Vandaag: Kane scoort derde nummer 1-hit

- Vandaag

 Kane
Vandaag: Kane scoort derde nummer 1-hit

Met Shot Of A Gun scoort Kane op 19 april 2008 voor de derde keer een nummer 1-hit in de Top 40.

Kane werkte twee jaar lang aan een opvolger voor het album Fearless dat de Haagse band in 2005 groot succes bracht en ze via Something To Say en de titeltrack twee nummer 1-hits opleverde. Tijdens het concert aan het begin van 2008 krijgen bezoekers een eerste voorproefje met Catwalk Criminal dat de eerste single zou worden. “Een dirty en sexy track die simpelweg gaat over de dierlijke aantrekkingskracht”, zo vertelt zanger Dinand Woesthoff over de nieuwe sound van de groep. Voordat de band het zevende studioalbum wereldkundig maakt wordt Shot Of A Gun uitgebracht en twee weken na de release staat het op de eerste plaats van de Top 40.

New York vormde een belangrijke inspiratiebron voor de 13 nummers die op het album kwamen. Ook kwamen de nummers van Everything You Want tot stand in Los Angeles en Philadelphia. Alles bij elkaar brengt het album een grotere diversiteit dan voorheen te horen was. Die vrijheid had de band zichzelf gegeven door het uit te brengen op hun eigen label, Kane Records, nadat de vorige vijf albums waren verschenen bij RCA. Dinand bleef met verschillende schrijvers werken aan nieuwe nummers: “We hebben ook nooit gedacht ‘nu hebben we wel genoeg voor een album’ en dat bracht de band steeds op muzikale wegen die ze nog niet eerder hadden bewandeld. In 2012 is Come Together het zesde en laatste studioalbum van de groep. Voor Kane is het boek vol en alles verteld. “Op het moment dat je voelt dat je eigenlijk niet iets meer te vertellen hebt op dat podium dan moet je die heilige plek ook niet opstappen”, zo vertelt Dinand eind 2014 bij 3voor12. Op de website van de band was een paar dagen eerder te lezen dat de band op de ‘laatste bladzijde van een fantastisch avonturenboek’ was aangekomen. “Voor nu is het uit. Het boek dicht.” Het einde van Kane tekende zich in 2011 al voorzichtig af nadat de groep besloot een pauze in te lassen maar toch volgde er nog een nieuw album en een tournee. Dinand wijt het stoppen van de groep ook aan de veranderingen binnen de rockmuziek en is, kritisch als hij is, van mening dat er in de huidige stroming sowieso geen boodschap meer te vinden is. De band zwaait uiteindelijk af zonder een afscheidsconcert. “Wat hebben wij ballen gehad. Stoppen middenin het succes omdat je naar je gevoel luistert”, zo beschrijft hij het doorhakken van de knoop achteraf.

Kane wist tussen 1999 en 2013 totaal 25 Top 40-hits te scoren en mag zich tot de zes meest succesvolle Nederlandse bands rekenen achter de Golden Earring, BZN, The Cats, Bløf en de George Baker Selection.

Op deze dag zijn onder meer Kevin (1994) en Arizona Zervas (1995) jarig.

De nummer 1-hits van 19 april:
2003: STEP RIGHT UP- Jamai
2008: SHOT OF A GUN- Kane
2014: RATHER BE- Clean Bandit feat. Jess Glynne