Nieuws
Op deze dag in 1994

Vandaag: La Solitudine regeert

Vandaag: La Solitudine regeert
Paul De Leeuw  Laura Pausini  Kelis  Nas  Elvis Presley  Lucifer  Margriet Eshuijs  Henny Huisman  Queen  Phil Collins  Johnny Jordaan  Raffish  DJ Snake  Major Lazer  Mø  Candy Dulfer 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: La Solitudine op nummer 1 én nummer 2.

Op 8 januari 1994 bereikt Laura Pausini de eerste plaats met La Solitudine. Een jaar eerder won zij met dit lied het Festival van San Remo in de jongerencategorie. Dit Italiaanse festival was in een eerder stadium de sleutel voor Matia Bazar en Eros Ramazzotti tot hun grote doorbraak. Het is echter zelden voorgekomen dat een artiest doorbrak met het lied dat hij/zij in het festival vertolkte. Laura Pausini heeft dat wel voor elkaar gekregen. 

Tijdens de sprong naar de koppositie staat de top van de Top 40 in het teken van La Solitudine. Terwijl Laura Pausini de lijst aanvoert met haar originele versie, vertolkt Paul de Leeuw de rol van runner-up met zijn Nederlandstalige cover Ik Wil Niet Dat Je Liegt. Het is hiermee de eerste keer in de geschiedenis van de Top 40 dat dezelfde compositie op nummer 1 én op nummer 2 in de hitlijst te vinden is. 

Lang heeft Laura Pausini niet kunnen genieten van haar verblijf op de eerste plaats, want Paul de Leeuw stoot haar een week later van de troon met de dubbele A-kant Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor. Unicum nummer 2 omtrent La Solitudine is daarmee gerealiseerd, want het is de allereerste keer dat twee uitvoeringen van dezelfde compositie elkaar aflossen op de eerste plaats. Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor staat acht weken bovenaan.

Laura Pausini scoort later in 1994 een grote hit met opvolger Strani Amori (nr. 5). Daarna bereikt ze met drie andere hits de Top 40, maar hoger dan nummer 34 weet ze met geen van het drietal singles te komen. Daarmee zal ze vandaag de dag vooral herinnerd worden aan La Solitudine en in mindere mate aan Strani Amori.

Dit gebeurde er nog meer op 8 januari:
Kelis trouwt op 8 januari 2005 in besloten kring met rapper Nas.

Het huwelijk tussen de twee Top 40-artiesten vindt plaats in de Morningside Church in de Amerikaanse stad Atlanta. Kelis is bekend van haar drie top 10-hits Caught Out There (2000), Milkshake (2004) en Trick Me (2004). Nas scoorde hits met onder andere If I Ruled The World (1996) en Hate Me Now (1999)

Kelis en Nas hebben elkaar leren kennen in augustus 2002 tijdens een afterparty van P. Diddy na de MTV Video Music Awards. Nas trad daar op en was tevens genomineerd voor twee prijzen. Een paar maanden later verloofde het koppel zich. Nas had op dat moment al een dochter uit een eerdere relatie.

In april 2009 wordt bekend dat Kelis wil scheiden, terwijl zij op dat moment zeven maanden zwanger is van hun eerste kind. Vanaf 21 mei 2010 is de scheiding definitief. Een dag later bereikt Kelis voor het eerst in zes jaar weer de top 10 met haar comebackhit Acapella. Aan het eind van de videoclip is haar zoontje Knight kort te zien. Kelis vertelt later dat ze tijdens haar huwelijk is mishandeld door Nas, waarop de rapper haar beschuldigt van smaad.

In 2014 trouwt Kelis met haar tweede echtgenoot, de fotograaf Mike Mora. Het stel krijgt een zoon en een dochter. Mike overlijdt in 2022 op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker, waardoor Kelis op jonge leeftijd weduwe wordt. Nas is na zijn huwelijk met Kelis niet meer hertrouwd, maar heeft wel kortstondig gedatet met Mary J. Blige en Nicki Minaj.

Verder op deze dag:
1946:
Elvis Presley krijgt voor zijn elfde verjaardag een gitaar cadeau van zijn ouders. Hem wordt hiermee de basis gelegd voor een indrukwekkende carrière in de muziekwereld. Dat terwijl hij in eerste instantie teleurgesteld is dat hij geen fiets heeft gekregen...
1975: Tijdens een gezamenlijke plechtigheid in Zaandam treden zangeres Margriet Eshuijs, bassist Dick Buysman en drummer Henny Huisman van de band Lucifer in het huwelijk. Margriet en Dick trouwen met elkaar en Henny trouwt met Lia van Gulik, die hij heeft leren kennen toen hij nog werkzaam was als diskjockey.
1977: Somebody To Love stijgt naar de eerste plaats, waarmee de Britse band Queen zijn tweede nummer 1-hit scoort. In 1993 komt een live-uitvoering met George Michael tot nummer 5.
1983: Phil Collins heeft zijn tweede nummer 1-hit te pakken met You Can't Hurry Love. De drummer/zanger van Genesis komt uiteindelijk op vijf nummer 1-hits, waarvan één met zijn band.
1989: Johnny Jordaan overlijdt op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding. De Amsterdammer scoorde enkele Top 40-hits, maar zijn bekendere werk (Bij Ons In De Jordaan, Geef Mij Maar Amsterdam) stamt uit de jaren 50.
1992: De National Academy Of Recording Arts And Sciences maakt bekend dat het album Saxuality van Candy Dulfer is genomineerd voor de Grammy Award voor Best Pop Instrumental Performance. Zij is de allereerste Nederlandse popartiest met een Grammynominatie. Candy wint de Grammy uiteindelijk niet. Die gaat naar Michael Kamen.
2005: Raffish komt op de felbegeerde koppositie terecht met Plaything. De meidengroep verslaat daarmee de boyband Men2B, die net als Raffish tot de finale van Popstars: The Rivals reikte.
2016: Lean On van Major Lazer, DJ Snake en MØ passeert het miljard views op YouTube. De video, die op 22 maart van 2015 verscheen, is daarmee de 16e clip in het bestaan die een getal van tien cijfers weet te noteren.

Vandaag geboren:
1935 - Elvis Presley, bij overlijden 42 jaar,
1937 - Shirley Bassey,
1941 - Graham Chapman
, bij overlijden 48 jaar, Monty Python
1943 - Marcus Hutson, bij overlijden 57 jaar, The Whispers
1946 - Robert Krieger, The Doors
1947 - David Bowie, bij overlijden 69 jaar, Tin Machine
1947 - Terry Sylvester, The Hollies
1956 - Kyr Van Der Werf, Fox The Fox
1959 - Paul Hester, bij overlijden 46 jaar, Crowded House | Split Enz.
1960 - Dave Weckl, The Honeydrippers
1967 - R. Kelly,
1976 - Alexandre Pires,
1980 - Basto!, The Highstreet Allstars | Lasgo
1986 - Preme,
1987 - Rob Dekay,

1993 - Klara Söderberg, First Aid Kit
1994 - Sharon Zarr, Rondé
1996 - Emma Heesters,
1999 - Damiano David,
Måneskin
2000 - Noah Cyrus,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) We Can Work It Out / Day Tripper- The Beatles (Parlophone), 3 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) How Do You Do- Mouth & MacNeal (Decca), 4 weken op nummer 1
1977 - 1 (4) Somebody To Love- Queen (EMI), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (2) You Can't Hurry Love- Phil Collins (WEA), 1 week op nummer 1
1994 - 1 (2) La Solitudine- Laura Pausini (CGD), 1 week op nummer 1
2000 - 1 (1) Binnen- Marco (Polydor), 2 weken op nummer 1
2005 - 1 (3) Plaything- Raffish (Universal), 1 week op nummer 1
2011 - 1 (1) Hello- Martin Solveig & Dragonette (Spinnin'), 2 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Dat Heb Jij Gedaan- Meau (Excited About Music), 2 weken op nummer 1

(08/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi