Nieuws
Op deze dag in 1985

Vandaag: opname We Are The World

Vandaag: opname We Are The World
USA For Africa 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering de tweede massaopname in korte tijd voor het goede doel.

Eind 1984 baarde Bob Geldof opzien met het project Band Aid. Hij verzamelde legio Britse grootheden in één studio om aandacht te vragen aan de hongersnood in Ethiopië. Het lied waarmee het gerealiseerd moest worden, heette Do They Know It's Christmas?. Daarmee stond Band Aid in de eerste drie weken van 1985 op de eerste plaats. De Amerikaanse zanger Harry Belafonte was dusdanig onder de indruk dat hij met 36 landgenoten min of meer hetzelfde wilde realiseren.

Twee van de meest succesvolle Amerikaanse artiesten uit deze periode werden door Belafonte gepolst om het lied We Are The World te schrijven. Michael Jackson en Lionel Richie pakten deze kans met beide handen aan. Naast hen deden onder andere Bruce Springsteen, Bob Dylan, Stevie Wonder, Ray Charles, Kenny Rogers, Tina Turner en Diana Ross mee als vocalisten. Als groepsnaam werd gekozen voor USA for Africa. USA staat hier niet voor United States of America, maar voor United Support of Artists. Zoals de groepsnaam al zegt, wordt de armoede in het hele continent Afrika onder de aandcht gebracht.

Op 28 januari 1985 vindt de opname van We Are The World plaats in Hollywood. Het lied wordt een doorslaand succes. We Are The World verblijft in het voorjaar van 1985 zes weken op de eerste plaats en groeit later uit tot hit van het jaar. In vrijwel alle andere landen op de wereld wordt deze prestatie geëvenaard. Het concept van Do They Know It's Christmas? is hiermee voor de tweede keer uitermate succesvol.

In 1997 wordt We Are The World gecoverd door BN'ers voor BNN. Met het Nederlandstalige lied Hij Gaat Voor C! moet het publiek aangespoord worden om lid te worden van de nieuwe publieke omroep BNN. Oprichter Bart de Graaff slaagt in die missie en daarnaast bereikt het lied de derde plaats in de Top 40. In 2010 wordt We Are The World 25 For Haiti opgenomen door een nieuwe verzameling Amerikaanse zangers en zangeressen. Ditmaal is het doel om aandacht te vragen voor slachtofferhulp in Haïti, dat door een zware aardbeving is getroffen. Deze uitvoering haalt de Top 40 echter niet.

In 2024 verschijnt er op Netflix een documentaire over de ontstaansgeschiedenis van We Are The World.

Dit gebeurde er nog meer op 28 januari:
Krezip maakt op 28 januari 2019 bekend dat de groep weer bij elkaar komt.

9½ jaar na hun afscheidsconcert in de Heineken Music Hall, maakt de Brabantse rockgroep bekend dat Krezip weer bij elkaar komt voor een optreden op Pinkpop en een concert in de Ziggo Dome. Volgens zangeres Jacqueline Govaert komt er geen nieuw album, maar is wel een nieuwe single. Het nummer Lost Without You wordt op 1 februari meteen door Qmusic tot Alarmschijf gebombardeerd en bereikt in april zelfs de top 10. De reacties op de reünie zijn razend enthousiast. En worden al snel twee concerten bij geboekt. Die vinden plaats op 24,  25 en 26 oktober.

Een dag na de bekendmaking van de Krezip-reünie, zitten Jacqueline, Anne, Annelies, Joost, Jan Peter en Bram bij De Wereld Draait Door om over hun carrière en reünie te praten. Jacqueline benadrukt dat er slechts één liedje aan de catalogus zal worden toegevoegd en later bevestigt ze in de auto bij Chris Helt van Nu.nl dat de kans op een nieuw Krezipalbum 0% is. Dat loopt uiteindelijk toch even anders.

Door alle positieve reactie krijgt de groep inspiratie om meer muziek te schrijven. In juni verschijnt How Would You Feel, de opvolger van Lost Without You en ook dat nummer wordt een hit. Op dag van het eerste Ziggo Dome-concert wordt zelfs bekend dat er een heel nieuw album is: Sweet High.

Verder op deze dag:
1956:
Elvis Presley treedt voor het eerst op voor de landelijke Amerikaanse televisie. Hij is te gast in het televisieprogramma Stage Show van de broers Tommy en Jimmy Dorsey.
1978: Scott Fitzgerald en Yvonne Keeley bereiken de eerste plaats met If I Had Words. Het lied van 34 woorden (die weliswaar zeven keer herhaald worden) verblijft daar zeven weken. Dat komt neer op nog geen vijf woorden per week.
1984: Paul Young scoort een nummer 1-hit met Love Of The Common People. Hiermee neemt hij revanche op vorig jaar, toen hij met Come Back And Stay niet verder kwam dan nummer 2.
1989: David Bowie scoort zijn vijfde nummer 1-hit met een live-uitvoering van Tonight. De zangeres op deze plaat is Tina Turner, voor wie het de eerste en laatste nummer 1-hit is.
1991: Gloria Estefans zingt haar nieuwe single Coming Out Of The Dark tijdens de uitreiking van de American Music Awards. Bij haar opkomst krijgt ze een staande ovatie, want het is haar eerste optreden sinds een ernstig busongeluk op 20 maart 1990, waar ze haar rug brak.
1995: Irene Moors en de Smurfen bereiken de felbegeerde koppositie met No Limit. De televisiepresentatrice en de blauwe figuurtjes staan zes weken bovenaan, één week langer dan het origineel van 2 Unlimited in 1993.
2006: Because Of You van Kelly Clarkson is officieel de meest populaire single van de week. De ballad is gelijk de grootste hit van de winnares van American Idol in 2002. My Life Would Suck Without You komt in 2009 het dichtst in de buurt, maar blijft steken op plaats 3.
2016: Zowel Signe Anderson als Paul Kanter, twee oprichters van Jefferson Airplane, overlijden op dezelfde dag.
2018: Bruno Mars is de grote winnaar bij de Grammy Awards. Hij weet al zijn zes nominaties te verzilveren. Bruno krijgt onder meer de Grammy voor Album Of The Year (24K Magic), Record Of The Year (24K Magic) en Song Of The Year (That's What I Like).
2019: 9½ jaar na hun afscheidsconcert maakt Krezip bekend dat de groep weer bij elkaar komt. Niet veel later wordt hun comebacksingle Lost Without You een top 10-hit.

Vandaag geboren:
1943 - Dick Taylor, The Pretty Things
1944 - Achim Reichel, Rattles
1944 - Arnold Mühren, The Cats [NED]
1946 - En Davy, bij overlijden 73 jaar, The Les Humphries Singers
1946 - Rick Allen, The Box Tops
1950 - Tony Alberti, bij overlijden 73 jaar,
1952 - Michael Jones, Fredericks Goldman Jones
1956 - Peter Schilling,
1957 - Frédérique Spigt, I've Got The Bullets
1968 - Rakim, Eric B. & Rakim
1968 - Sarah McLachlan,
1977 - Joey Fatone, *Nsync
1978 - Leki,
1980 - Nick Carter, Backstreet Boys
1980 - Nadia, Big Brovaz | Booty Luv
1983 - Martijn Dijkstra, TopStars
1994 - Maluma,
1999 - Hrvy,

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (1) I'm A Believer- The Monkees (RCA Victor), 2 weken op nummer 1
1978 - 1 (2) If I Had Words- Scott Fitzgerald & Yvonne Keeley with the St. Thomas Moore School Choir (United Artists), 1 week op nummer 1
1984 - 1 (6) Love Of The Common People- Paul Young (CBS), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (2) Tonight - Live- Tina Turner - duet with David Bowie (Capitol), 1 week op nummer 1
1995 - 1 (6) No Limit- Irene Moors & De Smurfen (EMI), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (3) Because Of You- Kelly Clarkson (RCA), 1 week op nummer 1
2012 - 1 (1) Ai Se Eu Te Pego! - Nooossaa!- Michel Teló (CNR), 3 weken op nummer 1
2017 - 1 (1) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 2 weken op nummer 1
2023 - 1 (4) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 1 week op nummer 1

(28-01-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix