Nieuws
Op deze dag in 2022

Vandaag: Neil Young verdwijnt van Spotify

Vandaag: Neil Young verdwijnt van Spotify
Neil Young  Joni Mitchell  Billie Eilish  Phil Collins  Philip Bailey  Tammy Wynette  Mark Ronson  Amy Winehouse  Black  Stromae  Pommelien Thijs  Billie Eilish 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Neil Young laat zijn muziek van Spotify verwijderen.

Spotify heeft op 26 januari 2022 het verzoek van de Canadese zanger ingewilligd om zijn muziek van het streamingplatform te verwijderen. Neil Young is van mening dat Spotify desinformatie verspreidt over coronavaccinaties. Het bedrijf had kort daarvoor een exclusief contract met Joe Rogan gesloten. In diens podcast The Joe Rogan Experience had hij in december een viroloog aan het woord gelaten die vanwege zijn kritiek op het vaccinatiebeleid door veel collega's wordt beschuldigd van het verspreiden van onjuiste informatie.

Neil Young legde daarna in een open brief de keuze bij Spotify: "Ze kunnen Rogan of Young hebben. Niet allebei." Het Zweedse streamingplatform kiest echter voor Joe Rogan. In een verklaring laat Spotify weten: "We willen dat alle muziek en audio ter wereld beschikbaar is voor Spotify-gebruikers. Daar komt een grote verantwoordelijkheid bij kijken over de balans tussen de veiligheid van luisteraars en de vrijheid van makers. We hanteren een gedetailleerd beleid over content en sinds het begin van de pandemie hebben we meer dan 20.000 podcastafleveringen over Covid verwijderd. We betreuren Neils beslissing om zijn muziek van Spotify af te halen, maar hopen hem spoedig weer te mogen verwelkomen."

De 76-jarige singer-songwriter laat op zijn website weten dat Spotify verantwoordelijk was voor 60% van zijn streaminginkomsten. Desondanks vindt hij het belangrijk om deze stap te nemen 'voor onze integriteit en onze overtuigingen'. Hij bedankt Warner Brothers, Universal Music en Hipgnosis voor hun steun voor zijn beslissingen. Deze partijen lopen door het verdwijnen van Neil op Spotify eveneens inkomsten mis.

Twee dagen na Neil Young laat ook zijn landgenote Joni Mitchell weten haar muziek van streamingplatform Spotify te verwijderen. Net als Young ergert Mitchell zich aan de podcast van Joe Rogan. Op haar website schrijft Joni: “Ik heb besloten mijn muziek van Spotify te verwijderen. Onverantwoordelijke mensen verspreiden leugens die mensen hun levens kosten. Ik sta solidair met Neil Young en de wetenschappelijke gemeenschap in dit issue.” Ze linkte ook naar een open brief waarin 270 medische specialisten lieten blijken de uitspraken van Rogan ‘niet alleen beledigend en verachtelijk, maar ook cultureel en medisch gevaarlijk’ te vinden.

Na de acties van Neil Young en Joni Mitchell zorgen ervoor dat Spotify dit weekend maar liefst 2 miljard dollar in marktwaarde verliest. Niet veel later kondigt het streamingplatform nieuwe richtlijnen aan om desinformatie te bestrijden. In een officieel statement reageert CEO Daniel Ek op alle ophef. Het platform werkt aan een soort waarschuwingssticker die bij elke podcast moet komen te staan die het coronavirus bespreekt. “Deze sticker stuurt luisteraars direct door naar onze Covid-19 Hub waar alle wetenschappelijke feiten en data verzameld is met links naar betrouwbare bronnen. Deze manier om desinformatie te bestrijden wordt in de komende dagen wereldwijd uitgerold en is de eerste in zijn soort voor podcastplatforms.” Dit betekent overigens niet dat zomaar alles gezegd kan worden. In de nu openbaar gemaakte regels van Spotify omtrent deze zaken staat duidelijk dat het niet is toegestaan ‘content te plaatsen die medisch foutieve informatie bevat die een gevaar kan vormen voor de publieke gezondheid.’

Ook Joe Rogan zelf reageert op het protest van Young. In een 10 minuten durende video op zijn Instagram biedt hij zijn excuses aan. “Ik ben groot fan van Neil Young en het was nooit mijn bedoeling hem boos te maken. Het is gek om ineens zo veel luisteraars en dus ook verantwoordelijkheid te hebben. Ik was niet expres controverse aan het opzoeken en ik zal mijn best doen om vanaf nu een wat meer gebalanceerd geluid te laten horen.”

Dit gebeurde er nog meer op 26 januari:
Billie Eilish is op 26 januari 2020 de grote winnaar bij de Grammy Awards.

Het is een hele prestatie om op 18-jarige leeftijd met de ‘grote’ Grammy Awards aan de haal te mogen. Eilish staat in vier categorieën genomineerd als Lizzo en weet haar directe rivaal in al die categorieën te verslaan. Bad Guy wordt Record én Song Of The Year waar When We All Fall Asleep, Where Do We Go? in de prijzen valt als Album Of The Year. Billie Eilish wordt daarnaast ook nog eens uitgeroepen tot Best New Artist. Ook valt haar album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? nog een vijfde keer in de prijzen als Best Pop Vocal Album.

Billie Eilish is de eerste zangeres die de vier belangrijkste prijzen in één jaar allemaal in de wacht weet te slepen. De enige artiest die voor haar hetzelfde heeft gepresteerd, is Christopher Cross in 1981.

De 62e uitreiking van de Grammy Awards wordt echter overschaduwd door het overlijden van basketballer Kobe Bryant. Hij en acht andere personen overleven diezelfde dag een helikoptercrash niet. De Grammy Awards worden uitgereikt in de Staples Center waar Bryant zelf de thuiswedstrijden voor de Lakers speelde. Ter herinnering aan Bryant wordt de show geopend door Boyz II Men en Alicia Keys die samen It’s So Hard To Say Goodbye To Yesterday zingen.

Verder op deze dag:
1985: Phil Collins scoort zijn derde nummer 1-hit met Easy Lover. Het lied is een duet met Philip Bailey, voorheen lid van Earth, Wind & Fire. Easy Lover voert vier weken de Top 40 aan.
1992: Na een vraag over een vermeende buitenechtelijke relatie van presidentskandidaat Bill Clinton zegt zijn vrouw Hillary: “Ik zit hier niet als een vrouwtje dat ‘bij haar man blijft’ zoals Tammy Wynette,” verwijzend naar haar grootste hit Stand By Your Man. Wynette voelt zich beledigd en krijgt later excuses aangeboden.
2008: Valerie van Mark Ronson & Amy Winehouse stijgt naar de eerste plaats van de Top 40 terwijl in de winkel geen single van het nummer te vinden is. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. Valerie haalt de eerste plaats op basis van enkel airplay en downloads. Pas later wordt de cd-single van Valerie vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland geïmporteerd.
2014: Daft Punk is de grote winnaar bij de uitreiking van de Grammy Awards. Het Frans duo weet al zijn vijf nominaties te verzilveren. Ze winnen onder meer de Grammy voor Album Of The Year (Random Access Memories) en die voor Record Of The Year (Get Lucky). Andere acts die met meerdere prijzen naar huis gaan, zijn onder meer Macklemore & Ryan Lewis, Pharrell Williams, Justin Timberlake en Lorde.
2016: De 53-jarige zanger Black overlijdt. Black, in het dagelijks leven Colin Vearncombe, was op 12 januari betrokken bij een ernstig auto-ongeval in Ierland. Daarbij liep hij een ernstige hoofdwond op, waarna hij in een coma terecht is gekomen. Het ongeval werd hem uiteindelijk fataal.
2023: Stromae en Pommelien Thijs zijn de grote winnaars bij de MIA's, de belangrijkste muziekprijzen van Vlaanderen. Beiden gaan met drie prijzen naar huis.

Vandaag geboren:
1924 - Alice Babs, bij overlijden 90 jaar,
1939 - Đelo Jusić, bij overlijden 80 jaar, Dubrovački Trubaduri
1944 - Jean Knight, bij overlijden 80 jaar,
1944 - Merrilee Rush,
1945 - Ulli Grün, bij overlijden 59 jaar, Boots | After Tea | Drama
1946 - Michel Delpech, bij overlijden 69 jaar,
1947 - Michel Sardou,
1947 - Silver Koulouris, Aphrodite's Child
1948 - Cindy, Cindy & Bert
1948 - Corky Laing, Mountain
1949 - Derek Holt, Climax Blues Band
1951 - David Briggs, Little River Band
1952 - Maurice Bacon, The Love Affair
1953 - Bert Heerink, Kayak | Vandenberg
1955 - Eddie Van Halen, bij overlijden 65 jaar, Van Halen
1956 - Lisa Boray,
1957 - Mike Stevens, L.A. Mix
1958 - Anita Baker,
1958 - Aron Strobel, Münchener Freiheit
1958 - Norman Hassan, UB40
1962 - Anna Lacazio, Cock Robin
1962 - Ya Kid K,
1963 - Jazzie B, Soul II Soul
1963 - Andrew Ridgeley, Wham!
1967 - Pryme, Sonic Surfers
1981 - Jiggy Djé,
1981 - Pakito,
1983 - Gin Dutch,
1986 - Neosha King, Cherish
1987 - Sigourney K,
1999 - Ashafar,

Vandaag op nummer 1:
1974 - 1 (1) Dirty Ol' Man- Three Degrees (Philadelphia International), 2 weken op nummer 1
1980 - 1 (1) I Have A Dream- ABBA (Polydor), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (6) Easy Lover- Philip Bailey - duet with Phil Collins (CBS), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Ice Ice Baby- Vanilla Ice (SBK), 5 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Lopen Op Het Water- Marco en Sita (Polydor), 3 weken op nummer 1
2008 - 1 (14) Valerie- Mark Ronson featuring Amy Winehouse (Columbia), 1 week op nummer 1
2013 - 1 (1) Scream & Shout- Will.I.Am & Britney Spears (Interscope), 4 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Sweet But Psycho- Ava Max (Atlantic), 2 weken op nummer 1

(26/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi