Artiestafbeelding Ol' Dirty Bastard

Ol' Dirty Bastard

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 15-11-1968

Sterfdatum 13-11-2004

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  27 weken in Top 40
  •  630 punten
  •  #1180 aller tijden
  •  2 Top 40-hits

Biografie

Russell Tyrone Jones oftewel Ol’ Dirty Bastard werd in de Verenigde Staten geboren op 15 november 1968. Hij gebruikte ook wel de namen Osirus, Big Baby Jesus of Dirt McGirt.


Met een aantal vrienden vormde hij al op jonge leeftijd de hiphopformatie Wu-Tang Clan. Hun debuutalbum Enter the Wu-Tang (36 Chambers) uit 1993 was zeer succesvol.

Ol’ Dirty Bastard begon in 1994 steeds meer in moeilijkheden te komen, toen hij bij een schietpartij met een andere rapper in de maag geschoten werd.

Zijn eerste soloalbum verscheen in 1995 genaamd Return to the 36 Chambers: The Dirty Version. Het album bestaat uit een bizarre verzameling van tirades, seksistische toespelingen en dronken brabbelpartijen. De hit 'Shimmy Ya' is afkomstig van dit album.

Wegens het niet betalen van alimentatie voor drie van zijn kinderen werd Ol’ Dirty Bastard in 1997 voor het eerst aangeklaagd. Naar het schijnt heeft hij minstens 7 kinderen.

Ol’ Dirty Bastard stormde tijdens de Grammy Award-show van 1998 plotseling het podium op tijdens de toespraak van Shawn Colvin en begon een heel verhaal over de nieuwe kleren die hij net, speciaal voor deze uitreiking, gekocht had en ook uitte hij zijn ongenoegen over het feit dat zijn rapgroep de Wu-Tang Clan geen Grammy had gewonnen.

Daarna volgde zich een opstapeling van negatieve zaken. Zo volgde er verschillende rechtszaken tegen zijn ex-vrouw, raakte hij bij een mislukte roofoverval gewond en werd hij o.a. gearresteerd wegens winkeldiefstal en wegens het meerdere malen uiten van terroristische bedreigingen tijdens dronkenschap.

Ondanks zijn roerige privéleven bracht Ol’ Dirty Bastard in 1999 een nieuw album uit genaamd Nigga Please.
Nadat hij een rehabiltatieprogramma was ontvlucht was hij een maand spoorloos. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en veroordeeld. In de gevangenis deed hij een mislukte zelfmoordpoging.

Door zijn platenmaatschappij werd nog het verzamelalbum The Trails And Tribulations of Russell Jones uitgebracht.

Op 13 november 2004, twee dagen voor zijn 36e verjaardag, overleed Ol’ Dirty Bastard aan een hartaanval, wat is ontstaan door een combinatie van cocaïne en de pijnstiller Tramadol. Hij werkte op dat moment aan zijn derde soloalbum genaamd A Son Unique. Door gedoe bij de platenmaatschappij is dat album officieel nog steeds niet uitgebracht.
Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
punten