Artiestafbeelding Gerard Cox

Gerard Cox

Land Nederland

Geboortedatum 06-03-1940 (83 jaar)

Officiële websitehttps://www.gerardcox.nl/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  39 weken in Top 40
  •  1.031 punten
  •  #687 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Gerardus Antonius (Gerard) Cox is een veelzijdig talent: hij is zanger, cabaretier, scenarioschrijver, acteur en regisseur.
 
Gerard Cox is een geboren en getogen Rotterdammer die begon als onderwijzer. Als vertolker van luisterliedjes in de stijl van Jaap Fischer verwierf Cox rond 1960 enige bekendheid in Nederland en Vlaanderen. 
 
In 1966 sloot Gerard zich aan bij Lurelei, waar hij met Eric Herfst, Jasperina de Jong, Rogier van Otterloo en Marjan Berk speelde. Op 28 oktober 1966 kreeg hij een proces-verbaal wegens "opzettelijke belediging de Koning of de Koningin aangedaan", in zijn liedje Arme ouwe.
 
Vanaf 1970 werkte Gerard met onder anderen Gregor Frenkel Frank, Luc Lutz en Frits Lambrechts in het KRO-radioprogramma Cursief. Cox' conference Polleke, over een gedrogeerde Vlaamse wielrenner, behoort inmiddels tot de klassiekers.
 
De samenwerking met Frans Halsema was legendarisch met het programma Wat je zegt dat ben je zelf. De bekendste onderdelen uit dit programma waren de persiflages op toentertijd bekende radio- en televisieprogramma's als Geen ja, geen nee, Voor een briefkaart op de eerste rang en Raden maar. In datzelfde jaar scoorde Gerard een nummer 1-hit met het nummer 't Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer, wat hem op veel kritiek kwam te staan uit het artistieke wereldje. 
Daarna volgde de hit Die Goeie Ouwe Tijd, waarna het hitsucces weer afnam.
 
In 1987 stond hij weer in de Top 40 met Die Laaielichter.
 
Van 1994 tot 2009 is Gerard vooral bekend als scenarioschrijver en acteur in de 226 afleveringen tellende televisieserie Toen was geluk heel gewoon, waarin hij samen met Joke Bruijs een echtpaar speelde, terzijde gestaan door Sjoerd Pleijsier.
 
Eind 2019 startte zijn soloprogramma: “De grote grijze belofte”.
 
 


Top 40-hits

Sorteer op:
ABC
Datum
Meeste punten
Hoogste positie


Nummer 1-hits

Sorteer op:
alfabet
datum
puntenSocial media


Twitter