Nieuws
Op deze dag in 1984

Vandaag: het laatste tv-optreden van Doe Maar

Vandaag: het laatste tv-optreden van Doe Maar
Doe Maar  Veronica  The Beatles  The Supremes  The Monkees 

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de IKON zendt het laatste reguliere televisieoptreden van Doe Maar uit.

Op 29 februari 1984, tussen zeven en half acht, is Doe Maar te zien in hun laatste televisieoptreden. De groep is te gast in de eerste aflevering van het vierde seizoen van  Pubertijd, dat wordt uitgezonden op Nederland 1 door de IKON. Een week eerder werd het nieuws bekend dat Doe Maar uit elkaar ging, maar deze uitzending is een paar weken voor die bekendmaking opgenomen. Dat is dan ook de laatste keer geweest dat ze in een televisieprogramma een nummer hebben gespeeld. Het thema van de uitzending is: idolen. Doe Maar playbackt hun laatste single Macho. Dat had ooit de eerste single van een album moeten worden dat er uiteindelijk nooit is gekomen.

Pubertijd was een jongerenpraatprogramma dat werd gepresenteerd door Ivo De Wijs. Het liep vier seizoenen, van 1981 tot 1984. In elke aflevering van een muzikale gast. Het was niet het eerste optreden van Doe Maar in dit programma. In eerdere seizoenen had de groep de nummers Smoorverliefd, Belle Helène en 1 Nacht Alleen gezongen.

In de uitzending brengt de groep alleen het nummer. De IKON had wel gevraagd of Doe Maar zich in het gesprek over idolen zou willen mengen, maar dat hebben de bandleden geweigerd. "Nu komt dat bovendien wel goed uit," zegt Ernst Jansz daar later over. Alle latere televisie-uitzendingen over Doe Maar uit 1984 staan in het teken van hun afscheid. Het afscheidsconcert wordt op 14 april rechtstreeks door de KRO uitgezonden.

Dit gebeurde er nog meer op 29 februari:
29 februari 1972 wordt op Radio Veronica uitgeroepen tot B-Day.

Met B-Day wordt Beatles-dag bedoeld. Omdat de groep ongeveer tien jaar geleden doorbrak worden er twintig uur lang, tussen 6 uur 's ochtend en 2 uur 's nachts alleen maar Beatlenummers gedraaid. Rob Out vertelt later dat op 29 februari dankzij B-Day een luisterpiek was. Dat was bijzonder, aangezien 29 februari 1972 op een vrijdag viel en veel luisteraars op die dag gewoon naar school of naar hun werk moesten.

Mede dankzij B-Day wordt het Beatlenummer All Together Now, dat kort daarvoor op single is uitgebracht, een hit. Het nummer werd door Paul McCartney geschreven en in 1967 opgenomen. All Together Now is eigenlijk niet veel meer dan een simpel kinderliedje en het werd pas een jaar later voor het eerst gebruikt in de tekenfilm Yellow Submarine. In de film is het liedje tweemaal te horen. Eerst is het te horen als de tekenfilm-Beatles in hun gele onderzeeër door de 'sea of time' varen en aan het eind wordt het lied nog een keer aangekondigd door de echte Beatles. In die scène verschijnt de tekst 'all together now' in verschillende talen op het beeld.

All Together Now is in februari 1972 in verschillende landen op single uitgebracht. In een paar landen wordt het een hit. In de Vlaamse BRT Top 30 haalt het de 29e plaats en in Zweden komt All Together Now tot nummer 7. In Nederland bereiken The Beatles de 16e plaats met deze vrolijke meezinger. Het is hun eerste hit in ons land na het jaar waarin hun afscheid bekend werd. Later halen The Beatles nog een paar keer de Top 40 met heruitgaven van oude hits, een medley en drie 'nieuwe' nummers op basis van de in 1980 vermoorde John Lennon.

Verder op deze dag:
1968:
In Detroit treedt Florence Ballard in het huwelijk met Thomas Chapman, een voormalig medewerker bij Motown. Florence maakte tot 1967 deel uit van The Supremes, maar Motownbaas Berry Gordy had haar uit de groep gezet omdat ze volgens hem te veel dronk, te dik werd en soms niet kwam opdagen bij optredens.
1992:
De Top 40 van 1992 is de enige lijst die op een schrikkeldag is gedateerd. Op de volgende schrikkel-Top 40 moeten we wachten tot 29 februari 2048. Pas dan valt schrikkeldag weer op een zaterdag.
2012: Davy Jones sterft op 66-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartaanval. Als frontman van The Monkees scoorde hij in 1967 een nummer 1-hit met I'm A Believer. De Brit David Jones neemt de naam David Bowie aan als artiestennaam om verwarring met Davy Jones te voorkomen.
2024: Joost presenteert zijn songfestivalinzending Europapa in de MiddagAvondshow met Arjen Lubach.

Vandaag geboren:
1960 - Khaled,
1968 - Rust Epique, bij overlijden 36 jaar, Crazy Town
1976 - Ja Rule,

Vandaag op nummer 1:
1992 - 1 (1) Don't Let The Sun Go Down On Me- George Michael & Elton John (Epic), 8 weken op nummer 1

(29/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)