Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 44

Top 4: Opgevallen! week 44
Anouk  John Lennon  De Ajax Selectie  The Beatles 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Anouk

De meest besproken binnenlandse release van deze week is Deena & Jim. Zo heet het nieuwe album van Anouk, dat ze heeft opgenomen met het Praags Filharmonisch Orkest. Het is na Sad Singalong Song uit 2013, met daarop de top 3-hit Birds, het tweede studioalbum van de zangeres waarop ze zich laat begeleiden door een groot orkest. Maandagavond vond in Amsterdam de albumpresentatie plaats, waarvoor de zangeres zich in een Amsterdamse snackbar had laten interviewen door Mathijs Van Nieuwkerk. Donderdag zat ze ook bij Khalid & Sophie om alvast twee nummers van het album live (met orkestband) te laten horen: When I Die en Are You Done Running. Deena & Jim kan gezien worden als een conceptalbum over de mooie en minder mooie kanten in relaties. Zelf typeert ze het album als een 'liefdesbrief voor wanhopigen'. Of het album een Top 40-hit gaat opleveren, is nog wel de vraag. De tracks op het album lopen in elkaar over en er wordt geen officiële single van het album uitgebracht. Volgens Anouk (48) zit de jonge generatie 'niet te wachten op oude Annie die nog even de hitlijsten wil veroveren'. Hieronder zie je de door Anouks oudste zoon Benjahmin geregisseerde videoclip van Are You Done Running. Als Anouk voldoende gestreamd en op de radio gedraaid wordt, is een hitnotering gewoon mogelijk.

2 (--) John Lennon

De meest besproken buitenlandse release van deze week is uiteraard Now And Then, het nieuwe nummer van The Beatles. Het zou zomaar kunnen dat we binnenkort de stem van John Lennon weer kunnen horen in de Top 40. De laatste keer dat dat is gebeurd, was in 1995. Toen stonden de nummers Free As A Bird en Real Love in de lijst. Oorspronkelijk waren dat demo's die de in 1980 vermoorde ex-Beatle eind jaren 70 aan zijn piano in zijn appartement in New York had opgenomen. Deze stonden op een cassettebandje dat Johns weduwe Yoko Ono later aan Paul McCartney heeft gegeven. Op dit bandje stonden ook nog twee andere demo's. Een daarvan was Grow Old With Me, dat in 1984 op John postume album Milk & Honey is verschenen. In de jaren 90 besloten de nog levende Beatles voor hun Anthology-project de demo's om te toveren tot volwaardige Beatlenummers door instrumenten over de bestaande muziek van John Lennon heen te spelen. Bij Free As A Bird en Real Love lukte dat prima. Bij het overgebleven nummer, Now And Then, werd dat ook geprobeerde, maar de kwaliteit van de demo was te slecht om tot een goed resultaat te komen. Na enige pogingen besloot George Harrison dat ze er beter mee op konden houden en zo geschiedde. Hieronder gaan we bij nummer 4 fast forward naar 2023.

3 (1) Ajax

Nadat Ajax vorige week te laatste plaats in de eredivisie bereikte, hebben de Amsterdammers de weg naar de top weer ingezet. Onder leiding van de nieuwe interimcoach John van 't Schip wonnen ze op donderdag eerst met 2-0 de inhaalwedstrijd tegen Volendam dankzij doelpunten van Steven Bergwijn en Chuba Akpom. Op zondag volgde een 4-1-overwinning op SC Heerenveen. Dat was precies dezelfde uitslag als tegen Heracles Almelo, waarmee Ajax eind augustus dit verder dramatisch verlopen eredivisieseizoen nog zo hoopvol opende. Het is nu te hopen dat Ajax deze flow weet vast te houden. Dankzij deze twee overwinning is de club nu gestegen naar de 11e plaats in de eredivisie. Voor Ajaxbegrippen is dat natuurlijk nog veel te laag, maar met het oog op waar de club vandaan komt, is dit al heel wat. Het linkerrijtje is weer in zicht. Deze week mag Ajax zich weer gaan bewijzen tegen Brighton en toch nog proberen om de opgelopen schade in de groepsfase van de Europa League te herstellen. Donderdag speelt de club thuis in de Johan Cruijff ArenA. Drie dagen later volgt een uitwedstrijd tegen eredivisiedebutant Almere City. Normaal gesproken zou dit nooit een uitdaging zijn, maar nu is het toch even afwachten op Ajax de ingeslagen weg weet te blijven volgen. In dat geval kunnen we over een tijdje weer met gerust hart zingen: Ajax Is Okay!

4 (--) The Beatles

In 2023 is de computertechnologie een stuk verder dan 1995. Bij het maken van de documentaire The Beatles: Get Back van Peter Jackson kwam Paul McCartney erachter dat het mogelijk is om met kunstmatige intelligentie de stem en de andere partijen op één geluidsspoor van elkaar te scheiden. Deze techniek liet hij toepassen op de demo van Now And Then. Daarmee lukte het om de stem van John Lennon glashelder op een los spoor te krijgen. Zo ontstond het idee om alsnog het nummer Now And Then opnieuw onder handen te nemen en als single uit te brengen. Paul en Ringo speelden opnieuw partijen in en hun stemmen zijn ook subtiel in het nummer te horen. George Harrison was in 2001 aan de gevolgen van kanker overleden, maar er waren wel opnames bewaard gebleven van de pogingen uit de jaren 90 om iets met Now And Then te doen. Daarvan is prominent George' slidegitaarsolo in het nummer gebruikt. Daarmee zijn alle vier de Beatles op de nieuwe single Now And Then, die gepromoot wordt als het allerlaatste nummer van The Beatles, te horen. Afgelopen weekend is de single op nummer 27 binnengekomen in de Tipparade. Als het nummer de overstap naar de Top 40 weet te maken, breken The Beatles in ieder geval het record van act met de langste hitcarrière. In de allereerste Top 40-lijst van 2 januari 1965 stonden ze immers al met drie hits genoteerd.

(Foto: Albin Olsson / Wikimedia Commons / Anouk, ESC2013 press conference 14 / CC BY-SA 3.0)

(06/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)