Coverafbeelding Vader Abraham - Mijn Dorpje Elst Bij Nijmegen

Vader Abraham

Mijn Dorpje Elst Bij Nijmegen

  • Statistieken
  •   7 wkn Tipparade
  •   1980

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 6-11-2000}

't Dorp waar ik woonde, lang gelee
't Gaat met alle tijden mee
De stille landweg is voorgoed een drukke straat
Toch houden alle mensen daar
Nog net als vroeger van elkaar
Al doet 't me ook pijn dat die boom er niet meer staat

[chorus]:
Ook al zijn nu de huizen groter
En de asfaltstraten breder dan voorheen
Toch is het dorpje klein gebleven
Het is nog goed om daar te leven voor iedereen

Die oude winkel vol met zoute drop
Daar staat nu "supermarkt" in neon op
Dat stamcafeetje op de hoek is nu motel
Waar bleef die groenteboer met z'n trouwe paard
't Leven ging ineens in sneltreinvaart
Alleen de kinderen, die spelen daar nog steeds 'tzelfde spel

[chorus]

Waar je vroeger nog kon kijken tot de horizon
Wordt je blik verkleind door puur beton
't Zal zo moeten zijn, het is de nieuwe tijd
't Dorp waar ik woonde, lang gelee
Het gaat met alle tijden mee
De stille landweg is voorgoed verleden tijd

[chorus] [2x]

Songinformatie

Trivia

Dit lied is een cover van "Anak" door Freddie Aguilar.
ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Mijn Dorpje Elst Bij Nijmegen
Lengte 04:57
Componist(en) Freddie Aguilar, Pierre Kartner, Dick van de Meer
Producer(s) Pierre Kartner
Engineer(s) Dick van de Meer
 B-kant
Titel De Beste Jaren Van Mijn Leven
Lengte 04:45
Componist(en) Pierre Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
Engineer(s) Dick van de Meer
 
Platenlabel Dureco
Catalogusnr 4382

Positieverloop