Coverafbeelding Vader Abraham - Op De Deksel Van De Jampot...

Vader Abraham

Op De Deksel Van De Jampot...

  • Statistieken
  •   6 weken
  •   28 piekpositie
  •   53 punten
  •   1990

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 29-2-2016}

La la la lala la-la la la lala la-la la la lala la-laa
La la la lala la-la la la lala la-la la la lala la-laa

Een vis moet kunnen zwemmen
Een vogel vliegt 't liefste in het blauw
Een fiets moet kunnen remmen
En ik, ik hoor en blijf alleen bij jou

Een mens houdt van het leven
De straat, die hoort toch bij het carillon
Een ballonnetje moet kunnen zweven
Loop je altijd in de schaduw, loop je nooit meer in de zon

[chorus]:
Op de deksel van de jampot staat geschreven
't Lekkerste zit altijd onderin
En op de zijkant staat: geniet maar van het leven
Treuren heeft vandaag geen zin

[chorus]

La la la lala la-la la la lala la-la la la lala la-laa
La la la lala la-la la la lala la-la la la lala la-laa

Een lach, die mag je geven
Een clown, die houdt van circus en publiek
Geluk, dat duurt maar even
Het kan één toontje zijn in de muziek

Als je een vogeltje hoort zingen
Dan krijgt de dag ineens een mooie kleur
Er zijn nog honderdduizend dingen
Maar als je dronken bent, dan zoek je naar de sleutel van je deur

[chorus] [3x]
Treuren heeft vandaag geen zin.

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Op De Deksel Van De Jampot ...
Lengte 3:12
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 B-kant
Titel Vader's Gouden Hitparade: 1. Vader Abraham Had Zeven Zonen 2. Amme Hoelala 3. Uche Uche 4. Het Kleine Café Aan De Haven 5. Adeile Adeile 6. Wat Zien Ik
Lengte 3:42
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 
Platenlabel Telstar
Catalogusnr TSI-4737


Positieverloop