouden blijven. Bovendien maakte hij filmopnames van de seks, waardoor zijn slachtoffers chantabel werden.

Aaliyah heeft de veroordeling van R. Kelly helaas niet mogen meemaken. Op 25 augustus 2001 kwam ze op 22-jarige leeftijd om het leven bij een vliegtuigongeluk op de Bahama's. Ze was daar voor de opnamen voor de videoclip van haar laatste single Rock the boat. Op 25 augustus wilden Aaliyah en haar entourage met een privévliegtuig vertrekken, maar enkele seconden na het opstijgen stortte het toestel neer en kwamen alle negen inzittenden om het leven. Onderzoek wijst later uit dat er meer passagiers aan boord zat dan de Cessna 402B kon dragen. Bovendien had het vliegtuig te veel gewicht aan filmmateriaal aan boord en uit autopsie op de piloot blijkt later dat hij alcohol en cocaïne had gebruikt.

Op 31 augustus 2001, precies zeven jaar na haar stiekeme huwelijk met R. Kelly, vindt in New York Aaliyah’s uitvaart plaats. Onder grote belangstelling wordt afscheid genomen van de 22-jarige zangeres. Ze ligt in een zilveren kist die wordt voortgetrokken in een witte koets met grote ramen. In de kerk zijn onder andere P. Diddy, Timbaland, Jay-Z en Lil’ Kim aanwezig. Na de dienst worden 22 witte duiven losgelaten, die symbool staan voor haar leeftijd. Na haar dood haalt Aaliyah nog drie keer postuum de Nederlandse Top 40: in november 2001 met More Than A Woman (#29), in maart 2002 met Rock The Boat (#9) en ten slotte in maart 2003 met Miss You (#25).

Verder op deze dag:
1987:
Het album Bad van Michael Jackson wordt wereldwijd uitgebracht. Op de cd staan elf tracks, waarvan er tussen 1987 en 1989 maar liefst negen in de Top 40 terecht komen. Het is de eerste en enige keer in de geschiedenis van de hitlijst dat er zo veel nummers van één album de Top 40 halen.
2014: Hackers plaatsen hackers bijna 500 buitgemaakte privéfoto’s van meer dan honderd beroemde vrouwen op internet. De foto’s zijn gestolen van hun iCloud. Onder de slachtoffers bevinden zich Ariana Grande, Rihanna, Selena Gomez, Avril Lavigne, Hilary Duff en JoJo. In de media komt het schandaal bekend te staan onder de naam The Fappening en Celebgate.

Vandaag geboren:
1912 - Sjef Van Oekel, bij overlijden 85 jaar,
1940 - Wilton Felder, bij overlijden 75 jaar, Crusaders
1945 - Van Morrison, Them
1945 - Bob Welch, bij overlijden 66 jaar, Fleetwood Mac
1948 - Rudolf Schenker, Scorpions
1949 - Rick Roberts, The Flying Burrito Bros | Firefall
1955 - Anthony Thistlewaite, The Waterboys
1957 - Gina Schock, Go-Go's
1957 - Jennie McKeown, The Belle Stars
1957 - Glenn Tilbrook, Squeeze
1970 - Debbie Gibson,
1971 - Junior Jack,
1975 - City Spud,
1979 - Del Marquis, Scissor Sisters
1980 - Joe Budden,
1987 - Laura White,
1990 - Big Wild,

Vandaag op nummer 1: 
1968 - 1 (1) Ich Bau' Dir Ein Schloss- Heintje (CNR), 10 weken op nummer 1 
1974 - 1 (1) Rock Your Baby- George McCrae (RCA), 3 weken op nummer 1 
1985 - 1 (3) Tarzan Boy- Baltimora (EMI), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) (Everything I Do) I Do It For You- Bryan Adams (A&M), 4 weken op nummer 1 
1996 - 1 (1) Aquarius- Party Animals (Mokum), 3 weken op nummer 1 
2002 - 1 (16) The Ketchup Song (Asereje)- Las Ketchup (Columbia), 1 week op nummer 1 
2013 - 1 (1) Wake Me Up!- Avicii (PRMD), 9 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Señorita- Shawn Mendes & Camila Cabello (Island), 9 weken op nummer 1

(31/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor