Nieuws
Op deze dag in 1994

Vandaag: de dood van Kurt Cobain

Vandaag: Kurt Cobain pleegt zelfmoord
Nirvana ((USA))  Johnny & Orquesta Rodrigues  Massada  Serge Gainsbourg  Whitney Houston  Falco  Duffy  Leon Haywood 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Kurt Cobain, de leadzanger van Nirvana. Hij beroofde zichzelf in 1994 van het leven. 

In zijn huis in Seattle pleegt Nirvana-zanger Kurt Cobain op 5 april 1994 zelfmoord door met een shotgun door zijn hoofd te schieten. Begin maart was hij al eens in coma geraakt door een overdosis. Volgens zijn vrouw Courtney Love was dat zijn eerste zelfmoordpoging. Op 30 maart werd Cobain opgenomen  in een afkickkliniek, maar hij wist diezelfde nacht daaruit te ontsnappen. In de dagen erna schakelt Love een privédetective in om haar echtgenoot op te sporen.

Pas op 8 april wordt het lichaam van Cobain aangetroffen door een elektricien. Er wordt ook een afscheidsbrief gevonden. Desondanks ontstaan er gauw genoeg complottheorieën dat Cobain vermoord zou zijn. De privédetective van Love draagt hiervoor enkele aanwijzingen aan. Ook enkele vrienden en familieleden hebben nooit kunnen geloven dat het zelfmoord was, hoewel de meeste aanwijzingen daar toch toe leiden. 

Volgens de zus van Kurt Cobain was het een jongensdroom van hem om bij de legendarische Club van 27 te horen. Deze club bestaat onder meer uit Brian Jones, Jim Morrison, Jimi Hendrix en Janis Joplin. Deze vier legendarische muzikanten zijn allen overleden op de leeftijd van 27 jaar. Afgaande op de woorden van de zus van Kurt Cobain, heeft hij op 5 april 1994 zijn droom ‘waargemaakt’. Op 23 juli 2011 voegt Amy Winehouse zich bij de illustere club. 

Gedurende zijn laatste drie jaren zet hij met zijn band Nirvana de grunge op de kaart. Het subgenre van de alternatieve rockmuziek viel in de smaak bij het grote publiek, want de doorbraakhit Smells Like Teen Spirit bereikte in 1991 de derde plaats in de Top 40. Van het legendarische album Nevermind verschijnen vervolgens de top 20-hits Come As You Are en Lithium in 1992. Ruim een half jaar na zijn dood bereikt het livealbum Unplugged In New York van Nirvana de eerste plaats in de Album Top 100. De liveversie van About A Girl wordt een bescheiden Top 40-hit (#26).  

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Dit gebeurde er nog meer op 5 april:
Whitney Houston en Serge Gainsbourg spelen op 5 april 1986 de hoofdrollen in een van de meest legendarische fragmenten uit de Franse televisiegeschiedenis.

Whitney Houston is live te gast in de populaire Franse talkshow Champs-Élysées. Nadat ze haar nummer Saving All My Love For You heeft gezongen, schuift ze met presentator Michel Drucker aan op de bank bij Serge Gainsbourg, die in schijnbaar dronken toestand verkeert. Serge overlaadt Whitney met complimentjes, die de presentator vertaalt voor de zangeres en de Franse kijkers.

Serge is niet tevreden over de Engelse vertalingen en richt zich tot de presentator: “I want to fuck her.” Houstons mond valt open van verbazing. De zenuwachtige presentator probeert het nog te vertalen met ‘dat hij haar leuk vindt’ en aan het Franse publiek maakt hij wijs dat hij haar bloemen wil geven. “Helemaal niet,” zegt Serge in het Frans, “ik zei dat ik haar zou willen neuken.” Daarmee zijn de zaal en de kijkers thuis ook op de hoogte van wat hij heeft gezegd.

De presentator probeert Whitney uit te leggen dat Serge soms dronken is, maar Serge protesteert: “I’m not drunk today!” Hoewel de presentator zich kapot schaamt, blijft Whitney kalm en Serge biedt ten slotte zijn excuses aan. Het incident is een van de bekendste uit de Franse televisiegeschiedenis.

Nadat Serge Gainsbourg in 1965 het winnend songfestivalliedje Poupée De Cire, Poupée De Son voor France Gall had geschreven, is hij verschillende malen met controverses in het nieuws gekomen. Zo zorgde Je T’aime… Moi Non Plus, zijn erotisch duet met zijn jonge partner Jane Birkin, in 1969 voor veel ophef. Daarnaast nam hij in 1984 een duet op met zijn 12-jarige dochter Charlotte, getiteld Lemon Incest. Eind 1985 werd dat nummer, ondersteund door een suggestieve videoclip met vader en dochter, een grote hit in Frankrijk.

In 1991 overlijdt de legendarische zanger en tekstschrijver aan een hartaanval. Whitney Houston overlijd in 2012.

Verder op deze dag:
1975: Johnny & Orquesta Rodrigues (artiestennaam van Johnny Rodrigues) stijgt naar de eerste plaats met Hey Mal Jo, een bewerking van het Portugese volksdansje Ò Malhão. De in Kaapverdië geboren Portugees voert twee weken de Top 40 aan. Hierna scoort Rodrigues geen grote hits meer.
1980: Massada scoort een nummer 1-hit met Sajang É. Het is de eerste nummer 1-hit voor de Molukse groep, nadat Arumbai/Air Mata Tumpa in 1979 op de tweede plaats bleef steken. Het succes van Massada stopt op zijn hoogtepunt, want na Sajang É haalt de band uit Huizen niet meer de Top 40.
1986: Falco bereikt de eerste plaats met Jeanny. Dit lied is opgebouwd uit Duitstalige coupletten en een Engelstalig refrein. Deze eerste plaats opent de deuren voor Rock Me Amadeus, dat in 1984 flopte. In de zomer van 1986 wordt alsnog een derde plaats gerealiseerd door de Oostenrijker.
1992: Lee Towers zingt voor het You Never Walk Alone bij de start van de marathon van Rotterdam. Dit groeit uit tot een traditie die voortduurt tot 2024.
2008: Duffy bekroont haar sterke debuutsingle Mercy met een eerste plaats. Deze Britse singer-songwriter staat twee weken op nummer 1 met haar soulvolle hit.  De opvolger Warwick Avenue komt niet verder dan nummer 19 en na 2008 is Duffy niet meer succesvol.
2016: Leon Haywood overlijdt op 74-jarige leeftijd. In 1980 scoorde hij een hit met Don’t Push It Don’t Force It (Let It Happen Naturally).

Vandaag geboren:
1917 - Dick Wama, bij overlijden 63 jaar, De Wama's
1939 - Ronnie White, bij overlijden 56 jaar, The Miracles
1942 - Allan Clarke, The Hollies
1944 - Nicholas Caldwell, bij overlijden 71 jaar, The Whispers
1944 - Willeke Van Ammelrooy,
1950 - Agnetha Fältskog, ABBA
1950 - Everett Morton, bij overlijden 71 jaar, The Beat
1950 - Mildred Douglas, Solat | Fruitcake | Mai Tai
1952 - Luc Everwijn, Noodweer
1954 - Stan Ridgway,
1954 - Marilyn Martin,
1956 - Miel De Vries, Splitsing
1964 - Mike McCready, Pearl Jam
1970 - Sandro Assorgia, Van Dik Hout
1973 - Pharrell Williams, N*E*R*D
1975 - Juicy J, Three 6 Mafia
1976 - G-Spott,
1979 - Imany,
1980 - Wax,
1989 - Netsky,
1994 - Abel Balder,
1995 - Daniel Caesar,
1995 - D.O.D,
1996 - Flemming

Vandaag op nummer 1:
1969 - 1 (1) Why- Cats (Imperial), 3 weken op nummer 1
1975 - 1 (2) Hey Mal Yo- Johnny & Orquesta Rodrigues (Negram), 1 week op nummer 1
1980 - 1 (2) Sajang É- Massada (Kendari), 1 week op nummer 1
1986 - 1 (2) Jeanny - Part 1- Falco (A&M), 1 week op nummer 1
1997 - 1 (1) De Regenboog- Frans Bauer & Marianne Weber (Tiptop), 3 weken op nummer 1
2003 - 1 (1) Step Right Up- Jamai (BMG), 2 weken op nummer 1
2008 - 1 (4) Mercy- Duffy (A&M), 1 week op nummer 1
2014 - 1 (1) Rather Be- Clean Bandit feat. Jess Glynne (Atlantic), 5 weken op nummer 1

(05/04/2024)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season