Vandaag: Ariana Grande, Selena Gomez en Rihanna zijn slachtoffer van cyberaanval

- Vandaag

 Ariana Grande Selena Gomez Rihanna
Vandaag: Ariana Grande, Selena Gomez en Rihanna zijn slachtoffer van cyberaanval

Op 31 augustus 2014 plaatsen hackers bijna 500 buitgemaakte privéfoto’s van meer dan honderd beroemde vrouwen op internet. De foto’s zijn gestolen van hun iCloud.

In de media kwam het schandaal bekend te staan onder de naam The Fappening en Celebgate. In de middag van 31augustus 2014 plaatste een anonieme gebruiker meer dan vierhonderd foto’s van beroemde vrouwen op het internetforum 4chan. Veel van deze afbeeldingen waren naaktfoto’s. In de maanden die volgden verschenen er nieuwe foto’s op 4chan, terwijl de eerdere foto’s zich razendsnel op internet verspreidden via andere populaire platforms zoals Reddit en Tumblr.

De foto’s waren afkomstig van de iCloud van Apple. Die internetdienst slaat onder meer foto’s op op een server, zodat die toegankelijk zijn op meerdere apparaten van een gebruiker. Aanvankelijk werd gedacht dat er een lek in de iCloud zat, maar later bleek dat hackers gerichte aanvallen hadden gedaan op de accounts van beroemde vrouwen om hun wachtwoorden te achterhalen. Zo probeerden ze beveiligingsvragen te beantwoorden en geautomatiseerd heel veel vaak voorkomende wachtwoorden te raden.

Meer dan honderd vrouwen werden slachtoffer van deze hack. Daaronder bevonden zich Ariana Grande, Rihanna, Selena Gomez, Avril Lavigne, Hilary Duff en JoJo. Jennifer Lawrence was een van de eersten die direct aangifte deed wegens privacyschending en dreigde iedereen te vervolgen die de foto’s verder verspreidde. Andere slachtoffers hadden een andere tactiek. Zo deelde Ariana Grande mee dat de verspreide naaktfoto’s van haar niet echt waren.

Hoewel iedere volwassene natuurlijk vrij is om zichzelf naakt te (laten) fotograferen en die foto’s op servers te laten opslaan, was deze cyberaanval voor veel mensen een wake-upcall. Apple trof maatregelen door extra beveiligingen aan hun systeem toe te voegen. Tussen 2016 en 2018 werden vijf mannen gearresteerd die onrechtmatig toegang hadden verkregen tot de iCloud-accounts van andere mensen. Zij kregen gevangenisstraffen van 8 tot 34 maanden. Het is echter niet zeker of zij te maken hadden met ‘The Fappening’.

Op deze dag zijn onder meer Laura White (1987) en Big Wild (1990) jarig.

De nummer 1-hits van 31 augustus:
2002: The Ketchup Song (Asereje)- Las Ketchup
2013: Wake Me Up!- Avicii
2019: Señorita- Shawn Mendes & Camila Cabello