Coverafbeelding Vader Abraham met Zijn Goede Zonen - Olleke Bolleke

Vader Abraham met Zijn Goede Zonen

Olleke Bolleke

  • Statistieken
  •   7 weken
  •   2 piekpositie
  •   199 punten
  •   1972

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 2-11-1997}

Hooggeëerd publiek

Stilte!
Stilte!

Wij stellen u voor
Vader Abraham en zijn Goede Zonen

[chorus 1]:
Olleke bolleke rebusolleke
Olleke bolleke knol, hoi!
Olleke bolleke rebusolleke
Olleke bolleke knol

[chorus 2]:
Wat zien ik, wat zien ik
Een man met kippenveren en verder helemaal bloot
Wat zien ik, wat zien ik
Een vent in vrouwenkleren, je lacht je eigen dood
Wat zien ik, wat zien ik
Een man verkleed als jongen in een blauw matrozenpak
Wat zien ik, wat zien ik
En de vierde is een -

[chorus 1]

En de eerste, dat is een blote
Met witte veren en kippenpoten
Hij loopt te springen en vals te zingen
En verder doet ie toch alleen maar rare dingen
En de tweede, dat is een rare
Hij loopt 't vuil van andere mensen op te sparen
Met een stoffer en een blik
Krijgt die gozer al een kick

[chorus 1]
[chorus 2]
[chorus 1]

En de derde, dat is de kleinste
Hij vindt de schooljuffrouw de allerfijnste
Hij speelt met blokken, en houdt van jokken
Maar kijkt 't liefst de schooljuffrouw onder de rokken
En de vierde heeft 't bekeken
Hij verdient 't met een bedje en een deken
In 't kamertje voor
Gaat 't elke nacht maar -

[chorus 1]
[chorus 2]
[chorus 1]
[chorus 2]

Olleke bolleke rebusolleke
Olleke bolleke knol, hoi!
[2x]
[chorus 1]
[chorus 2] [fade]

Songinformatie

"Olleke Bolleke" werd oorspronkelijk uitgebracht als "Wat zien ik!" (eveneens op Elf Provincien 66.79-G). Een maand later werd het lied opnieuw uitgebracht, echter nu met de titel "Olleke Bolleke".

Trivia

"Wat zien ik!?" is een Nederlandse film uit 1971 van regisseur Paul Verhoeven. Het is een verfilming van een roman van Albert Mol. In de rolprent zien we o.a. Ronny Bierman, Sylvia de Leur, Piet Römer en Jules Hamel.
ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Olleke Bolleke
Lengte 04:25
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 B-kant
Titel Nooit Meer Doen
Lengte 04:58
Componist(en) Trad.
Producer(s) Pierre Kartner
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 66.79-G
Album Vader Abraham En Zijn Goede Zonen


Positieverloop