Coverafbeelding Vader Abraham - Ring Ring Ring
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1979

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 25-8-2014}

[verse 1]:
Als de Kerstman komt in 't land
Op z'n slee met z'n zak in z'n hand
Zijn de kind'ren blij, want hij rijdt niet voorbij
Ja, de Kerstman is in 't land

Want hij stopt voor iedere deur
Met z'n pakjes, prachtig van kleur
Hij vergeet geen straat, ook al wordt 't te laat
Een goeie Kerstman is geen zeur

[chorus]:
Ring, ring, ring, gaan de bellen van de slee
Klik, klak, klik, doet 't paard
Bim, bam, bom, gaan de klokken heel tevree
Een goeie Kerstman is veel waard

Met z'n rode muts en z'n slee
Maakt ie heel veel mensen tevree
Met een klein gebaar komt hij t'rug, ieder jaar
Tegen niemand zegt hij nee

En het paardje licht hem dan bij
Iedereen is vrolijk en blij
Als men kerstfeest viert, is ieder huis versierd
Geniet maar, 't is al voorbij

[chorus]
[break]
[verse 1]
[chorus] [2x]
Een goeie Kerstman is veel waard
Een goeie Kerstman is veel waard...

Songinformatie

Trivia

In 1982 scoorde Vader Abraham een nummer 1-hit in Mexico met een Spaanstalige bewerking van dit lied, dat hij in 1980 als El Padre Abraham y Sus Pitufos (Vader Abraham en De Smurfen) had opgenomen voor het Smurfenalbum Veo Veo. Deze versie heette niet Ring Ring Ring, maar Ring Ring. Het album werd een groot succes in Mexico en andere Latijns-Amerikaanse landen, toen daar de tekenfilmserie De Smurfen op televisie kwam en de Smurfen een grote rage werden. Op dit album - dat in Mexico werd uitgebracht onder de naam Ring Ring - stonden allemaal Vader Abrahamnummers die waren omgebouwd tot Smurfenliedjes, zoals Veo Veo (Vader Abraham Had 7 Zonen), Carnaval (Aa'me Hoelala) en Anis Verde (Mary Rose). Ring Ring van El Padre Abraham y Sus Pitufos is een van de best bekeken Vader Abraham-video's op YouTube. Rond het overlijden van Pierre Kartner in november 2022 stond de teller op 7,1 miljoen views.
ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Ring Ring Ring
Lengte 3:08
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 B-kant
Titel De Herder
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 
Platenlabel GIP
Catalogusnr 4096
Album Kerstfeest met Vader Abraham


Positieverloop